Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek cukru, uzupełnić do pełna wodą , zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze około 95 C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres 1 roku. Kompocik jest pyszny, ja robię(...)wiśni z mojego ogrodu. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnedeser był udany potrzeba przełamać jego słodkość. Idealnym do tego celu jest sos wiśniowy. Polewam nim często lody, dodaję go do deserów, a nawet mięs. Składniki: 300 g wiśni (bez pestek) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wsypujemy wiśnie. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając(...)Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i wlewamy powoli do wiśni cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze z 3-4 minuty. Smacznego
Słodkie okruszkipostaci rozkosznych kuleczek, przygotowywanych z mleka skondensowanego, kakao oraz masła i- oryginalnie- obtoczonych w kakao. U mnie w wersji z chili i miętą oraz dodatkowo nadziane wiśnią, która nadaje świeżości tym uroczym maleństwom i dzięki którym trufla nie jest taka słodka. Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk o wielkości orzecha włoskiego, czyli idealne na jeden kęs. Banalnie(...)proste do przygotowania, tak pięknie wyglądające i wybornie smakujące, że warto pokusić się o ich przygotowanie :) * mleko skondensowane słodzone- puszka * kakao- 3 czubate łyżki * masło- 30 g * mrożone wiśnie- 30 szt. * suszona mięta + chili- do obtoczenia Mleko skondensowane wraz z masłem oraz kakao gotować na małym ogniu. Po około 12-15 minutach masa powinna zgęstnieć, a przy jej mieszaniu będzie
Kraina Miodem Płynącalekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce. Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim(...)drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych. Centrum dowodzenia Cuda, cudeńka
ClauditteMissCookingWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :))) 3-4 porcje: * mąka pszenna- 130 g * cukier trzcinowy- 100 g * jajka- 4 szt. * kremówka- 4 czubate łyżki * wiśnie- 200 g * laska wanilii- 1 szt. * płatki migdałowe- 30 g * szczypta soli Dodatkowo: * masło- 1 łyżka * cukier puder- do oprószenia Piekarnik nastawić na 175 stopni. Oddzielić żółtka od białek
Kraina Miodem Płynącapokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło utarłam z cukrem na puch, następnie(...)przerywając ucierania dodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Zapiski Młodej ŻonyDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego
Bulliopierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka(...)drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!) +cukier puder i sok z cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy
Ciastkozercyzapisywałam i w trakcie przygotowania starałam się odtworzyć z pamięci a dodatkowo zmieniłam proporcję aby powstała go ograniczona ilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w spirytusie.SKŁADNIKI:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka miodu1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka(...)śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z kakao
Magiczna kuchnia Dariijeszcze nie jeden raz! "Składniki:2,5 szklanki mąki3 jajka0,5 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2/3 szklanki śmietany kwaśnej125g roztopionego masła2 - 3 szklanki wydrążonych wiśni ( ja dałam 2 i pół )Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło, ciągle mieszając(...)się składników.Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając sok z wiśni ).Ja ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościbabeczek, w lodówce czekał na mnie wcześniej przygotowany krem eksperymentalny, dlatego na myśl wpadły mi po prostu babeczki z kremem, ale za to jakim! Czekoladowym! Mało słodkim, z dodatkiem wiśni z tegorocznej nalewki czekającej na świąteczny czas. Po zjedzeniu 4 sztuk, kompletnie zapomniałam o planach na wieczór i zmieniłam książkę na Jamiego Olivera, oglądając jego kanał na youtube. Uważam(...)powierzchni nie powstał kożuch.Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną masę czekoladową, aż do wyczerpania zapasów :)Każdą babeczkę wykładamy 2-3 wiśniami nasączonymi alkoholem, następnie dekorujemy kremem ( ja wyciskałam go przez szprycę ) i układamy kolejne wisienki. Wierzch posypujemy startą na małych oczkach białą czekoladą. Przy słodszej wersji, babeczki możemy udekorować mlecznymi
Słodkie Przyjemnościreceptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki, ale również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?"Składniki:180 g masła200 g gorzkiej czekolady150 g pokruszonych herbatników50 g suszonych wiśni25 g ryżu preparowanego130(...)lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia.Na twardą czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościbabcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."Składniki:3 żółtka3 białka3 płaskie łyżki makiłyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki malin1/3 szklanki wydrylowanych wiśnimasło do smażenia (plus łyżeczka oleju)cukier puderSposób przygotowania:Białka wbijamy do miski, miksujemy(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.Wykładamy na gruby ręcznik papierowy, a następnie
Słodkie Przyjemnościpierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę, dodatek zwykłej wody mineralnej, ten sposób jest również bardzo fajny! Zapraszam!"Składniki(...)mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę
Słodkie Przyjemności