Dziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam. Składniki (proporcje): 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (dałam trochę mniej) 100 liści wiśni Sposób wykonania: 1. Oczyszczone i przepłukane porzeczki(...)zalewamy wodą w takiej ilości, by je zakryła. Dodajemy liście wiśni i całość gotujemy od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. Ostawiamy na 12-24 godziny. 2. Następnego dnia przecedzamy sok przez gęste sitko. Do soku dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy pianę, po czym przelewamy sok do przygotowanych wcześniej butelek lub słoiczków i zakręcamy. Smacznego
Kuchnia domowa Anitakże okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :) Składniki : 2 plastry schabu 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki 3 plastry sera camembert 2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeży, młody szczypiorek świeża bazylia(...)następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny. Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy. Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury, i wrzucamy do niego również szczypiorek i razem mieszamy. Na 7 minut przed końcem parowania, na 2 poziom
Parowar FacetaZmuszono mnie i moją pomocnicę do upieczenia jeszcze jednego ciacha w ciągu jednego dnia, a że wiśnie z własnego ogródka były pod ręką… Składniki: 1 kg wydrylowanych i odsączonych wiśni 50 ml mleka roślinnego 3 banany 450 g mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia 200 ml oleju (użyłam ryżowego) szklanka cukru (użyłam trzcinowego) łyżka esencji waniliowej łyżka soku(...)posypania Przygotowanie: Zblendować olej, cukier, i mleko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją. Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta. Kontrola jakości zdjęcia Tak przygotowane ciasto piec w temp. 175 C około godziny. Smacznego
greenscarfmleka 75 g mąki szczypta soli 60 g ksylitolu (lub cukru) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Do podania cukier puder przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wiśnie umyć, osuszyć, wypestkować ( w wersji klasycznej pestki zostawiamy), wymieszać z łyżką ksylitolu lub cukru. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć wiśnie w naczyniu(...)ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - wykałaczka powinna
Stare Garyjakiś czas temu i czekały na dobry moment by się pokazać.Teraz, gdy zbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki kakao łyżeczka(...)sody 1 i 1/3 szklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych Składniki na krem: 450g sera (trzykrotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego) 150-200ml śmietany kremówki 30 lub 36% pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy
Mania WypiekaniaJakiś czas temu pierożki te wygrały jeden z konkursów na moim blogu - są tak pyszne, że chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić :) Ja zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! SKŁADNIKI(...)wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli 2 szkl mąki 5 dag drożdży gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami
Kto ugości moich gości?czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia Kuchniaciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wymiary ok. 30cm x 20cm) musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy ciemne ciasto. Na wierzchu ciasta układamy (odsączone z kompotu) wiśnie - ilość według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej
Ptasia Kuchniazebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali
Kto ugości moich gości?ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wymiary ok. 30cm x 20cm) musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy ciemne ciasto. Na wierzchu ciasta układamy (odsączone z kompotu) wiśnie - ilość według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej
Ptasia Kuchniaczekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia KuchniaMoim zdaniem ten sernik jest przepyszny, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki z forum(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej
Kolorowy Przepisownikparu miesięcy mówiłem, że jak tylko będą świeże wiśnie to od razu zrobię naleśniki z nutellą i wiśniamy zakrapiane whisky. Wiśnie już są - czas dotrzymać obietnicy. Świetne połączenie czekoladowej słodyczy z kwaśną nutą wiśni i ostrym aromatem whisky daje pyszną kompozycję. Naleśniki najlepiej komponują się z kawą
Milion SmakówKisiel zrobiony samodzielnie ....tym razem wiśniowy..pycha..polecam.. 1 szkl. soku z wiśni Rolnik 1 szkl. wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie Rolnik 0,5 szkl. wody i cukier oraz sok zagotować . W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać do gotującego się wody z cukrem(...)sokiem, cały czas mieszając .Na koniec dodać wiśnie
Moje domowe kucharzenieobiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną
Pyry na Gaz