Jakiś czas temu pierożki te wygrały jeden z konkursów na moim blogu - są tak pyszne, że chciałabym je Wam bardzo gorąco polecić :) Ja zrobiłam je z drylowanymi wiśniami z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! SKŁADNIKI(...)wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli 2 szkl mąki 5 dag drożdży gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami
Kto ugości moich gości?czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia Kuchniaciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wymiary ok. 30cm x 20cm) musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy ciemne ciasto. Na wierzchu ciasta układamy (odsączone z kompotu) wiśnie - ilość według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej
Ptasia Kuchniazebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali
Kto ugości moich gości?ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wymiary ok. 30cm x 20cm) musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wykładamy ciemne ciasto. Na wierzchu ciasta układamy (odsączone z kompotu) wiśnie - ilość według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C o k. 35-40 min (do suchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej
Ptasia Kuchniaczekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa
Ptasia KuchniaMoim zdaniem ten sernik jest przepyszny, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki z forum(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej
Kolorowy Przepisownikparu miesięcy mówiłem, że jak tylko będą świeże wiśnie to od razu zrobię naleśniki z nutellą i wiśniamy zakrapiane whisky. Wiśnie już są - czas dotrzymać obietnicy. Świetne połączenie czekoladowej słodyczy z kwaśną nutą wiśni i ostrym aromatem whisky daje pyszną kompozycję. Naleśniki najlepiej komponują się z kawą
Milion SmakówKisiel zrobiony samodzielnie ....tym razem wiśniowy..pycha..polecam.. 1 szkl. soku z wiśni Rolnik 1 szkl. wody 2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu] 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie Rolnik 0,5 szkl. wody i cukier oraz sok zagotować . W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać do gotującego się wody z cukrem(...)sokiem, cały czas mieszając .Na koniec dodać wiśnie
Moje domowe kucharzenieobiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną
Pyry na GazIdealne również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska na pewno(...)radę. Château Haut Claribès Bordeaux 2012 (19,99 zł). Bardzo owocowe. Intensywna wiśnia i śliwka, troszkę beczkowej wanilii. Taniny przyjemne, nieagresywne. Smaczne i przyjemne wino w dobrej cenie. Absolutnie najlepszym czerwonym winem jest Château Taffard de Blaignan Médoc 2011 (29,99 zł), polecany przez sommeliera Lidla Michała Jancika , do tatara. W winie dominują aromaty wędzonych śliwek, wiśni, czekolady
królestwo garówDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego
Bulliojajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić(...)Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia. Zagotować cukier i wodę, zdjąć z ognia, wlać nalewkę z wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie
królestwo garówzaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można je przygotować na ostro lub bardziej na słodko..... Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie. Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach. I 2 kg wiśni, 600 ml octu(...)zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody). II 2 kg wiśni, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem
królestwo garów