wiśnia - 6835 przepisów (strona:138/456)

Ciasto Jakuba 145

pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można(...)równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki. 2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku. 2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane

Na Ciasteczkowych Papierach
Zemsta teściowej 402

szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj Warstwa z galaretką: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Kruche z bezą: 5 białek 3/4 szklanki cukru(...)wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut. Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować. Warstwy ciasta

Ala piecze i gotuje
Kompot z wiśni 124

dobre ostygnie. Teraz w lecie mamy pod dostatkiem owoców, ale na zimę warto coś przygotować, aby nie sięgać po sztuczne i kupne słoiczki. Dzisiaj u nas kompocik z późnych wiśni. Udało mi się je jeszcze dostać w dość przystępnej cenie, a że dżemy wiśniowe zostały jeszcze z ubiegłego roku przerobiłam je wszystkie na kompoty. 2 kg wiśni 1 szklanka cukru(...)szklanki wody Wodę z cukrem zagotować i odstawić do wystudzenia. Wiśnie opłukać, wsypać do słoików prawie do pełna. Do każdego słoika wlać ostudzoną wodę. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki wyciągnąć z wody i odstawić do całkowitego wystudzenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Dżem wiśniowy 151

Sezon wiśniowy trwa więc do moich zapasów dołączył dżemik wiśniowy. Świeżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence

Monia miesza i gotuje
"Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynką i borówką amerykańską (bez sera) 170

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "SERNIK" JOGURTOWY Z WIŚNIAMI, AGRESTEM, NEKTARYNKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Składniki: - 1 kilogram wiśni - 1 kilogram agrestu (bardzo dojrzałego) - 2 nektarynki - garść borówki amerykańskiej - 2 jogurty naturalne (po około 400 gram) - 150 gram biszkoptów - 1 galaretka wiśniowa(...)galaretka agrestowa - 1 galaretka brzoskwiniowa - 100 mililitrów mleka Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ

Życie zamknięte w smaku
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 210

borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię(...)około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo:   250ml śmietanki 30%,  śmietan- fix,  250g serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) ,  8 sztuk Ptasiego mleczka,  400g borówki amerykańskiej.  Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto wiśniowe 182

masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania kiślu wiśniowego (po 38 g) oraz wiśnie ok 500-600 g Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto(...)dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się do rąk oprószyć je mąką. Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie. Przygotować pianę. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier sie rozpuści. Potem dodać kiśle i jeszcze chwilę ubijać aby składniki sie połączyły. Gotową pianę wyłożyć

Monia miesza i gotuje
Powidła z wiśni 121

Powidła z wiśni Gotowe powidła Składniki 3 kg wiśni 900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców)  Sposób przygotowania Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Trzymając na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy przez godzinę. Następnie wyłączamy palnik i zostaw do wystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała(...)Następnego dnia gotować owoce kolejną godzinę i znów zostawić do wystudzenia. Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy wiśnie, konfitura( po wcześniejszych gotowaniach) powinna już zgęstnieć na tyle, że nie możemy już mówić o jej gotowaniu, a raczej o smażeniu. Podczas kolejnej ( trzeciej już) godziny,  powidła często mieszamy, co jakiś czas  oceniając ich gęstość.  Kiedy konsystencja już nam odpowiada

Miód i pieprz
Domowe wiśnie suszone 134

Wiśnie, moje ulubione owoce lata zaraz po truskawkach. Lubię zajadać je prosto z drzewa, choć nie jest to łatwe, bowiem w okresie dojrzewania owoców całe drzewko opatulone jest gęstą siatką. Nie jestem z natury chytra, ale tymi owocami akurat nie lubię się za bardzo dzielić z sójkami. Żeby one jeszcze je zjadały to może bym na to przymknęła(...)owoców. Niestety one padły łupem os. Nawet sobie nie wyobrażacie w jakim tempie potrafią je unicestwić. Nakłuwają owoc i wysysają z nich sok. W ciągu trzech dni zniszczyły wszystkie wiśnie. Gdybym je zerwała zaraz po przyjeździe to by się uratowały, ale chciałam by jeszcze trochę bardziej dojrzały. Ani się obejrzałam i nie było co zrywać. Wiśnie do suszenia trzeba było

Wiem co jem
Likier z aronii 145

Idealny na jesienne i zimowe przeziębienia :) Niektórzy mówią na ten likier "nalewka z aronii". Bywają też tacy, którzy myślą, że piją nalewkę z wiśni. Cóż, nalewkę robi się zdecydowanie dłużej i - jak sama nazwa wskazuje - trzeba robić nalew, a potem wykazać się cierpliwością i czekać, aż owoce oddadzą swoje dobro alkoholowi. Likier, który proponuję, powstaje w ciągu jednego dnia(...)jest gotowy do picia następnego dnia. Moim zdaniem im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Składniki (na prawie 6 l likieru): 1,5 kg aronii (zważyć przed mrożeniem) 400 liści wiśni 4 litry wody 70 dag cukru łyżeczka kwasku cytrynowego 1,5 litra spirytusu Aronię przemrozić przez 24 godziny. Liście wiśni moczyć kwadrans w wodzie i dobrze opłukać. W dużym garnku

Weekendy w domu i ogrodzie
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-wiśnie 125

SuperSmoothie:  banan-szpinak-kiwi-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan(...)łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza - 3 łyżki wiśni*  * Poza sezonem polecam mrożonki; dostępne w każdym większym markecie. Nawet niewielki dodatek wiśni do smoothie super zmienia jego smak. Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Kiwi przekroić na pół, wyjąć owoc łyżeczką; z daktyli wyjąć pestki - Wszystkie składniki

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowany kurczak z sosem winno –wiśniowym 131

Smak i aromat niebiański… Idealny na romantyczny obiad lub kolację… Wino, wiśnie i lubczyk… Połączenie idealne! 500 g filetu z piersi kurczaka Ostra przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw (Vegeta) 2 łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka(...)oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem

VioletoweKucharzenie
Frużelina wiśniowa 188

Polecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów. składniki: 1,5 kg wiśni 350 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut(...)często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 148

Teraz kiedy jest sezon na świeże wiśnie zrobienie takiego czekodżemu nie jest problemem. Składniki : 80 dag dojrzałych bananów 30 dag wydrylowanych wiśni łyżka, dwie soku z cytryny 45 dag brązowego cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy

Proste Potrawy
Ciasto bez pieczenia. Jogurtowiec z wiśniami na herbatnikach 625

Znowu robi się zbyt gorąco na włączanie piekarnika więc trzeba sobie radzić inaczej i przygotować ciasto bez pieczenia . Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend. Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam(...)razu do pianki jogurtowo-wiśniowej. Jest lekka, nie za słodka i wcale nie wymaga dużo pracy. Zobaczcie sami! Ja surowych wiśni raczej nie jem - po prostu są dla mnie zbyt kwaśne więc muszę je chociaż trochę posłodzić. Z niedużej ilości warto ugotować pachnący korzeniami kompot . A jeśli macie pod dostatkiem tych pysznych i zdrowych owoców to koniecznie zróbcie chociaż kilka

Smaczna Pyza