receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki, ale również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?"Składniki:180 g masła200 g gorzkiej czekolady150 g pokruszonych herbatników50 g suszonych wiśni25 g ryżu preparowanego130(...)lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia.Na twardą czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy
Słodkie Przyjemnościbabcia serwowała mi takie śniadanie do łóżka - tradycyjnie, jedynie z cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Ja dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami."Składniki:3 żółtka3 białka3 płaskie łyżki makiłyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki malin1/3 szklanki wydrylowanych wiśnimasło do smażenia (plus łyżeczka oleju)cukier puderSposób przygotowania:Białka wbijamy do miski, miksujemy(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.Wykładamy na gruby ręcznik papierowy, a następnie
Słodkie Przyjemnościpierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę, dodatek zwykłej wody mineralnej, ten sposób jest również bardzo fajny! Zapraszam!"Składniki(...)mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę
Słodkie PrzyjemnościZrobiłam ją jakiś czas temu gdy miałam okazję przywieźć z działki bardzo dużą ilość wiśni. W trakcie przygotowywania dżemu naszła mnie ochota na ich wykorzystanie w czymś równie pysznym. Traf chciał, że miałam w lodówce wszystkie potrzebne składniki na kruche ciasto. Bez chwili namysłu zagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia(...)Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową."Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 zółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru wailiowegoSkładniki na masę wiśniową0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Dodatkowo:500 ml śmietanki 30%opakowanie świeżych malin ok. 500 gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone
Słodkie Przyjemnościcukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki* 2 galaretki truskawkowe* 1 galaretka wiśniowa* 1 słoik wiśni w zalewie* 2/3 szklanki mrożonych jagód* lub świeże owoce* okrągłe biszkoptySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając(...)rozpuścić w 1/2 litra wody.Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać.Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką.Dodać do masy wiśnie, wymieszać, a następnie dodać jagody i szybko wymieszać, gdyż masa zacznie szybko tężeć, wylać na biszkopt otoczony obręczą.Na wierzchu ułożyć okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Mix smakuzimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny!Składniki :Spód : * 200g herbatników* 50g masłaMasa :* 300g twarożku do sernika bądź mielonego twarogu półtłustego * 250g serka mascarpone* galaretka wiśniowa* łyżka cukru pudruGalaretka :* 350g wiśni* 2 galaretki wiśniowePrzygotowanie :Ciastka pokruszyć, masło rozpuścić. Wymieszać. Przesypać do tortownicy, docisnąć i odstawić do lodówki na 20 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Wymieszać z twarogiem i mascarpone(...)gładką masę. Wylać na spód. Ułożyć wiśnie. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i lekko tężejącą wylać na wiśnie. Odstawić na 3 godziny do lodówki
Magiczne Życie MartyCiasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?domowego zeszytu. Ciasto, które moja mamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto(...)pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśnioweJabłka obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki
Made By Mom And SonSzpaki nie chciały zjeść moich wiśni dlatego robię z nich przetwory ;) Składniki:1 kg wiśni (wydrylowane)0,35 kg cukru1 żelfix dr. oetkera (3:1)Dżem robiłam wg instrukcji z opakowania żelfixu. Wiśnie zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku
Bon Appetit Małgorzatyjest czosnek więc jest i WIOSNA! :)Przed Wami propozycja z camembertem i sosem wiśniowym.Składniki:1 serek camembert (jako 1 porcja)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego100 g wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)1 łyżka cukru (możecie dodać więcej)50 ml soku z pomarańczySos: wiśnie gotujemy w odrobinie wody z dodatkiem cukru do momentu aż wiśnie się rozpadną
Bon Appetit Małgorzatytortownicy i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty.Masa czekoladowa:500 g mascarpone460 g Nutellidodatkowo:wiśnie z nalewki lub syropugruszki w syropieMascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką(...)nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie. Następnie układamy ostatni blat i smarujemy resztą kremu. Ozdabiamy np. truskawkami i startą czekoladą.Smacznego Post Tort czekoladowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plblacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI(...)proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu
Basia w kuchniżółtek0,5 szkl cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza :6 białek12 łyżek cukru3 kisiele wiśnioweMasa budyniowa :3 opakowania budyniu waniliowego3 szkl mleka4 łyżki cukru250 g margarynyDodatkowo :słoik wiśni z kompotuPrzygotowanie :Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę(...)wielkość blaszki.2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony na blaszce pierwszy blat ciasta i wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie
charlotte gotujePrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady.Składniki:4 jajka2,5 szklanka mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki proszku2 łyżki kakao1 kostka margaryny5 łyżek(...)mleka (może też być woda)+ wiśnie ze słoika, tabliczka czekoladyMargarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może się zagotować. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do przestudzonej masy kakaowej ciągle mieszając. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę
Ciastkozercy