samo upieczenie kaczki to jest już sztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso(...)łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży
Sztuka gotowania w/g Samirykruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki soku) 3-4 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj(...)łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego, a kto go oglądał, wie również, że uwielbiał
Qlinarnie i Qlinarniemleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła na galaretkę wiśniową: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie(...)wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą
Symfonia smakowaBardzo atrakcyjne, kuszące ciasto, przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna(...)mascarpone w temperaturze pokojowej 500 ml śmietanki schłodzonej kremówki 30 lub 36 % 1/3 szklanki cukru pudru Ponadto: 300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane opcjonalnie 15 łyżek amaretto do nasączenia 3 łyżeczki cynamonu, słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego 2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku
kgwjanczewoskórka. Margarynę utrzeć na puszysto i dodawać po łyżce ostudzonego budynku. Ważne aby budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć. Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy(...)nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami. SMACZNEGO
Maślane ciasteczkorazem nie będę skromna. Ten sernik to absolutne mistrzostwo świata. Słodkawy ser, chrupiący spód, soczyste wiśnie i słodkie, pysznie rozpływające się trufle. Nie da się poprzestać na jednym kawałku. Jest za dobry. Osoby będące na diecie niech opuszczą ten post, nie chcę mieć na sumieniu Waszych złamanych postanowień :) To najlepszy serowy wypiek, który wyszedł spod mojej ręki. Składniki(...)ciasteczek owsianych 100g rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 750g sera twarogowego Emilki od Mlekomy 4 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 250g serka mascarpone od Mlekomy 10 cukierków trufli 2/3 szklanki wiśni z syropu lub kompotu 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (ja dodałam pudding) Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w blenderze, połączyć z rozpuszczonym masłem i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Cakes By KejtPLEŚNIAK Pewnie wszyscy pamiętacie to stare dobre ciasto. Ja najczęściej robię je z wiśniami ze słoika,ale dobre jest z każdym dżemem,najlepiej ,żeby był kwaskowy,wtedy ciasto nie będzie mdłe,porcje jest na dużą blachę -i wtedy wychodzi takie cienkie jak moje na zdjęciu,ale można też zrobić na kwadratowej-to będzie odrobinę grubsze SKŁADNIKI: 3 szkl.mąki kostka(...)margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szkl. cukru 5 jajek słoik dżemu lub wiśni do ciast PRZYGOTOWANIE: zagniatamy ciasto kruche z mąki,margaryny,żółtek i proszku do pieczenia,dzielimy na 3 części jedna powinna być troszkę większa do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i mieszamy, wszystkie części owijamy w folię spożywczą i dajemy
Swojskie jedzonkoesencjonalne, owocowe lody z użyciem kilku wersji nabiału. Zapraszam więc na listę przepisów i życzę miłej lektury! Sorbet wiśniowo-malinowy (na wypełnienie 2-3 foremek do lodów) spora garść wiśni (~100g) kilka malin (~8 sztuk) Owoce dokładnie umyć, wiśnie wypestkować. Wszystko razem wrzucić do miski i zblendować na gładki mus. Przelać do pojemników i wstawić do zamrażarki(...)godzin, im większy pojemnik, tym dłużej. Maliny i wiśnie są zwykle na tyle słodkie, że nie potrzebują żadnych wspomagaczy i świetnie radzą sobie same. U mnie w domu wszyscy zachwycili się tym połączenie, jest bardzo orzeźwiające i znakomite w smaku. Sorbet brzoskwiniowy (na wypełnienie ~4 foremek do lodów) 2 brzoskwinie Brzoskwinie są cudownym i bardzo wdzięcznym tematem do sorbetów, można
Przepysznik - BLW i nie tylkoobeszło się bez szejka domowej roboty . Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy : soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro lody wiśniowe 500 ml banany 4 szt Dodatkowo: wiśnie 300 g śmietana 30% 500 ml ksylitol 150 g Wykonanie : Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym . Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy. Na koniec dodajemy banany(...)miksujemy . Przekładamy szejka do 5 szklaneczek - wyszedł przepyszny Lody wiśniowe wykonanie: Wiśnie myjemy i drylujemy następnie miksujemy z ksylitolem . Osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zmiksowane wiśnie . Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Mieszamy po 30 minutach i znowu wkładamy do zamrażalnika - czynność powtarzamy 4 krotonie i zostawiamy je do następnego
Różowa kuchniadotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wiśnie(...)palniku, dopiero po wymieszaniu zdjąć z palnika.Do rozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czekolada: Tabliczka gorzkiej czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić
W kuchni u Monikikawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt(...)jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści(...)pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut. Gdy czekolada jest już twarda nałożyć we wgłębienia nutellę ( tyle by jeszcze wiśnie się zmieściły), następnie włożyć po jednej wiśni do każdej praliny ( docinąć ją lekko do środka). Następnie nałożyć górną warstwę czekolady. Włożyć do lodówki i wyciągnąć gdy praliny będą już twarde
W kuchni u MonikiCiasto kruche: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 50g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 1/2 szklanki cukru kryształu Ponadto: 1 opakowanie wiśni mrożonych cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. 2. Wszystkie składniki(...)zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce. 3. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta
Kuchnia w czekoladzieNalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn Niepozorna Amerykańska kuzynka jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem). Składniki Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%) 300 ml wódki 150 szt liści wiśni(...)zacząć przypominać galaretkę( a to z powodu dużej ilości pektyn zawartych w owocach). Kiedy zlejemy nastaw możemy zając się przygotowaniem wywaru z liści i cukru Wrzucamy do garnka liście wiśni( wyciągają one gorycz z owoców aronii), dodajemy liście jeżyn ( te dodają nuty słodyczy), zalewamy je wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez 30 minut po czym studzimy. Do garnka (kadzi
Miód i pieprznalewka wiśniowa Sekret jej obłędnego smaku tkwi, w cierpkim smaku owoców wiśni i w niespiesznym procesie dojrzewania wyrobu. W domu moich dziadków nalewkę leżakującą rok, traktowano jako "surową" i niegodną aby raczyć nią gości. Z Babcinej spiżarni na stół, trafiały wyroby leżakujące co najmniej trzy, cztery, lata. Składniki 2 kg wiśni 0,5 l spirytusu(...)wódki 1 kg cukru Sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na słoneczne miejsce i czekamy, potrząsając nim na początku co dwa, a potem trzy
Miód i pieprz