Składniki : 2 kg dojrzałych wiśni ( najlepiej odmiany '' łutówka '' ) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru Sposób wykonania : O woce dokładnie umyj, wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce na 2 miesiące. Następnie zlej płyn, przefiltruj go przez gęstą gazę lub filtr. Wlej do drugiego czystego słoja, szczelnie zamknij. Do wiśni wsyp(...)cukier, wymieszaj, szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zlej syrop z wiśni, wymieszaj z poprzednio zlanym płynem. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na kilka tygodni
Przepisy i porady kulinarneWitajcie :) Nie długo święta więc kolejna propozycja pysznych babeczek z makiem i Wiśnią w czekoladzie od Eterno . Do upieczenia babeczek użyłam papilotek od PapilArt . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku Wiśnie(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny dodać barwnik i wymieszać. Smarować jeszcze ciepłe babeczki, udekorować według uznania
Sama słodycz i szczypta chiliTakie ciasto zrobisz szybciej niż myślisz, wystarczy, że do ciasta masz jakieś owoce. Ja miałam zamrożone wiśnie SKŁADNIKI: 250 g mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki masła -rozpuszczonego 1 szklanka wiśni Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na małych obrotach mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Ciasto(...)przelewamy do wysmarowanej tortownicy i posypujemy wiśniami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) i pieczemy 45 minut. Ja po upieczeniu polałam sosem wiśniowym
harrisaSkładniki: (3-4 porcje) 4 duże białka szczypta soli 200 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody + 250 ml śmietany kremówki Białka ubić ze szczyptą(...)Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy przez kolejne pół godziny. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzone bezy, udekorować frużeliną wiśniową. Smacznego :) Frużelina wiśniowa - W rondelku wymieszać wiśnie z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia, odłożyć
Domowa cukiernia Ewymleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła kokosowego 4 łyżki kakao 2 galaretki owocowe 1 puszka mleka kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 listki żelatyny agawa wiśnie, sok wiśniowy Do miski wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, masło kokosowe, agawę i mleko. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na 2 równe części. Pierwszą część wylałam(...)kakao; również 25 min, temp 180°C. Kiedy ciasto wystygnie, a galaretka zaczyna nam tężeć w lodówce czas na komponowanie całości:) Na pierwszą część ciasta wyłożyłam galaretką, dodałam wiśnie i przykryłam drugą częścią, z kakao, po czym ciasto wstawiłam do lodówki. Czas na krem: Gęstą część mleka kokosowego miksowałam na wysokich obrotach. Następnie dodałam wiórki kokosowe, agawę, pół szklanki
nietadietaSkładniki : 2 kg dojrzałych wiśni 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l czystej wódki 40 % 20 dkg cukru 10 migdałów Sposób wykonania : W iśnie umyj i osusz, połowę wydryluj, resztę zostaw z pestkami. Wiśnie i migdały wsyp do czystego, dużego słoja. Zalej wódką i spirytusem, odstaw na 2 tygodnie. Następnie zlej trunek do innego słoja, a owoce(...)połącz uzyskany sok z wcześniej zlanym płynem. Przefiltruj i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw na co najmniej miesiąc. Gotowe. Rada : Na nalewkę najlepsze są wiśnie duże, jędrne o ciemnej barwie i słodkie. Mogą to być odmiany : Kelleris, Lukasówka, Łutówka
Przepisy i porady kulinarneproszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 mleczna czekolada 3 łyżki oleju masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną(...)dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklan ki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki
kgwjanczeworóżyczki zrobiłam z takiego samego ciasta jak faworki . Zachwycają swoim wyglądem i mimo pozorów, nie są trudne w przygotowaniu. Po usmażeniu dekorujemy je wiśniami lub odrobiną dżemu/ marmolady posypując cukrem pudrem. Szczerze polecam, szczególnie w czasie karnawału. Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 400 g mąki pszennej 5 żółtek 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu(...)łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżki cukru 30 g masła Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia marmolada lub wiśnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek śmietany. Owinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej
Nastoletnie Wypiekaniekanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec pod bezą. Taka tarta z pewnością wszystkim posmakuje. I, co najważniejsze - mrożone wiśnie dostaniecie w prawie każdym sklepie. Podarujcie sobie i swoim rodzinom odrobinę lata w środku tak nieciekawej zimowej aury. Potrzebne nam: - duża garść mrożonych wiśni (wydrylowanych) - 2 jajka - 70 g masła - pół(...)szklanki cukru - czubata łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie: Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Miskę stawiamy na małym rondlu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), zmniejszamy gaz na średni i podgrzewamy krem
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka(...)zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu) i na wierzch pianę z białek. Z pozostałej części ciasta robimy rulony i układamy na pianę jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Szarlotka na kruchym cieście
Pyza i Surówkawykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła Ciasteczka kruszmy na pył. Masło rozpuszczamy. Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy. Formę okragłą(...)wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady 30 g masła pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…) Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość, do połączenia. Odstawiamy w chłodne miejsce
Made By Mom And Sonulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka(...)rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku . Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można
Grunt to przepis!Mój mąż zrobił likier wiśniowy… oczywiście bezglutenowy. Po zlaniu okazało się, że wiśnie nasączone alkoholem są nadal zdatne do wykorzystania. Żal było je wyrzucać a opcja zjedzenia ich wszystkich groziła totalnym upojeniem alkoholowym. Tak narodził się pomysł lekkiego ciasta czekoladowego z procentem. Bez obaw, wiśnie z likieru można też śmiało zastąpić wiśniami z mrożonki (obecnie […] Post Ciasto czekoladowe
Krzywa Prostaserka mascarpone 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni z syropu 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 30 ml zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych(...)Sposób przyrządzania: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić. Wiśnie i sok wiśniowy zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 30 ml zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Do frużeliny dosypać mielony kardamon i opcjonalnie dodać łyżeczkę miodu, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z miodem. Dodać cynamon, przyprawę do piernika
Zakątek rozkoszy kulinarnychduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć
moj przepis na