Składniki : 2,5 kg dojrzałych świeżych wiśni 2 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz, wydryluj ( garść wiśni zostaw z pestkami ). Wsyp owoce do dużego, czystego słoja, wymieszaj z cukrem. Słój zakryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odcedź nalew(...)gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki możesz nakleić etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Do każdej butelki możesz wrzucić po kilka owoców wiśni, bardzo dekoracyjnie to będzie wyglądać. Butelki odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniej mocy i aromatu. Po tym czasie nalewka wiśniówka
Przepisy i porady kulinarnesłodkiego. Te muffinki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i dają ogrom możliwości, bo można pokombinować ze smakami i dodatkami. Moje ulubione to właśnie te - czekoladowe z wiśniami w środku i kakaową śmietanką. Pycha! Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 duże(...)jajko 1 rozpuszczona czekolada mleczna 1 szklanka mleka 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + wiśnie - świeże lub z kompotu, wydrylowane 330ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Składniki mokre roztrzepać w drugim naczyniu, a następnie wlać do suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie, bawet bez użycia miksera, przy użyciu łyżki. Na koniec dodać
Cakes By KejtSkładniki: wiśnie bez pestek 1/2 kg, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa, kefir 400 ml, żelatyna 3 listki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć(...)kefirze i podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, wlać galarertkę cytrynową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody i wszystko wymieszać, wlać na biszkopty trochę i do lodówki poukładać wiśnie, wlać resztę kefiru i do lodówki najlepiej na całą noc nożem maczanym w wodzie oddzielić deser od formy, nakryć talerzem i obrócić, delikatnie zdjąć formę - deser jest orzeźwiający, nie za słodki
W Mojej Kuchni LubięZemsta Teściowej - czyli smaczne ciasto z dziwną nazwą :) Podobno chodzi o to, że twórczyni ciasta (teściowa) dodała w gniewie do ciasta niewydrylowane wiśnie, żeby zięć się męczył przy jedzeniu. Ja tego nie polecam :) Wszystkie wisienki elegancko wydrylowałam. Mimo sporej ilości warstw, ciasto jest dosyć lekkie i można bardzo przyjemnie się nim delektować. Składniki na kruche ciasto(...)szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
Świat CiastaWiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem, ze pyszna :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1/2 szklanki mleka - 50 g cukru kryształu - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki masła nadzienie - 500 g wiśni - 100 g cukru Przygotowanie: Mleko podgrzewamy(...)cukrem. Ciasto wyrabiamy wlewając stopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą wiśniową i zwijamy roladę. Roladę przekładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy około 40 minut
Zainspirowana w kuchniMamy sezon na wiśnie więc nie może zabraknąć słodkich wypieków z ich udziałem. Polecam Wam pyszne kruche ciasto z orzechową kruszonką. Jest przepyszne i całkiem szybko się robi. Ciasto jest niskie i po pokrojeniu w niedużą kostkę prezentuje się jak małe ciasteczko. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ok 400 g wydrylowanych wiśni 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych orzechów włoskich Back Mit 100 g zimnego pokrojonego na kawałki masła 100 g cukru Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać nożem. Rozetrzeć wszystko w dłoniach, dodać jajko i zagnieść ciasto
Monia miesza i gotujeNiesamowity smak wiśni zamknięty w słoikach. Lubimy połączenie kwaśnego ze słodkim, więc jest dla nas idealny. Składniki 1,5 kg wiśni 500 g cukru trzcinowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wiśnie umyłem i wydrylowałem. Przełożyłem do dużego rondla, pod przykryciem dusiłem 5 min. Następnie dodałem cukier, dokładnie wymieszałem i smażyłem na niewielkim płomieniu, często
R'n'G KitchenPrzygotowanie : Masło rozpuścić z cukrem oraz kakaem, wystudzić. Pozostałe składniki : 4 żółtka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiśni świeżych lub mrożonych, u mnie świeże Przygotowanie : Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, stopniowo po jednym i ucierać Dodać stopniowo 2 szklanki mąki ze zmieszanym proszkiem, ucierać Ubić pianę z białek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać(...)Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły na dno, ale może przesypanie ich mąką coś pomoże. Pomimo wszystko było bardzo pyszne
Proste Potrawywykorzystać tak wspaniałych owoców, jak wiśnie do kolejnej odsłony quinoy z kruszonką. No trzeba było :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki wypestkowanych wiśni 1/2 nasionka tonki 1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki płatków owsianych BG Wykonanie(...)Quinoę mieszamy z miodem i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Układamy na niej warstwę wiśni i posypujemy drobno startą tonką. Z masła kokosowego, cukru, mąk i płatków zagniatamy kruszonkę i przykrywamy nią owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 - 15 minut. Gdy kruszonka się zrumieni możemy podawać deser. Uwaga gorące
Quinoa Raz!Bardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :) Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml 0,5 kg Wiśni 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody 3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne) 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie(...)dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną ) 3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/6 szkl wody (czyli w około 5-6 łyżkach wody). Wlewamy do gotujących sie wiśni i gotujemy do zgęstnienia przez około 3 minutki. Gorącą masę przekładamy do czystych słoiczków ( u mnie weck) i odstawiamy na ściereczkę do góry nogami do zassania się ( w przypadku słoiczków
Gotowanie...to proste !Składniki: Ciasto kruche: 1 / 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 150 g masła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70 dag wiśni 3 łyżki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Ciasto biszkoptowe: 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek cukru kryształ Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wiśnie - opłukać(...)kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Nadzienie wiśniowe - Wiśnie wraz z sokiem przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i dodać odrobinę wody ok. 50 ml. Gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut. Sok zlać do drugiego rondelka, ostudzić
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: wiśnie bez pestek 1 kg, woda 2,5 litra, cukier brązowy 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, goździki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, mleko 1/2 litra, woda 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, masło 1 łyżka, kasza manna 7 łyżek, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt wiśnie opłukać pod zimną wodą, w drylownicy(...)wypestkować wiśnie, wsypać do garnka, zalać wodą wsypać cukier brązowy lub biały, sok z cytryny, cynamon, goździki i gotowac na średnim ogniu z 10 minut kisiel wiśniowy wymieszać w szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić do wystygnięcia wodę, mleko wlać do rondla, wsypać cukier, sól, masło i gdy zacznie się gotować wsypywać kaszkę manną mieszając
W Mojej Kuchni Lubiębiszkopt - spód tortowy kawa rozpuszczalna - 3-4 łyżeczki cukier- 3 łyżeczki żelatyna - 1 duże opakowanie twaróg sernikowy - 800g. wiśnie mrożone (bez pestek) - 300g. cukier puder - 100g. śmietanka 36% - 0,5 l. masa krówkowa - 300g. 1. Kawę zaparzyć w 0,5 l. wody, dodać 3 - 4 łyżeczki cukru (według upodobań) i rozpuścić w niej 10g. żelatyny. Biszkopt(...)ułożyć w tortownicy i nasączyć ostudzoną "galaretką kawową", i odstawić do lodówki aż żelatyna zwiąże. 2. Wiśnie zagotować i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblędować, jeszcze raz podgrzać i rozpuścić w nich 23g. żelatyny, i znowu ostudzić. Twaróg, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksować na jednolitą gładką masę. W międzyczasie upewnić się czy galaretka kawowa związała. Do twarogu dodać
Lubię to gotujęCzas na wiśnie! Pyszny, kwaśny i orzeźwiający sok wiśniowy. Łatwy do zrobienia, szybki, jeśli nie liczyć drylowania owoców ;) Przyda się zimą - część pasteryzowałam, resztę wypiliśmy na bieżąco. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)wiśnie Wypestkowane wiśnie przepuścić przez sokowirówkę. Słoiki umyć, wyparzyć wrzątkiem. Sok przelać do słoików, zakręcić. Pasteryzować. W takim soku naturalnie wytrąci się osad, który będzie się utrzymywał na wierzchu. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewyżółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym(...)pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie
kruche babeczki