serka mascarpone ok. 215 g białej czekolady Dodatkowe składniki: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g 70 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo(...)resztę kremu, wyrównać. Na patelni roztopić masło, wrzucić wiórki kokosowe oraz cukier puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu. Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makowa Panienka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojefareast-language:EN-US;} Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki czyli miękkie masło, nuellę, alkohol oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane
Słodkie zapomnieniedieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie, wyglądają tak niewinnie. : ) Składniki na kruche spody: 250 g mąki 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru jajko Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Przeczytaj cały przepis - Kruche babeczki(...)czekoladowym kremem i wiśniami at AleTorcik
AleTorciksłodkie, stąd użyłam mniejszej ilości cukru niż zwykle - prawidłowo do masy powinien trafić cały kubeczek białej słodyczy . Do tego słodkości odjęły tu kwaskowate, mrożone owoce , jakie wrzuciłam na wierzch: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody . Ciasto wypada idealnie na relaksujący podwieczorek z gorącą herbatą, gdy za oknem bura i ponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta(...)kubeczka mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ok 8 garści mrożonych owoców letnich - u mnie: wiśnie czereśnie, jeżyny, jagody; można użyć więcej, w zależności od preferencji Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać zawartość do reszty płynnych
Grunt to przepis!znaleźć jedynie 5 minut na dekorację. (6 sztuk) 6 babeczek/muffinków (u mnie z tego przepisu - klik ) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: 6 wiśni z konfitury/syropu z gęstym sokiem cukrowe noże Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa cukierniczego. Każdą babeczkę ozdobić bitą śmietaną, na środku ułożyć po wiśni
Di gotujeserka mascarpone 200 g białej czekolady Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego 70 g wiórek kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta Przygotowanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wiórki kokosowe podprażyć na patelni wraz z masełkiem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu posypać nim wierzch ciasta. Ciasto udekorować suszoną/ świeżą żurawiną lub wiśniami. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie WypiekanieSchłodzony latem smakuje doskonale. Zawekowany na zimę - przypomina lato ;) Składniki: 1 kg wiśni, 0,5kg czarnej porzeczki, 1 szklanka cukru, Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki. Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
Lena Gotujepewnie zauważyliście bardzo lubię zjeść na śniadanie owsiankę. Najbardziej smakują mi te z letnimi owocami. Zostało mi jeszcze trochę frużeliny z wiśni i postanowiłam ją wykorzystać właśnie w tym wydaniu - z owsianką. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao, duża łyżka frużeliny wiśniowej (przepis znajdziecie TUTAJ ) Przygotowanie: Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy płatki. Podgrzewamy(...)jakiś czas mieszając. Ostawiamy na 5 min, żeby płatki wciągnęły mleko. Podajemy z frużeliną wiśniową . Opcjonalnie możemy dodać do mleka łyżeczkę miodu - ale wiśnie są na tyle słodkie, że raczej nie będzie takie potrzeby
Lena Gotujetakie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą
Różne smaki w kuchniDomowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcukier, bo przecież teraz cukier kryje się wszędzie. Kompotów swoich nie dosładzam, więc jestem spokojniejsza. Miśka ma tylko wymieszane z wodą pół na pół. Tym razem na czerwono - wiśnia, truskawka i trochę porzeczek. Składniki: 1/2 kg wiśni kilka truskawek garść czerwonych porzeczek woda Przygotowanie: owoce umyć, pozbyć się szypułek i wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować przelać
Gotowanie z pasjąsmaczną słodką przekąskę lub deser do kawy. Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami. Składniki: wiśnie około 4 szklanek 100g miękkiego masła 60g zmielonych migdałów 4 łyżki płatków migdałów około 3/4 szklanki cukru mąka Sposób przygotowania: Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach
Pyry na Gazkandyzowanej skórki cytrony Targroch (doskonale wzbogaca smak babeczek) 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 jajko M po 1 łyżeczce z owocem (wisienką) Stovit Naturalnie owocowe Wiśnie Do podania: sos wiśniowy deserowy do polania babeczek płatki migdałowe (u mnie Targroch) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek) i cukier. Mieszamy(...)koniec dodajemy kandyzowaną skórkę cytrony, krótko mieszamy. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotki, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce Naturalnie owocowe z wiśnią. Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po przestudzeniu babeczki polewamy sosem wiśniowym (deserowym) i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego
Słodkie okruszkisernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną galaretkę. Powstałą masę(...)wylać na blaszkę obłożoną herbatnikami. Zostawić do stężenia. W tym czasie rozpuścić galaretki wiśniowe w ok. 800 ml wody. Kiedy masa twarogowa jest już gotowa, wyłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką wiśniową. Całość zostawić na kilka godzin w lodówce. Sernik jest rewelacyjny w smaku, cudownie winny, po prostu przepyszny ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo
Wielopokoleniowo