wiśnia - 6835 przepisów (strona:152/456)

Rolada bezowa z kremówką, mascarpone, nutellą i wiśniami z amaretto 210

bezowa. :) Składniki : 5  białek 275 g drobnego cukru 70 g płatków migdałowych Masa: 250 ml śmietany 36 % 500 g mascarpone 5 łyżek nutelli słoiczek wiśni w amaretto Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony , tam gdzie będziemy zwijać(...)orzechami i migdałami była na dole. Czekamy chwilkę aż beza leciutko przestygnie i rozsmarowujemy na niej krem. Na  cienkim końcu układamy jedna za drugą odsączone wiśnie  tak że później akurat wyjdą nam w samym środku i zwijamy bezę. Wkładamy zawinietą bezę w papierze do lodówki najlepiej na 2 - 3 godz. u nas leżała

Lili w kuchni
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 196

łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone  Wykonanie :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i ,miksujemy(...)konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik. Do szprycy cukierniczej przekładamy serek mascarpone i wyciskamy zgrabne rozetki. Posypujemy wierzch startą czekoladą a brzegi dekorujemy odsączonymi wiśniami z kompotu

vaniliowoczekoladowa
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 206

soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek 50 g suszonych wiśni 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru perłowego Szafran zalać wodą, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić, wymieszać z szafranem. Ewentualnie lekko podgrzać (płyn nie powinien mieć więcej niż(...)odstępy. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-25 minut. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem perłowym. Powciskać w nie rodzynki i wiśnie. Piec w 215 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je uformować tradycyjnie, pomijając wtedy marcepanowo-pomarańczowe nadzienie. Tylko po co, skoro jest tak pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta wiśniowa z kokosem 179

Tarta wiśniowa czy tarta owocowa to raj dla zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 188

też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę. Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę. Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną tortownica 24 cm Ciasto: kostka margaryny ( 250 g ) 1,5 szkl. cukru ¾ szkl. wody 4 łyżki kakao do wypieków 3 jajka w temp. pokojowej 2 szklanki mąki(...)grubo posmarować konfiturami wiśniowymi nie żałując soku, który nasączy ciasto. Konfitury nie powinny dochodzić do krawędzi ciasta. Trzeba zostawić co najmniej pół cm wolnego miejsca od krawędzi ciasta. Na wiśniach rozsmarować prawie połowę śmietany i przykryć drugim krążkiem murzynka. Resztą śmietany pokryć górę i brzegi ciasta. Posypać startą białą czekoladą i udekorować jeżynami. Przechowywać w lodówce, najlepiej jeśli mamy paterę

Posadzone i zjedzone
Dżem wiśniowo-agrestowy 254

doskonałego, kwaśnego dżemu wiśniowo-agrestowego.  Trudno się zdecydować, który dżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA!   Składniki: 950g wiśni 950g agrestu 0,95 kg cukru 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy Sposób przygotowania: Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu

Pyry na Gaz
Pieczona owsianka z wiśniami 118

Kolejna propozycja śniadaniowa. Wiśnie świetnie tutaj pasują, ale można z powodzeniem zastąpić je innymi owocami, też będzie pysznie. 0,5 szkl płatków owsianych 1 szkl mleka 1 jajko 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wiśnie wydrylowane Jajko rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego. Owoce rozłożyć

Polska Zupa
Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą 169

Koniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika. Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie  Składniki: 1kg wiśni 300g cukru 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować

Pyry na Gaz
Krucha tarta z wiśniami 154

Ledwo kupiłam pierwsze wiśnie, a już na targu usłyszałam, że niedługo będą się kończyć. Można je co prawda zamrozić, ale drylowanie wiśni nie należy do moich ulubionych czynności, odpada więc opcja zrobienia większych zapasów. Dlatego na blogu będzie teraz trochę wiśniowo, tak na zapas. ciasto : 300 g mąki 250 g masła 100 g cukru

Polska Zupa
Czekoladowy tortcik z owocami 180

uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa: 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny) By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Ważne, by masy nie zagotować, wtedy może nam się nie zgęstnieć. Gdy czekoladowy sos trochę ostygnie wykładamy go do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam jagód i wiśni, ale świetnie będą pasowały tutaj także maliny. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zastygło. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Wiśnie w soku z czarnej porzeczki 209

Kolejne pyszne połączenie wiśni i czarnej porzeczki. Takie owoce wspaniale nadają się do ciast i deserów. Składniki 2 l wydrylowanych wiśni 1 l czarnych porzeczek 1 kg cukru 1 l wody 1. Porzeczki zalewamy wodą, gotujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną, cedzimy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto owsiane z wiśniami 141

mogło być inaczej! Dzień oficjalnej premiery bloga WISZNIÓWKA uczcimy ciastem owsianym z WIŚNIAMI:)   To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu gdzieś na sieci (na którymś z forum, niestety nie zapisałam sobie linka) trochę zmodyfikowałam i od tamtej pory piekę regularnie. Proste i szybkie, a ilość doznań smakowych nieograniczona! Można […] Artykuł Ciasto owsiane z wiśniami

Wiszniówka
Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki 213

Połączenie dwóch owoców zamkniętych w jednym słoiku. Wiśnie z dodatkiem czarnej porzeczki nabierają wyrazistego i ciekawego smaku.   Składniki 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 szkl cukru   1. Cukier i sok z czarnej porzeczki podgrzewamy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dżem wiśniowy niskosłodzony 230

Dżem o niskiej zawartości cukru to doskonały dodatek do ciast. Amatorzy kwaśnych smaków będą nim zachwyceni. Składniki 1 kg wydrylowanych wiśni 1 łyżeczka cukru 1. Wiśnie wkładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem. 2. Smażymy na średnim ogniu, od momentu zagotowania około 20-25 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wiśniowa fantazja 188

Biszkopt brązowy: 2 jajka 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku łyżeczka octu 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao Masa wiśniowa: 0,5 kg wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas(...)mąkami dodajemy kakao i nie przekrawamy go po upieczeniu. Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Jedną osobno w 200 ml wrzątku. Galaretki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wydrylowane wiśnie wsypujemy do galaretek rozpuszczonych w 0,5 l wody i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na puch. Cały czas miksując, dodajemy powoli

e-PrzepisyKulinarne