wiśnia - 6835 przepisów (strona:189/456)

Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 217

znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam, że czas gotowania zależy

Mieszam w Garnku
szybkowar-dżemik jabłkowo-wiśniowy... 157

Składniki: jabłka 3 kg, wiśnie bez pestek 2 kg, cukier 1/2 kg, cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1 umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki kiszone (duże) 169

kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju(...)3.Dodać czosnek,sól,gorczyca,liść laurowy,liść porzeczki i wiśni oraz dębu. 4.Na koniec kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu i kwiat kopru z kawałkiem łodygi. 5.Zalewamy zimną wodą zakręcamy. 6.Trząchamy słojem,aż sól się rozpuści. 7.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu. 8.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
z makaronem i jagodami zupa wiśniowa... 140

Składniki: wiśnie bez pestek 1 kg, woda 3 litry, cukier 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, makaron kolanka 2 szklanki/suche, jagody 2 szklanki, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt wypestkowane wiśnie opłukać, zalać wodą i zagotować wsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki kiszone 157

SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju. 3.Dodać czosnek(...)sól,gorczyca,liść laurowy,liść porzeczki i wiśni oraz dębu. 4.Na koniec kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu i kwiat kopru z kawałkiem łodygi. 5.Zalewamy zimną wodą zakręcamy. 6.Trząchamy słojem,aż sól się rozpuści. 7.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu. 8.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Czereśnie marynowane 120

pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru Dodatki: (na 1 słoik o pojemności 720 ml) 2 liście wiśni 3 goździki  3 ziarenka pieprzu  2 ziarenka ziela angielskiego 2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)  1 listek laurowy  Czereśnie należy dokładnie umyć, a składniki zalewy - zagotować. Na dnie(...)każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki. Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną. (Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut

Di gotuje
Wegańskie wiśniowe Delicje 130

jestem weganką, zresztą nawet gdy nią nie byłam, brzydziły mnie galaretki, właśnie ze względu na skład. Jak to wyszło, że zrobiłam własne delicje, to zupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege nie piekłam, a czekolady gorzkiej zawsze(...)przepadłam. To są chyba najlepsze ciacha, jakie zrobiłam ostatnimi czasy. Jest z nimi trochę zabawy, ale naprawdę warto. Nadzienie można przygotować z każdych owoców, równie dobrze modą to być wiśnie i z ich soku przygotować galaretkę, jak również można zblendować np. maliny, brzoskwinie, porzeczki itp. z niewielkim dodatkiem wody i zrobić galaretkę w formie musu. ps. Nic się nie zmarnowało

greenscarf
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 130

Składniki: 250 g masy makowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą(...)Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DŻEM WIŠNIOWO - KOKOSOWY 108

1KG.WYDRYLOWANYCH WIŚNI 6DAG.WIÓREK KOKOSOWYCH 50DAG.CUKRU SOK Z 1/2 CYTRYNY 1OP.ŻELFIX ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ PRZEŁOŻYĆ WIŚNIE DO GARNKA I GOTOWAĆ 10 MIN.NASTĘPNIE DODAĆ WIÓRKI,CUKIER,,SOK Z CYTRYNY ŻELFIX.DOKŁADNIE WYMIESZAĆ I GOTOWAĆ JESZCZE 1-2 MIN.PRZEŁOŻYĆ GORĄCY DŻEM DO SŁOIKÓW.ZAKRĘCIĆ I ODWRÓCIĆ DNEM DO GÓRY.PO 20 MIN.Z POWROTEM ODWRÓCIĆ SŁOIKI I WYNIEŚĆ DO PIWNICY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sorbet z owocowy 154

Domowy sorbet owocowy, jak to sorbet przypomina lody wodne. Mój, ten domowy zrobiłam z czerwonych porzeczek, wiśni i jagód. Wyszedł słodki lecz z kwaśną nutą, którą dają porzeczki ;) Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni. Składniki: 1,5 szkl wody 1 szkl jagód garść wiśni - wydrylowanych około 0,5l czerwonych porzeczek 0,5 szkl cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego

Garnkowe fanaberie
Wiśniowe ciasto 127

szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka margaryna - 200 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier waniliowy - 1 opak jajka - 7 szt cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do formy wiśnie - 400 g Przygotowanie : Margarynę pokroić w kostkę do miski, rozetrzeć mikserem z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek i cukru, ubić pianę na sztywno, dodawać(...)łyżce masy żółtkowej, wymieszać. Na samym końcu dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Wiśnie opłukane i osączone, wypestkować, opsypać mąką, rozsypać na cieście. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Lubelski Kociołek- murzynek z patelni 188

Lubię tego typu nowinki wypróbować - Murzynek z patelni - z porzeczkami, za którymi nie przepadam ale cóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek(...)jogurtu greckiego 1 łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiej czekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i powoli dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej

sierotka maRysia w kuchni
Dżem wiśniowy. 108

Składniki: 2 kg wiśni 2 żelfixy 2:1 500 g cukru Wiśnie rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem

Moje-pitraszenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 260

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Pianka z wiśniami w spirytusie 189

Jest to dość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik(...)wiśni w spirytusie  250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Tak otrzymaną masę wylewamy do pucharków

W Moim Magicznym Domu