wiśnia - 6835 przepisów (strona:194/456)

Szybki przepis na piernik z wiśniami 525

rzepis na szybki piernik, który nie wymaga leżakowania ani przed piecze niem, ani po. Dodatkowo do piernika dodałam wiśnie, które idealnie pasują do takich korzennych przypraw . Dzięki nim piernik nabiera wilgotnego, świeżego i kwaskowego smaku. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kutia bożonarodzeniowa 236

szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka (30%) do polania listonic(...)włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (lepiej zrezygnować niż używać kupnej) ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć lub użyć 1 łyżki ekstraktu) opcjonalnie: słodka śmietanka (30%) do polania

Poezja smaku
Wegańskie ciasto czekoladowe, powtarzam z czekoladą, a nie ze skromnym kakao 139

daktyli 320 g mąki pszennej tortowej (z czego 50 g może stanowić mąka pełnoziarnista) 150 g masła kokosowego 100 g syropu daktylowego (może być z agawy, klonowy) 200 g wiśni kandyzowanych lub w syropie (u mnie pół na pół) Przygotowanie: Czekoladę pokrusz i wraz z całym masłem roztop w kąpieli wodnej. Daktyle namocz w dokładnie 300 ml gorącej wody(...)zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masę daktylową, syrop i roztopioną czekoladę przełóż do dużej miski. Idealnie wszystko wymieszaj. Dodaj wiśnie. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. :iecz ciasto około 45 minut w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu możesz oczywiście dodatkowo polać ciasto rozpuszczoną czekoladą

greenscarf
Babka piernikowa 124

szklanka oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mleka 4 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut. 4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy(...)kandyzowane wiśnie

Szefowa kuchni
keks z bakaliami i wiśniami z nalewki 151

dziś. składniki 2 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka owoców z nalewki ( w moim przypadku będą to wiśnie) 1,5 szklanki mieszanych bakalii ( suszonych owoców i orzechów) dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na trzydzieści(...)temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka. Następnie do misy wsypujemy mąkę ( trzy łyżki odkładamy), proszek do pieczenia i całość dalej mieszamy. Teraz odlewamy wodę z bakalii, dodajemy do nich owoce wiśni, całość posypujemy trzema łyżkami mąki i dodajemy do ciasta. Całość krótko mieszamy i przekładamy do  formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki

Miód i pieprz
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 339

śmietany 18% 50g białej czekolady 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżeczki (10g) mąki pszennej 60g bakalii (u mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać(...)lekko opaść - ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce FROSTING - przygotować bakalie do dekoracji, u mnie to przekrojone na pół kandyzowane wiśnie, połówki orzechów włoskich oraz kawałki suszonych moreli - białą czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (należy uważać, żeby nie przypalić czekolady, najlepiej podgrzewać kilka sekund i za każdym razem sprawdzać stan rozpuszczenia

Smakołyki Bereniki
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 142

ryżowego. Metoda aromatyzowania jest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi. Mogą to być zioła, czosnek, chilli. skórki cytrusów, różne owoce (np. figi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne(...)suszonych fig, pokrojonych na ćwiartki* 240 g miodu czysta gaza lub filtr do kawy ładna butelka, czysta i wyparzona * zamiast fig możesz użyć innych owoców, np. malin, wiśni Przygotowanie: W rondelku wymieszaj ocet i miód, następnie dodaj owoce. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Przecedź ocet przez gazę

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowy nugat 76

Orzechowy nugat Proporcje na formę 12 x 20 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 60 g migdałów 60 g orzechów laskowych 100 g pistacji  80 g  suszonych wiśni 170 g płynnego miodu 100 g cukru 1 białko szczypta soli kilka herbatników Wykonanie: Pistacje, migdały i orzechy prażymy na suchej patelni. Przesypujemy do miski, a gdy lekko przestygną(...)pozbywamy się suchych skórek, które odpadły z orzechów. Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku podgrzewamy miód z 90 g cukru, mieszamy aż się cukier rozpuści i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut. Formę skrapiamy wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe scones 137

mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g masła 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone(...)mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto.    Stolnicę posypać dużą ilością mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką.  Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć scones i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 15 minut. Wystudzić

kulinarnyswiatdomi
Pancakes na weekendowe śniadanie 137

Rozpoczynamy weekend, a wraz z nim śniadanie pełne słodkości! Amerykańskie placuszki Pancakes polane syropem klonowym lub/i "smażonymi" wiśniami od mojej mamy - pyszności! Mąż miał ochotę na jakieś "inne śniadanie", więc szybko wymyśliłam Pancakes! Pierwszy raz robiłam takie placki, myślę że wyszły (skromnie mówiąc) idealne! ;-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Karkówka duszona w wiśniach 143

kilku dni jestem w Polsce przyjechałam na Święta więc mogę troszkę poeksperymentować :) Tym razem w roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony.  SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam.  Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego.  Karkówkę przekładam Wiśniami.   Mięso przekładam warstwowo. Mięso piekę ok 60 min w 180 stopniach, góra- dół.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Pączki budyniowo-piernikowe 173

Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje  zrobiłam z wiśniami.. Przepis na takie  pączki i filmik można zobaczyć  tutaj .  1  kg mąki 200 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 8 żółtek(...)szklanki mleka 10 dkg drożdży + 1/4 szkl. mleka + łyżka cukru + łyżka mąki szczypta soli  3 łyżki cukru waniliowego  skórka otarta z 2 cytryn  2 łyżki spirytusu wiśnie  Proszek budyniowy rozrobić w 1/2 szkl. zimnego mleka. 1,5 szklanki mleka zagotować, wlać do niego rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.Wystudzić.Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 179

drobnego cukru do wypieków 175 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne(...)się upiecze; ja piekłam w ten sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

moj przepis na
Prosty mus owocowy 150

przekładania tortów, ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki(...)document.write(" "); Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki

moj przepis na
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 237

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1-1,5 szklanki suszonych czarnych porzeczek* 2,5 szklanki rodzynek (mogą być różne -sułtanki, koryntki, golden jumbo) 0,5 szklanki wiśni kandyzowanych 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki posiekanych migdałów (najlepiej bez skórki) 1 cytryna 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ok. szklanka rumu(...)whiskey (ew. pół szklanki rumu/whiskey + pół szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą owoce (porzeczki, wiśnie), bakalie (migdały i rodzynki), skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami i 1/2 szklanki rumu/whiskey. Pamiętajmy by sparzyć skórkę z cytryny przed jej starciem

Mania Wypiekania