wiśnia - 6835 przepisów (strona:201/456)

Ogórki małosolne 111

dachy świeżego kopru 5 ząbków czosnku 3 liście chrzanu korzeń chrzanu    do datkowo, aby ogórki były bar dziej aromatyczne: po 3 liście porzeczki oraz wiśni       Przygotowanie: Ogórki myję i delikatnie nacinam w trzech miejscach. w dużym garnku wykła d am liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki. Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu

ChilliJemy
Sernik na zimno z chałwą 228

łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej serki, następnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody(...)Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki

Cynamonowe szczęście
Dietetyczny deser czekoladowy 211

polecam   Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny 400 ml jogurtu naturalnego płatki migdałowe do posypania  opcjonalnie wiśnie lub czereśnie Wykonanie: Mleko podgrzewam razem z kakao i ksylitolem (należy uważać aby mleko nie zawrzało) . Żelatynę rozpuszczamy w  niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy(...)stanie się gęsty Gdy nasz deser będzie zimny dodajemy do niego jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Posypujemy wszystko migdałami jeśli lubicie i możecie wszystko ozdobić czereśniami, wiśniami czy truskawkami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z poziomkami, pistacjami i mascarpone 209

łyżki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie do tarty 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty), spora garść pistacji (bez skorupek), dwie garści poziomek Przygotowanie: ciasto na tartę Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać(...)ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić. tarta z poziomkami Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć konfiturę z wiśni (może być dowolna konfitura, najlepiej niesłodzona).  W misce zmiksować razem cukier puder, mascarpone i śmietanę i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z konfiturą. Na wierzch tarty wysypać

Pełna Lodówka
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 99

zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami(...)wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy

królestwo garów
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 132

mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao - gorzkiego ½  szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 1/3  szkl. oleju ¾ szkl. mleka ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia(...)cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste. Formę na mini-muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek. Do każdej wcisnąć po 2 sztuki wiśni drążonych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec

Grunt to przepis!
Tort czekoladowy 214

ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową(...)warstwę kwaśnego dżemu (zewnętrzny brzeg blatu zostawiamy nieposmarowany, żeby dżem nie wyciekał na zewnątrz), dobrze wtedy nakładać krem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy. Na warstwę kremu nakładamy domowe wiśnie ze słoika. Na gotowy tort nakładamy cienką warstwę kremu – nie musi być równo, pierwsza warstwa ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Tort wkładamy do lodówki

Ciastkozercy
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 233

wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać(...)200ml) ubić na sztywno ze śmietanfixem i łyżką cukru na sztywno. Pokryć nią boki tortu. Pozostałą część wykorzystać do udekorowania tortu np. śmietanowymi rozetkami lub liniami. Udekorować tort kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi. Blaszka : tortownica o średnicy 26cm Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu  z Kolekcji Dobrej Kuchni

Mania Wypiekania
Ciacha z truskawkami 161

mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 100 g wiśni kandyzowanych 200 g truskawek * można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie osuszone Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję

greenscarf
Pijana tarta serowa 103

zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam(...)wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem do niej. Co prawda w czasie pieczenia straciły nieco swojej mocy, ale i tak ciasto było pyszne. Polecam.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Babeczki czekoladowo-wiśniowe 91

przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty. Gorąco polecam.” Czytaj

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 120

pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były też dość kwaśne, stąd taka ilość cukru.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 164

tamtym roku zrobiłam dwa słoiczki na próbę. Miałam pewne wątpliwości czy aby na pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kakaowe mini serniczki z suszonymi owocami 108

eksperyment, ale że udany, więc bez wyrzutów sumienia mogę się podzielić przepisem :) Mini serniczki wyszły bardzo kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach. Robi się je błyskawicznie. Polecam z suszonymi wiśniami - R-E-W-E-L-A-C-J-A. Składniki (na 12-14 szt.): 1/2 kg sera twarogowego dobrze zmielonego, temp. pokojowa 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka, temp. pokojowa(...)miękkiego masła 2 łyżki kakao ok. 100-150 g ulubionych suszonych owoców (ja użyłam wiśni i malin) Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg), lub 155°C (góra - dół). 2. Na blasze od piekarnika ułożyć papilotki. Do każdej włożyć po garstce suszonych owoców.  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie (ciągle miksując) stopniowo dodawać twaróg

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki - murzynki 134

szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 100 g kandyzowanych wiśni (lub ulubionych bakali) Masło, cukier, kakao i 6 łyżek wody mieszamy w garnku na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odlewamy 1/3 szklanki na polewę. Pozostałą część masy studzimy(...)cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego własnej produkcji, przepis TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture