Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni(...)Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy kule, z których tworzymy płaskie okręgi. Dołeczki zróbcie np. spodem kieliszka lub szklaneczki. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dołeczki napełniamy serkiem i wiśniami. Bułeczki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem będą wtedy mieć piękny kolor. Ser do bułeczek: - 150 g sera tłustego - 1 żółtko - cukier do smaku W/w zmiksuj. Bułeczki pieczemy w temp
SMYKWKUCHNIPolecam kompot z wiśni i czarnej porzeczki Produkty: 1/2 kg czarnej porzeczki 1/2 kg wisni 1/2 szklanki cukru 7-8 listków mięty garnek 24 cm wykonanie: Owoce : porzeczki oczyszczamy z liści i łydożek .Następnie wraz z wiśniami płuczemy .Wkładamy do garnka zalewamy wodą ,wsypujemy cukier.Zagotowujemy ..na koniec wrzucamy liście mięty.Przykrywamy .odstawiamy do wystudzenia
Ugotujmy CośDzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto(...)powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. Polewamy śmietanką z odrobiną cukru. Smacznego
Salonik smakówplasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą wiśniową razem z wiśniami (tak konkretnie, na jeden blat jeden słoiczek i w tym przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą gorzkiego kremu czekoladowego. Góra wykończona wiśniami i całość oblana czekoladą, czyli coś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiarę dobre, a łączenie słodkich z kwaśnymi nie jest korzystne. Najlepiej spożywać owoce osobno, co jest wskazane, zaleca się też ich dobór według rodzaju pestek: brzoskwinia, mirabelki, czereśnie, wiśnie owoce cytrusowe , owoce mające blaszki gniazd pestkowych: jabłka i gruszki melony, owoce suszone. Banany można jadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi(...)kiełkującymi nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie
Proste PotrawyPyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania 150 g serka homogenizowanego (słodkiego) owoce mrożone: wiśnie, czarne i czerwone porzeczki KRUSZONKA: 10 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier
Rozpustne gotowaniemamy. A ja przytulam go mocno chłonąc tę magiczną chwilę i wiem, że tak wygląda szczęście. A wracając do sernika, jest bardzo delikatny, wręcz aksamitny, dodatek wiśni przełamuje słodycz i dodaje mu orzeźwiającego smaku. Ciasto wykończone jest polewą truskawkowo-rabarbarową, a brzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje(...)łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze
Rozpustne gotowaniesernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki. Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni) 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni) 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie wsypujemy do rondelka
Food Squarekilka razy. Składniki 2 kg ogórków gruntowych główka polskiego młodego czosnku korzeń chrzanu 3 łyżki soli koper łyżeczka żółtej gorczycy liście chrzanu 2 l gorącej wody kilka listków wiśni Przygotowanie Ogórki umyłem, obciąłem końcówki. Ułożyłem warstwami...zaczynając od kopru, następnie ogórki ,chrzan ,czosnek ,gorczyca ,liść chrzanu i wiśni ,łyżka soli... na końcu koper...zalałem wrzątkiem , kisiłem około
R'n'G KitchenTytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem osobą powściągliwą :) 7. Twoje najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa? Pobyt na wakacjach u babci na wsi i to uczucie(...)swobody, cudny zapach kwitnących wiśni. 8. Jakie są według Ciebie zalety i wady prowadzenia bloga? Zalety: miło tworzyć coś samej i miło widzieć zainteresowanie tym co tworzę. Wady: nigdy o tym nie myślałam . 9. Jaki jest Twój ulubiony zespół muzyczny? Słucham różnych wykonawców, zależy jaki mam nastrój. 10. Gdzie spędziłaś/spędziłeś swoje najlepsze wakacje w życiu? Trudno wybrać, które
Kuchcik gotujedachy świeżego kopru 5 ząbków czosnku 3 liście chrzanu korzeń chrzanu do datkowo, aby ogórki były bar dziej aromatyczne: po 3 liście porzeczki oraz wiśni Przygotowanie: Ogórki myję i delikatnie nacinam w trzech miejscach. w dużym garnku wykła d am liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki. Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu
ChilliJemyłyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej serki, następnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody(...)Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki
Cynamonowe szczęściepolecam Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny 400 ml jogurtu naturalnego płatki migdałowe do posypania opcjonalnie wiśnie lub czereśnie Wykonanie: Mleko podgrzewam razem z kakao i ksylitolem (należy uważać aby mleko nie zawrzało) . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy(...)stanie się gęsty Gdy nasz deser będzie zimny dodajemy do niego jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Posypujemy wszystko migdałami jeśli lubicie i możecie wszystko ozdobić czereśniami, wiśniami czy truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziełyżki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie do tarty 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty), spora garść pistacji (bez skorupek), dwie garści poziomek Przygotowanie: ciasto na tartę Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać(...)ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić. tarta z poziomkami Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć konfiturę z wiśni (może być dowolna konfitura, najlepiej niesłodzona). W misce zmiksować razem cukier puder, mascarpone i śmietanę i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z konfiturą. Na wierzch tarty wysypać
Pełna Lodówkazioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami(...)wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo. Médoc AOP Château La Valiere 2007 (27,99 zł) dojrzałe i zrównoważone. W nosie i w ustach czarna porzeczka , jeżyna i dojrzałe wiśnie. Bardzo dobra cena. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy
królestwo garów