Truskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych wiśni do każdego słoika. Możemy też dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby utrwalić kolor. I pamiętajmy, nie pasteryzujmy i nie gotujmy je zbyt długo, bo nam stracą barwę i z ciemnieją ! W końcu truskawki
Przepisy i porady kulinarneczerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa(...)lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny bez- (II połowa września, październik) Głóg- (II połowa września, październik) Gruszka- przechowywane w spiżarni (II połowa
Krakowskie smaki AniSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 szklanka drylowanych wiśni Sposób przygotowania 1. Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki. 2. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian(...)mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mniełatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki. A ponieważ kusiła mnie też perspektywa kieszeni z morelami, drugi tuzin kapeluszy wypełniło nadzienie morelowe. Obie wersje okazały się wspaniałe. Zapachy, jakie towarzyszą(...)Goldman - składniki na 4 tuziny/ 1/2 filiżanki soku z pomarańczy 1/2 filiżanki wody skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu
KUCHARNIAłyżki oleju -7 jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Pod koniec wyrabiania dzielimy je na 3 części(...)jednej dodajemy kakao, dwie zostawiamy jasne. Ciasto białe wykładamy na spód blachy, następnie smarujemy marmoladą i wykładamy wiśnie. Na to w drobnych kawałeczkach dajemy ciasto kakaowe. Ubijamy pianę z 7 żółtek, dodając kisiele, 1 szkl. cukru, pół szkl. oleju, sok z 1 cytryny oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wykładamy pianę na ciasto kakaowe, a na pianę pozostałe białe ciasto
KasiekGotujeinnymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki
Na słodko lub wytrawnieciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów. Na 8 z nich ułożyć warstwę ricotty dosłodzonej do smaku cukrem(...)trzcinowym i wiśni pozostawiając około 0,5 cm. margines z każdej strony. Każde ciastko przyłożyć pozostałymi 8 ponacinanymi prostokątami i pozagniatać widelcem każdy z boków tak, aby płaty ciasta się połączyły co zminimalizuje wypłynięcie nadzienia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym zółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 25 minut
Kuchnia w opałachNastępnym razem piec je będę przy użyciu blachy do muffin, może to ułatwi zadanie. SKŁADNIKI: 85 g masła 75 g drobnego cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki gęstej śmietany 175 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Masło roztopić(...)rondelku. Dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści, po czym doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki, wiśnie, morele, słonecznik i migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i energicznie mieszając, połączyć wszystkie składniki. Łyżeczką nakładać porcje masy na wyłożoną pergaminem blachę, pozostawiając spore odstępy. Piec 10 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu
Kuchnia w opałachryżowego 250 g margaryny do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych opakowanie cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze
IMPRESJA SMAKUowoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie
Kuchnia Pełna PasjiaroniiSkładniki:10 szklanek aronii3 litry wody30 liści wiśni2 kg cukru2 łyżeczki kwasku cytrynowegoPrzygotowanie:Z takiej ilości składników wychodzi około 15 butelek 0,3 l ;) Aronię, wodę i liście wiśni gotujemy pod przykryciem 20 minut (od czasu zagotowania).Następnie odcedzamy i do soku dodajemy cukier (ja dodaję troszkę mniej, wtedy nie jest taki słodki;) ale za wiele nie można podkraść
Lawendowe NiebooczyszczonejKrem:syrop z ananasa (zalewa z puszki)3 łyżki cukru kryształu3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)1 puszka ananasów1 kostka masłakandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy(...)budyń.4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.Smacznego
Kuchnia domowa Anizawsze może być gorzej...A przed tak wyczerpującym dniem nauki i próbną maturą trzeba było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :)~ Kluski z serem podane z wiśniami ~Składniki:200g mielonego twarogu2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa)1 jajko1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego+ dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie
Kuchenny Skrawek Niebamąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 50 minut.Możecie dodać
Słodkie Przyjemnościprzygotowania:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką
Słodkie Przyjemności