słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić(...)ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce
Kuchnia BeatyNajsmaczniejszy kompot w moim domu- wiśniowy! SKŁADNKI: 5kg. wiśni około 1kg. cukru( na słoik 900ml. 8 łyżek) woda WYKONANIE: Wiśnie drylujemy, wkładamy do słoika przesypując cukrem do wysokości 2/3 Zalewamy wodą, pasteryzujemy
Kuchnia BeatyLatem uwielbiam gotować zupę owocową złożoną z truskawek i wiśni. Po prostu przepadam za tą zupą i mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Zimą również mogłabym ugotować sobie zupę owocową, ponieważ dostępne są mrożone truskawki i wiśnie, ale dla mnie to już nie ten smak. Dlatego zimą gotuję sobie zupę z jabłek. Dla nie których może to być
Amatorka kuchennaWiśnie- ułatwiają zasypianie i obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie są słodko-kwaśne i przez to orzeźwiające, mają mało kalorii, a dużo substancji działających prozdrowotnie. Zawierają przeciwutleniacz, który zwiększa odporność organizmu oraz wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. W ich składzie są też kwasy owocowe wspomagające oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, Działanie to wzmacniają pektyny, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Codzienne
Przepisy i porady kulinarneTruskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych wiśni do każdego słoika. Możemy też dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby utrwalić kolor. I pamiętajmy, nie pasteryzujmy i nie gotujmy je zbyt długo, bo nam stracą barwę i z ciemnieją ! W końcu truskawki
Przepisy i porady kulinarneczerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa(...)lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny bez- (II połowa września, październik) Głóg- (II połowa września, październik) Gruszka- przechowywane w spiżarni (II połowa
Krakowskie smaki AniSkładniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 szklanka drylowanych wiśni Sposób przygotowania 1. Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki. 2. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian(...)mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mniełatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki. A ponieważ kusiła mnie też perspektywa kieszeni z morelami, drugi tuzin kapeluszy wypełniło nadzienie morelowe. Obie wersje okazały się wspaniałe. Zapachy, jakie towarzyszą(...)Goldman - składniki na 4 tuziny/ 1/2 filiżanki soku z pomarańczy 1/2 filiżanki wody skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu
KUCHARNIAłyżki oleju -7 jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Pod koniec wyrabiania dzielimy je na 3 części(...)jednej dodajemy kakao, dwie zostawiamy jasne. Ciasto białe wykładamy na spód blachy, następnie smarujemy marmoladą i wykładamy wiśnie. Na to w drobnych kawałeczkach dajemy ciasto kakaowe. Ubijamy pianę z 7 żółtek, dodając kisiele, 1 szkl. cukru, pół szkl. oleju, sok z 1 cytryny oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wykładamy pianę na ciasto kakaowe, a na pianę pozostałe białe ciasto
KasiekGotujeinnymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki
Na słodko lub wytrawnieciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić na 16 równych prostokątów. Na 8 z nich ułożyć warstwę ricotty dosłodzonej do smaku cukrem(...)trzcinowym i wiśni pozostawiając około 0,5 cm. margines z każdej strony. Każde ciastko przyłożyć pozostałymi 8 ponacinanymi prostokątami i pozagniatać widelcem każdy z boków tak, aby płaty ciasta się połączyły co zminimalizuje wypłynięcie nadzienia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym zółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 25 minut
Kuchnia w opałachNastępnym razem piec je będę przy użyciu blachy do muffin, może to ułatwi zadanie. SKŁADNIKI: 85 g masła 75 g drobnego cukru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych kandyzowanych wiśni 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 25g nasion słonecznika 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki gęstej śmietany 175 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Masło roztopić(...)rondelku. Dodać cukier i mieszać,aż się rozpuści, po czym doprowadzić mieszankę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać rodzynki, wiśnie, morele, słonecznik i migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i energicznie mieszając, połączyć wszystkie składniki. Łyżeczką nakładać porcje masy na wyłożoną pergaminem blachę, pozostawiając spore odstępy. Piec 10 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Po upieczeniu
Kuchnia w opałachryżowego 250 g margaryny do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych opakowanie cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze
IMPRESJA SMAKUowoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie
Kuchnia Pełna Pasji