Cisto maślankowe z wiśniami to przepis zaczerpnięty z mojego poprzedniego bloga, do którego zgubiłam wszystkie hasła lata temu. W mojej kuchni rzadko się coś powtarza, ale ciasto maślankowe zajmuje w niej szczególne miejsce. Wprost uwielbiam! Składniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych(...)Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 5 łyżeczek cukru Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę
Słodka sielankaDzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek, 350g masła lub margaryny, 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400g wypestkowanych(...)wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 2 łyżeczki kakao. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto, a następnie jedną jasną część ciasta. Równomiernie rozłożyć odsączone wiśnie
Z miłości do słodkościZostała mi dosłownie garści wiśni więc musiałam zrobić Fale Dunaju, uwielbiam to ciasto właśnie ze świeżymi owocami. Nie twierdze ze wiśnie mrożone lub z komputu się nie nadają, ale świeże prosto z drzewka nadaje ciastu niepowtarzalnego aromatu. Ciasto 5 jaj, 2 szklanki mąki, 150 ml mleka(...)oleju, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g wiśni Krem: 2 jajka, 250 g margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy. Kakao do dekoracji
RAROSSAtheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Normal(...)czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4 łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową. 2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce. Przykrywamy trzecim blatem
ciemna strona patelniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty. Post Murzynek z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKolejne muffinki do mojej kolekcji J Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam. Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką Składniki: 120g jogurtu ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 200g mąki 100g brązowego(...)cukru pół łyżeczki sody Kruszonka: 50g brązowego cukru 6 łyżek zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki masła Nadzienie: 300 g wydrylowanych wiśni 80 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy
Mania Gotowaniasłoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami, 1 duży liść chrzanu, 1 spory kawałek korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli mamy kilka listków wiśni lub czarnej porzeczki zalewa 2 litry zimnej przefiltrowanej wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki(...)Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach
Monia miesza i gotujejajka M/L 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70-100 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu). Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie
Ze smakiem i z pasjąpokrojonej w drobną kostkę 2 szkl. mąki 3/4 szkl. mielonych migdałów 1 jajko 2 żółtka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut. 3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty(...)tortownicę śr. 26 cm. Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą. Przykryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowodruga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po zagotowaniu(...)odcedzić wiśnie i liście. Do pozostałego gorącego soku dodać cukier, szczyptę kwasku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny dodać do niego spirytus, wymieszać i przelać do butelek używając gazy
Pasja Smakuwierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier
Z miłości do słodkościnietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę
Przysmaki KarolkiGałązki wiśni uginają się pod ciężarem małych, bordowych kuleczek. Hm... Nie mogę sobie odmówic, zrywam je. Słodko-cierpkie, takie jak lubię. Zrywam garśc, jedną, drugą i kolejną. Chowam w fartuszku, biegnę do kuchni... WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśnie cukier (po 4 łyżki na słoiczek) Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok. Wyparzyłam kilka słoików o pojemności
W kuchni Karmel-itkiterminie. Błąd! Zmieniłam to, dzięki czemu nie odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko(...)Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość. Po jednym kawałku ma się ochotę na kolejny. I jeszcze jeden, drugi... Aż piernik znika w mgnieniu oka. PIERNIK Z WIŚNIAMI. /przepis autorski;/ piernik: 1,75 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru ok. 250g miodu płynnego 3 jajka (żółtka i białka osobno
W kuchni Karmel-itkioryginalnej receptury, więc ruszywszy głową, przejrzawszy szafki, wyczarowałam nowy, choć bardzo zbliżony przepis. Dodatkowo, nawiązując do motywu korala małopolskiego , skorzystałam z tego, że trwa sezon wiśniowy. Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka(...)szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję babkę. Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym
W kuchni Karmel-itki