deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się
Food Squarecytryny (ok. 6 łyżek) skórka otarta z 1 cytryny 230 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne, nie chcemy przecież zakalca :). Białka oddzielić
Nastoletnie Wypiekanieczubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ( ja dałam rzepakowy) Kruszonka: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru Dodatkowo: 500 - 600 g miękkich owoców (ja dałam wiśnie w syropie domowej roboty) Wykonanie: Masło, cukier i mąkę pokruszyć (tak jakby rozcierać w dłoniach), w ten sposób powstanie nam kruszonka. Jajka miksować z cukrem do uzyskania błyszczącej puszystej piany
IMPRESJA SMAKUwspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. składniki: 250 g wiśni bez pestek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny wykonanie: Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę
babka w formieSzybkie ciasto na Boże Narodzenie ? Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybkie ciasto na Boże Narodzenie ? Idealnie sprawdzi się kokosowa kostka z wiśniami bez pieczenia :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldstół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć
Moja DelicjaBananowy krem z komosy ryżowej* i tofu z malinami, ekologicznymi orzechami brazylijskimi i nasionami lucerny Symbio podany z surowymi pistacjami, wiśniami i malinami * użyłam ekologicznych płatków quinoa Symbio
Poranek na słodkojest po prostu pyszny. Przepis na ten zdrowy sok jest w dodatku bardzo prosty. Zobacz, jak go zrobić. Składniki : 1 kg aronii, 3 litry wody, 250 szt. liści wiśni, – WSZYSTKO GOTOWAĆ 15 MINUT, ODCEDZIĆ I DODAĆ : 2 kg cukru, 40 g kwasku cytrynowego. WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ I WLAĆ DO BUTELEK LUB SŁOICZKÓW I pasteryzować
Pysznosci Babci Basijuż od Naszej inwencji- ja zdecydowałam się na lekko ciepłą wersję oraz dodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu
Kraina Miodem Płynącapolskie owoce. Ja dodaję je gdzie tylko się da, a często cały mój posiłek to po prostu duża miska (albo dwie ;) ) naładowana owocami. Tym razem przedstawiam pomysł na dorzucenie wiśni do dania na bazie kaszy. Czytaj więcej
Kasia Sarnałyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 g drobnych owoców (jagód, porzeczek, wiśni, malin itp.) odrobina oleju do wysmarowania patelni cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym
Nastoletnie Wypiekaniejest zachowana. Generalnie dla WSZYSTKICH! Taki oto koktajl z kefiru i czerwonych owoców :) Koktajl z czerwonych owoców (na 2 szklaneczki) www.kuchniasmakow.blogspot.com 300 ml kefiru 10 malin 10 wiśni 10 czereśni Zmiksować! Foto, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówWystarczą owoce, cukier, mąka ziemniaczana i woda. Kilka minut i pyszny deser gotowy. Zachęcam do przygotowania takiego domowego kisielku, szczególnie teraz kiedy mamy tyle sezonowych owoców. 2 szkl wydrylowanych wiśni
Polska Zupa