wiśnia - 6835 przepisów (strona:224/456)

Konfitura czekoladowo - wiśniowa 120

Przez ostatnie dni moja piwniczka wzbogaciła się o sporo cennych przetworów. Jednym z nich jest właśnie konfitura z wiśni z dodatkiem kakao, czekolady i wanilii. Mówię Wam, co za smak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki(...)wiśni, 600g cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 100g mlecznej czekolady, laska wanilii.   Przygotowanie Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać połamaną na kawałki czekoladę, kakao oraz nasiona z wanilii. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu, często mieszając. Konfiturę

Z miłości do słodkości
Ciastka z wiśniami 196

Dżemy już zrobione, a pozostało mi jeszcze troszkę wiśni. Musiałam więc coś wykombinować:) Powstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki: 300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku(...)pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki 30%, 700 g wypestkowanych wiśni. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając

Z miłości do słodkości
Konfitura wiśniowo-malinowa 141

Kolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę

Z miłości do słodkości
Sok z wiśni na zimę 190

całkiem mi umknął:) Tak czy inaczej sok jest wart wypróbowania.  Zimą nie ma nic lepszego niż zdrowy, domowy sok. Do tego ten wspaniały kolor... Naprawdę polecam! Fantastyczne połączenie wiśni i malin zamknięte w jednej butelce... Składniki: 2 kg wiśni, 1,5 kg cukru, 1 kg malin.   Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, zmieszać z malinami. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką

Z miłości do słodkości
Torcik tiramisu z wiśniami 154

Przepisów na Święta. Czego potrzebujemy: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao(...)jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C. ostudzić. Wiśnie odsączyć. Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto wiśniowe 145

Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie  połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI: Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy  kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE:   Sok gotujemy odlewając   pół szklanki  do wymieszania(...)kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Panforte - włoski piernik 568

mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei(...)Składniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sok z aronii z liśćmi wiśni 146

już w połowie sierpnia była gotowa do zebrania.  Było jej też więcej niż rok temu.  Ponieważ sok robiłam na wsi, udało mi się zrobić ten z liśćmi wiśni.  Jeżeli nie macie do nich dostępu, to polecam przepis na sok z aronii , który pokazałam w ubiegłym roku.  Jutro pokaże Wam też, co można przygotować z owoców, które(...)przygotowania soku.     Składniki: 1 - 1,5 kg aronii 0,5 - 0,75 kg cukru sok z 1 - 1,5 cytryny ok. 1,5 l wody kilkanaście liści wiśni   Wykonanie: Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy.  Liści dokładnie szorujemy.  Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być

Sto kolorów kuchni
KOMPOT Z WIŚNI 106

roku po raz pierwszy moja wiśnia ma owoce, więc tym bardziej nie mogłam się doczekać, wreszcie są- nieziemsko kwaśne,  ale właśnie takie najbardziej lubię, zapraszam na kompot 1 kg wiśni 0,75 litra wody 0,5 kg cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody  dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy

RAROSSA
Lekkie Ciasto z Roladkami i Śmietankowym Kremem 334

owocowe. Zrobiło ich się naprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych(...)dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Masa wiśniowa: 1 słoiczek drylowanych wiśni 2,5 szklanki wody 1,5 opakowania galaretki wiśniowej Wiśnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy

Made By Mom And Son
Konfitura z aronii 237

krwi. Aronia ma dosyć cierpki smak i wciąż nie jest zbyt popularnym owocem na przetwory. Jak komuś on przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej konfiturze wykorzystałam świeże zerwane owoce i nic z nimi nie kombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików(...)zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka wiśniowa 328

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Wiśniowy przekładaniec 2128

brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kaszy manny 120g masła masa wiśniowa 750g wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt(...)będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła - masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników - gotową masę schłodzić MASA WIŚNIOWA - wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus - żelatynę zalać zimną wodą

Smakołyki Bereniki
Domowe przetwory. Dżem wiśniowy na soku jabłkowym 123

Wiśnie to nie są moje ulubione owoce. Kwaśne, cierpkie, nie lubię ich na surowo. Ale na przetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami. Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru ze środkami(...)żelującymi, ale przecież jabłka i porzeczki zawierają naturalną pektynę więc można właśnie te owoce łączyć z wiśniami. Dżem wiśniowy ugotowany na soku jabłkowym ładnie zastygł co widać na zdjęciu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DIETETYCZNY Deser z wiśniami!!! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 316

słodziki - 2 łyżki mleka 0% Składniki blenderujemy na puszystą masę. Na spód pucharka wsypujemy 2 łyżki płatków tropikalnych crunch, zalewamy masą bananowo- śmietankową, w każdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym

SMYKWKUCHNI