Bardzo lubię połączenie wiśni z gorzką czekoladą, dlatego zdecydowałam się na proste ciasto, zdominowane przez te 2 smaki. Wyszło pysznie: Czytaj więcej
Kasia Sarnamasła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej) 250 g mascarpone (zimnego) ok. 3-4 łyżki cukru pudru świeże owoce n. truskawki, wiśnie, borówki, maliny, morele i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w rondelku
Słodka StrefaUwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku! Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki
UgotowaćPołączenie wiśni z czekoladą zawsze doskonale się sprawdza. Konfitura wiśniowo-czekoladowa jest tego najlepszym przykładem. Nie za słodka, z lekką, kwaskową nutą i do tego z czekoladą. Jeśli jeszcze nie jedliście czekowiśni to nie macie pojęcia jakie pyszności Was ominęły! Musicie to nadrobić! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoleciłabym tylko tę marki "S" i wcale nie jest to nazwa związana z dzielnicą, w której mieszkam. Najlepiej jednak zrobić domową nalewkę wiśniową. Taka domowa nalewka z wiśni jest najsmaczniejsza i nie dorówna jej żadna przemysłowa. Najlepsza nalewka wiśniowa, jakem Smaczna Pyza! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamożna zrobić z sera mielonego, który nam został np po pieczeniu sernika czy robieniu naleśników? Można przykładowo zrobić mini serniczki z wiśniami, z wiśniowym kisielem i migdałami w formie na muffinki. Lekki, pyszny i prosty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest pełna, a mama nie traci zapału! i to jest cudowne! Cudowne i zaraźliwe! Niedawno przygotowała fantastyczne dżemy z wiśni z naszego ogrodu. Trochę przesłodziła do czego sama się przyznaje, ale jak wiecie ja lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie
Ostra na SłodkoCzas na dżem z wiśni, dopóki owoce są najsmaczniejsze, dojrzałe słońcem. Taki dżem późną jesienią albo zimą smakuje obłędnie z rogalikami, placuszkami, z owsianką. Warto zamknąć lato w słoiku by cieszyć się nim jesienią i zimą. Dżem wiśniowy z pektyną i limonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieowsianą kruszonką . Zapraszam! Scroll down for recipe in English Rabarbar i czereśnie pod kruszonką (6 porcji) Składniki: 6 szklanek posiekanego rabarbaru (~3-4 łodygi ) 2 szklanki czereśni lub wiśni bez pestek 3/4 szklanki brązowego cukru Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
karmelowyKompoty babcine pamiętamy wszyscy, ale czy wszystkim smakowały? Dziś możemy sami zrobić sobie taki napój - kompot babciny i cieszyć się smakiem i aromatem owoców sezonowych. Dziś królują wiśnie, kupiłam na straganie od pana który mówił że tego roku są bardzo wcześnie i do tego mega słodkie, pyszne. Część zjadłam od razu a resztę przerobiłam między innymi na kompot. Napój wiśniowo
Moje Małe Czarowaniesezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku
Vegan TasteKochamy serniki prawda? A jeśli jest on z owocami, taki bardziej podkręcony, z twistem to chyba każdy chętnie kawałeczek takiego sernika porwie. Co powiecie na sernik z wiśniami, z polewą z kisielu i dekoracją z frużeliny? Zapraszam na sernik wiśniowy do porannej kawy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżeczki żelatyny Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: Garść wiśni do ozdoby Płatki migdałowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć
Tradycyjna KuchniaWōm6 ôstało7 😉 Joł ôstatnio lubia eksperymyntować (nic nowego) i niyrołzki8 wyłajżōm9 z tego take maszkyty10, że aże sie sōm11 dziwia. Tu chciołech mieć pośrodku torty syrnik […] Artykuł Wiśnia w szokoladzie (Tort wiśniowo-czekoladowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnimascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: 150 ml wiśniówki 150 ml wody** Dodatkowo: 16-20 czereśni lub wiśni w syropie * PRZYGOTOWANIE Biszkopt kakaowy Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały
Food Square