wiśnia - 6835 przepisów (strona:198/456)

Krokodyle oczy 196

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł śliwkowych owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki) ciasto biszkoptowe: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki(...)palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 32 kulki. Do każdej kulki wsadzić owoc-wydrylowaną wiśnię, borówkę, agrest itp. Kulki ułożyć na warstwie powideł, 4 kulki po szerokości i 8 kulek po długości blaszki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto biszkoptowe

na moim stole...
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 120

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej(...)czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać

Walijskie Pichcenie
Kisiel porzeczkowo - wiśniowy 93

domowy kisiel jest pyszny a przede wszystkim zdrowy! Dzisiejsza wersja jest nieco kwaśna więc polecam dodać trochę więcej cukru lub po zagotowaniu dosłodzić do swojego smaku. ok. 200 g. wiśni ok. 100 g. czarnej porzeczki 2 l. wody 4 łyżki cukru (lub więcej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie wydrylować. Razem z porzeczką, wodą i cukrem zagotować i chwilkę pogotować, żeby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Idealne śniadanie na letnie dni - zapraszam na pyszny warstwowy początek dnia 162

sobie lekkie, zdrowe i sycące śniadanie, które nie tylko cieszy smakiem, ale również wyglądem. Zapraszam Was na pyszny warstwowy początek dnia. Składniki: 3 łyżeczki jogurtu typu greckiego z wiśniami 5 łyżeczek serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście płatków pełnoziarnistych 1 jogurt naturalny 90 g 1 łyżeczka miodu (u mnie lipowego) 1-2 łyżeczki(...)jagód Przygotowanie: Płatki pełnoziarniste lekko rozgniatamy. Wsypujemy na dno przygotowanej szklaneczki, zostawiając 2 łyżeczki. Jogurt typu greckiego z wiśniami mieszamy z serkiem homogenizowanym o smaku owoców leśnych. Nakładamy na płatki. Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę miodu lipowego lub innego, mieszamy. Nakładamy delikatnie na warstwę jogurtowo-serową. Następnie na sam wierzch wykładamy 2 łyżeczki lekko zgniecionych płatków oraz jagody. Podajemy schłodzone

Słodkie okruszki
ogórki małosolne 241

litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 3-4 ziarna ziela angielskiego kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm) 4-5 gałązek kopru - kwiatów 10 liści wiśni Sposób przyrządzenia : wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki(...)dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy

zobacz ich smak
Tort Chałwowy 167

łyżce masy jajecznej, następnie pokruszoną chałwę i likier kawowy. Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Dodatkowo: 1,5  szklanki wiśnie ( zalewamy je alkoholem-  u mnie była to nalewka wiśniowa i dosypujemy łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna(...)dekoracji: rurki - nadziewane lub puste w środku 2 op. Maltesers Pierwszy blat nasączamy pączem, następnie smarujemy kremem, na nim układamy wiśnie. Przykrywamy drugim blatem, podobnie jak pierwszy nasączamy pączem i smarujemy grubszą warstwą kremu. Przykrywamy trzecim i całość smarujemy pozostałym kremem. Następnie do boków przykładamy rurki ( na pewno będą zbyt długie dlatego trzeba obciąć je na odpowiednią wysokość), na wierzchu

Słodka Kraina Wypieków
nalewka wiśniowa 117

nalewka wiśniowa Nalewka wiśniowa Składniki 2 kg wiśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 1 kg cukru Sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy

Miód i pieprz
Ciasto wiśniowe z pianką 177

galaretka agrestowa - 1 opak woda  gotowana- 1 szkl Pianka wiśniowa : 2 szkl śmietany 36 % śmietan - fix- 1 opak galaretka wiśniowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo: wiśnie z kompotu wypestkowane Przygotowanie : Ciasto : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę(...)nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową,  pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową. Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
pyszny orzeźwiający shake wiśniowy 188

składniki: 300 g mrożonych wiśni, wydrylowanych 200 g lodów np. śmietankowych, ja użyłam śmietankowych z sorbetem mango – markuja 350 g jogurtu naturalnego opcjonalnie 50 g cukru wykonanie: Zamrożone wiśnie oraz opcjonalnie cukier przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 10 sekund. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec

Domowy Smak Jedzenia
Wędzony ser cheddar 181

Polecamy podawać go jako przekąskę z ulubionym winem. Wypróbujcie go koniecznie wędząc z łagodniejszymi brykietami Bradley Bisquettes – np. o smaku wiśni. Składniki: kawałki sera Cheddar Przygotowanie: Umieszczenie sera na półkach w wędzarni Bradley Smoker Sposób wędzenia: Ser wędzić przy użyciu zimnego dymu przez około 40-60 minut. Używać do wędzenia łagodny dym powstający z brykietów o smaku wiśni. Upewniać się

naRuszcie
Tort z czereśniami 158

biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie

Ciastkozercy
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie 133

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję

Wegańska kuchnia orientalna
‘Owsianka’ bez płatków ;) 121

łyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Krokodyle oczy 340

łyżeczki amoniaku 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną) marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie) Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko(...)wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki. Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami. 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 164

budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę(...)żółtkami, przestudzić. Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować

SzczyptaSmaQ