wiśnia - 6835 przepisów (strona:198/456)

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 168

dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ(...)Składniki na mus wiśniowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 3 - 4 łyżeczki żelatyny spożywczej  - 1 łyżka cukru pudru - 450 gram konfitury (tutaj wiśniowej) - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - owoce (tutaj wiśnie) Przygotowanie musu wiśniowego: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę. rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Ogórki kiszone "najlepsze na świecie" 105

najważniejsze dla mnie, mój mąż uważa, że są najlepsze na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki. Składniki: Ogórki ( dowolna ilość ) Koper Chrzan Czosnek Liście wiśni Liście czarnej porzeczki Sól ( najlepiej niejodowana ) Woda Wykonanie: O myciu nie ma co pisać, co trzeba umyć to każdy wie. Koper kroimy na kawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami jest najprościej ), czosnek(...)słupki ( grubości ok. ½ - 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L wody ( wystarczy zwykła

Smaki Ewy
Owocowy sernik bez pieczenia 88

wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy(...)dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Krokodyle oczy 190

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 250 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł śliwkowych owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki) ciasto biszkoptowe: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki(...)palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 32 kulki. Do każdej kulki wsadzić owoc-wydrylowaną wiśnię, borówkę, agrest itp. Kulki ułożyć na warstwie powideł, 4 kulki po szerokości i 8 kulek po długości blaszki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto biszkoptowe

na moim stole...
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 114

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej(...)czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Ponadto: wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać

Walijskie Pichcenie
Kisiel porzeczkowo - wiśniowy 86

domowy kisiel jest pyszny a przede wszystkim zdrowy! Dzisiejsza wersja jest nieco kwaśna więc polecam dodać trochę więcej cukru lub po zagotowaniu dosłodzić do swojego smaku. ok. 200 g. wiśni ok. 100 g. czarnej porzeczki 2 l. wody 4 łyżki cukru (lub więcej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie wydrylować. Razem z porzeczką, wodą i cukrem zagotować i chwilkę pogotować, żeby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Idealne śniadanie na letnie dni - zapraszam na pyszny warstwowy początek dnia 149

sobie lekkie, zdrowe i sycące śniadanie, które nie tylko cieszy smakiem, ale również wyglądem. Zapraszam Was na pyszny warstwowy początek dnia. Składniki: 3 łyżeczki jogurtu typu greckiego z wiśniami 5 łyżeczek serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście płatków pełnoziarnistych 1 jogurt naturalny 90 g 1 łyżeczka miodu (u mnie lipowego) 1-2 łyżeczki(...)jagód Przygotowanie: Płatki pełnoziarniste lekko rozgniatamy. Wsypujemy na dno przygotowanej szklaneczki, zostawiając 2 łyżeczki. Jogurt typu greckiego z wiśniami mieszamy z serkiem homogenizowanym o smaku owoców leśnych. Nakładamy na płatki. Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżeczkę miodu lipowego lub innego, mieszamy. Nakładamy delikatnie na warstwę jogurtowo-serową. Następnie na sam wierzch wykładamy 2 łyżeczki lekko zgniecionych płatków oraz jagody. Podajemy schłodzone

Słodkie okruszki
ogórki małosolne 235

litry wody 2 łyżki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 3-4 ziarna ziela angielskiego kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm) 4-5 gałązek kopru - kwiatów 10 liści wiśni Sposób przyrządzenia : wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki(...)dajemy te największe, liście wiśni, czosnek i posypujemy gorczycą całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy

zobacz ich smak
Tort Chałwowy 163

łyżce masy jajecznej, następnie pokruszoną chałwę i likier kawowy. Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Dodatkowo: 1,5  szklanki wiśnie ( zalewamy je alkoholem-  u mnie była to nalewka wiśniowa i dosypujemy łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna(...)dekoracji: rurki - nadziewane lub puste w środku 2 op. Maltesers Pierwszy blat nasączamy pączem, następnie smarujemy kremem, na nim układamy wiśnie. Przykrywamy drugim blatem, podobnie jak pierwszy nasączamy pączem i smarujemy grubszą warstwą kremu. Przykrywamy trzecim i całość smarujemy pozostałym kremem. Następnie do boków przykładamy rurki ( na pewno będą zbyt długie dlatego trzeba obciąć je na odpowiednią wysokość), na wierzchu

Słodka Kraina Wypieków
nalewka wiśniowa 110

nalewka wiśniowa Nalewka wiśniowa Składniki 2 kg wiśni 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 1 kg cukru Sposób przygotowania Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy

Miód i pieprz
Ciasto wiśniowe z pianką 174

galaretka agrestowa - 1 opak woda  gotowana- 1 szkl Pianka wiśniowa : 2 szkl śmietany 36 % śmietan - fix- 1 opak galaretka wiśniowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo: wiśnie z kompotu wypestkowane Przygotowanie : Ciasto : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę(...)nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową,  pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową. Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
pyszny orzeźwiający shake wiśniowy 179

składniki: 300 g mrożonych wiśni, wydrylowanych 200 g lodów np. śmietankowych, ja użyłam śmietankowych z sorbetem mango – markuja 350 g jogurtu naturalnego opcjonalnie 50 g cukru wykonanie: Zamrożone wiśnie oraz opcjonalnie cukier przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 10 sekund. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec

Domowy Smak Jedzenia
Wędzony ser cheddar 174

Polecamy podawać go jako przekąskę z ulubionym winem. Wypróbujcie go koniecznie wędząc z łagodniejszymi brykietami Bradley Bisquettes – np. o smaku wiśni. Składniki: kawałki sera Cheddar Przygotowanie: Umieszczenie sera na półkach w wędzarni Bradley Smoker Sposób wędzenia: Ser wędzić przy użyciu zimnego dymu przez około 40-60 minut. Używać do wędzenia łagodny dym powstający z brykietów o smaku wiśni. Upewniać się

naRuszcie
Tort z czereśniami 149

biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie

Ciastkozercy
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie 127

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję

Wegańska kuchnia orientalna