Polecamy podawać go jako przekąskę z ulubionym winem. Wypróbujcie go koniecznie wędząc z łagodniejszymi brykietami Bradley Bisquettes – np. o smaku wiśni. Składniki: kawałki sera Cheddar Przygotowanie: Umieszczenie sera na półkach w wędzarni Bradley Smoker Sposób wędzenia: Ser wędzić przy użyciu zimnego dymu przez około 40-60 minut. Używać do wędzenia łagodny dym powstający z brykietów o smaku wiśni. Upewniać się
naRuszciebiszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie
CiastkozercySuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki amoniaku 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną) marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie) Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko(...)wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki. Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami. 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Ciasto
O kuchni z uczuciembudynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę(...)żółtkami, przestudzić. Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować
SzczyptaSmaQcukier cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć bezę. Składniki na sos wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak powstałym sosem polewać każdy kawałek z osobna
Banana Smilespudding ryżowy gotowany z wiśniami podany z gorzką czekoladą~ Tato przywiózł mi caaaaałe wiadro wiśni więc będzie wiśniowo...Zaczęłam już od śniadania :D A teraz idę drylować pozostałe 5kg i robić dżemy oraz nalewkę... Wczoraj pogoda dopisała i wsiadłam na rower :) Razem z kolegą troche pojeździliśmy - 1,5h i 18km, nieźle ;) Szkoda tylko że mam niezbyt wygodne siodełko i moja
breakfast of dreamsChodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto. Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach
AZgotuj!widziałam truskawkowe galaretki. Tak mnie zachwyciły, że postanowiłam zrobić wiśniowe. Natychmiast wstałam od monitora, popędziłam do lodówki i zaczęłam działać. Takiego zrywu jeszcze nie miałam. opakowanie mrożonych wiśni szklanka wody 3 łyżki cukru żelatyna kilka kostek białej i gorzkiej czekolady Wiśnie włożyłam do garnka, zalałam szklanką wody i zagotowałam bardzo krótko. Zmiksowałam na mus, dodałam żelatynę
AZgotuj!ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania: Paczkę sucharów zgniatamy w pył(...)łyżeczkę cukru wanilinowego (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Krem wykładamy na nasz spód z masą twarogową. Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 5 dag masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram(...)oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiUbiegły tydzień spędziliśmy na wsi wsuwając pyszne sezonowe owoce prosto z krzaków i drzewek. Nasza roczna już Asia zadziwiała nas każdego dnia jedząc kwaśne czerwone porzeczki i wiśnie z uśmiechem na buzi - serio, nawet się nie skrzywiła;) Moja mama mówi, że chyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając pod ręką(...)tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego
Kulinarne InspiracjeOstatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej i pysznego wiśniowego musu! Tort został przygotowany z czekoladowego biszkoptu, opatulony czekoladowym kremem i polany czekoladowym ganache! Poczęstowaliśmy tortem kilkanaście osób i nie było osoby, której by nie smakował! Jest czekoladowy, wiśniowy
Plate of Joyłyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić(...)budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom, po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia ciasto jest pyszne
W Mojej Kuchni Lubię