galaretka agrestowa - 1 opak woda gotowana- 1 szkl Pianka wiśniowa : 2 szkl śmietany 36 % śmietan - fix- 1 opak galaretka wiśniowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo: wiśnie z kompotu wypestkowane Przygotowanie : Ciasto : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę(...)nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową, pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową. Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiskładniki: 300 g mrożonych wiśni, wydrylowanych 200 g lodów np. śmietankowych, ja użyłam śmietankowych z sorbetem mango – markuja 350 g jogurtu naturalnego opcjonalnie 50 g cukru wykonanie: Zamrożone wiśnie oraz opcjonalnie cukier przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 10 sekund. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec
Domowy Smak JedzeniaPolecamy podawać go jako przekąskę z ulubionym winem. Wypróbujcie go koniecznie wędząc z łagodniejszymi brykietami Bradley Bisquettes – np. o smaku wiśni. Składniki: kawałki sera Cheddar Przygotowanie: Umieszczenie sera na półkach w wędzarni Bradley Smoker Sposób wędzenia: Ser wędzić przy użyciu zimnego dymu przez około 40-60 minut. Używać do wędzenia łagodny dym powstający z brykietów o smaku wiśni. Upewniać się
naRuszciebiszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie
CiastkozercySuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki guarany - 2 łyżki wiśni lub czereśni* - 1 łyżka rodzynek - 5g orzechów nerkowca - sok z cytryny * Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę(...)sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym - Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki amoniaku 250 g margaryny (dałam masło) 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao 1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną) marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie) Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko(...)wymiarach 23x38 cm. Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki. Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami. 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Ciasto
O kuchni z uczuciembudynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę(...)żółtkami, przestudzić. Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować
SzczyptaSmaQcukier cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć bezę. Składniki na sos wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak powstałym sosem polewać każdy kawałek z osobna
Banana Smilespudding ryżowy gotowany z wiśniami podany z gorzką czekoladą~ Tato przywiózł mi caaaaałe wiadro wiśni więc będzie wiśniowo...Zaczęłam już od śniadania :D A teraz idę drylować pozostałe 5kg i robić dżemy oraz nalewkę... Wczoraj pogoda dopisała i wsiadłam na rower :) Razem z kolegą troche pojeździliśmy - 1,5h i 18km, nieźle ;) Szkoda tylko że mam niezbyt wygodne siodełko i moja
breakfast of dreamsChodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto. Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach
AZgotuj!widziałam truskawkowe galaretki. Tak mnie zachwyciły, że postanowiłam zrobić wiśniowe. Natychmiast wstałam od monitora, popędziłam do lodówki i zaczęłam działać. Takiego zrywu jeszcze nie miałam. opakowanie mrożonych wiśni szklanka wody 3 łyżki cukru żelatyna kilka kostek białej i gorzkiej czekolady Wiśnie włożyłam do garnka, zalałam szklanką wody i zagotowałam bardzo krótko. Zmiksowałam na mus, dodałam żelatynę
AZgotuj!ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania: Paczkę sucharów zgniatamy w pył(...)łyżeczkę cukru wanilinowego (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Krem wykładamy na nasz spód z masą twarogową. Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło
Pan i Pani Smith w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 5 dag masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram(...)oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiUbiegły tydzień spędziliśmy na wsi wsuwając pyszne sezonowe owoce prosto z krzaków i drzewek. Nasza roczna już Asia zadziwiała nas każdego dnia jedząc kwaśne czerwone porzeczki i wiśnie z uśmiechem na buzi - serio, nawet się nie skrzywiła;) Moja mama mówi, że chyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając pod ręką(...)tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego
Kulinarne Inspiracje