później. To pierwszy z serii przepisów na przetwory z czereśni. Zainteresowany? To wróć tu jeszcze:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoi 1-litrowych Składniki: 6 kg czereśni / wiśni 3,5 l wody 0,9 kg cukru (1,2 kg do wiśni) 4 l wody Przygotowanie: Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni(...)litry wody gotujemy cukrem. Wiśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce wkładamy do słoików do 3/4 wysokości. Ciepłe słoiki zalewamy ciepłym syropem cukrowym i szczelnie zakręcamy. Na dno wyokiego grnka wyładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek wodą do 4/5 wysokości słoików. Po zagotowaniu się wody pasteryzujemy weki jeszcze przez 20 minut. Kolejne słoje wkładamy do ciepłej wody
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, wiśnie 1 kg pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia(...)wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut. Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy
W Mojej Kuchni LubięTakim tortem z bitą śmietaną zajadaliśmy się na urodzinach mojej Mamy. Tort jest lekko słodki, dzięki czemu doskonale czuć smak owoców. Wiśni można użyć świeżych lub mrożonych. Z uwagi na porę roku tort przełożyłam i udekorowałam mrożonymi wiśniami. Oprócz wiśni tort zdobią gęsto ułożone borówki amerykańskie
Przepisy Kulinarneduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)dodać 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć
moj przepis naduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)dodać 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć
moj przepis napomarańczowy, wiśniowy, powidła śliwkowe) 1 łyżka ekstraktu migdałowego/rumu/amaretto lub olejek/aromat migdałowy/rumowy 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej 80 g rodzynek 40 g suszonych owoców (moreli, żurawiny, wiśni - wg uznania) 25 g orzechów włoskich 25 g migdałów 2 białka Dodatkowo: wydrylowane wiśnie (około 250-300 g) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Przygotować masę makową: mak umieścić w garnku(...)temperatury 180 0 C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na masie makowej poukładać wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać 40-45 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Lekka galaretka, bez cukru, bez laktozy. Jagoda, maliny,mango, wiśnie. Galaretka z tego co było w zamrażalniku. 100 g wiśni mrożonych 100 g jagód mrożonych 1/2 mango 50 g malin mrożonych 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki płaskie żelatyny Żelatynę zalewam 50 ml zimnej wody, zostawiam do napęcznienia, potem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wiśnie lekko
wesoła kuchniabiałego cukru, za to z przyjemnością polewam je gorzką czekoladą, która wspaniale komponuje się smakowo z bakaliowym wnętrzem batoników . Przepis na batoniki granola znajdziesz tutaj. 5. Ciasto owsiane z wiśniami Przyznam się, że mam do tego przepisu ogromny sentyment, bo to pierwszy przepis, który pojawił się na moim blogu Było to dokładnie w lutym 2013 roku.. Dawno, dawno temu(...)Ciasto owsiane z wiśniami robię nieprzerwanie, regularnie od lat. Często pojawia się na moich domowych imprezach, ponieważ robi się je bardzo prosto i szybko, a do tego zachwyca smakiem. Przepis na ciasto owsiane z wiśniami znajdziesz tutaj. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania
Wiszniówkamakiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego(...)pieczenia olejek migdałowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g wiśni mrożonych 2 galaretki wiśniowe Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć
Smakołyki Asizbędnego gadania, dziś było czyszczenie lodówki. Parę dni temu znalazłam także mrożone wiśnie, więc wylądowały w koktajlu. A, no i od jakiegoś czasu robię mleko owsiane, ale o tym będzie osobny post. Pijcie na zdrowie. Składniki: 200 ml mleka (ja użyłam owsianego ) 3 małe brzoskwinie garść wydrylowanych wiśni 3 suszone daktyle (przepis na 2 porcje) Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy(...)składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. O myciu owoców i warzyw nie trąbię Wam tutaj, bo wszyscy dobrze wiecie, że trzeba to robić. Artykuł Koktajl z wiśniami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWielowarstwowe ciasto, które w smaku bardzo przypomina mi Karpatkę. Warstwy ciasta upieczone są z pianką kisielową i wiśniami, a następnie przełożone kremem budyniowym. Przepis zaczerpnięty ze strony : przepyszne Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka 3,5 szklanki, żółtka 6 szt, cukier puder 0,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna 250 g, beza: kisiel(...)wiśniowy 3 szt, białka 6 szt, cukier 6 łyżek, masa: mleko 3 szklanki, budyń waniliowy 2 szt, masło 200 g, cukier 5 łyżek, dodatkowo: wiśnie w syropie 2 małe słoiki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 6 równych części. 3 ciasta rozwałkowujemy na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy
kulinarne odsłony patiorzeźwiające o delikatnym smaku. Wino białe półsłodkie, idealnie pasujące do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów, takich jak pyszne ciasteczka też :-) Kolejne wino, które dodaję do kolekcji ulubionych to wiśnia :-) Jest to wino czerwone, półsłodkie o bardzo wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie(...)wieczór we dwoje, czy z przyjaciółmi. Ja jestem pod wrażeniem smaku tych win. Wyczuwalne są tu owoce, wina są delikatne. Wino różowe mnie zachwyciło, wino gruszkowe smakuje gruszkami, wiśniowe wiśniami, które wyczuwamy. Nie jestem fanką win słodkich i półsłodkich, a tutaj w ogóle mi to nie przeszkadzało, bo ta słodycz nie jest przesadzona. Jest w sam raz, ze smakiem. Jestem
kruche babeczkiczekolady mlecznej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy z nutellą, dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. składniki na krem/mus wiśniowy: 200 g wiśni z syropu lub świeżych lub mrożonych 13 g żelatyny + 2 łyżki gorącej wody 150 ml śmietanki kremówki cukier do smaku wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wiśnie z syropu blendujemy(...)wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania, następnie zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wiśni świeżych lub mrożonych dodajemy cukier i podgrzewamy je aby puściły sok a następnie blendujemy. Śmietankę miksujemy na sztywno. Dodajemy tężejący mus wiśniowy i miksujemy tylko do połączenia się. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. składniki na krem z ciasteczkami oreo
Domowy Smak Jedzeniawersji. Wartość odżywcza 1 kawałka: (20) 163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku(...)pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki
zdrowo i aktywniewersji. Wartość odżywcza 1 kawałka: (20) 163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku(...)pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) pół szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy wiśnie i mieszamy chwilę do połączenia składników. Odstawiamy, aby całkowicie ostygły. Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia. 200 g śmietanki
Zdrowie i pysznie na talerzu