Ciasto pyszne, polecam. Przygotowanie masy owocowej – jeśli macie wiśnie mrożone to trzeba je rozmrozić. Wiśnie wrzucić do garnka, wlać wodę ( zostawić trochę wody do rozmieszania kisieli ), dodać cukier. Zagotować. Jak się woda zagotuje wlać rozmieszany proszek z kisielu. Zagotować, wymieszać. Masa musi być gęsta. Zostawić do ostudzenia. Wykonanie ciasta kruchego – mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
Kuchnia Pokoleńdaktyle 15%, orzechy nerkowca, nasiona chia, cynamon, len mielony. Jabłkowe – daktyle 52%, orzechy laskowe 25%, suszone jabłka 12%, orzechy nerkowca, nasiona chia, cynamon, len mielony. Wiśniowe – daktyle 65%, wiśnia 6%, koncentrat jabłkowy 4%, koncentrat soku jabłkowego 4%, substancja zagęszczająca (pektyny), aromat wiśni, orzechy laskowe 13%, pistacje 6,5%. Masa netto: 30g (1 szt) Wartości odżywcze: Figowe – 30g/ 105,5 kcal(...)bardzo fajny chrupiący element w postaci pestek fig. W obu smakach czuć też delikatną nutę cynamonu. Wiśniowe są odrobinę mniej słodkie, a przynajmniej tak się wydaje gdyż lekko kwaśne wiśnie i sok jabłkowy fajnie przełamują słodycz daktyli. Niestety w ogóle nie czuć dodatku pistacji czy orzechów laskowych. Ocena: Batoniki są bardzo smaczne ale bez efektu WOW. Jak większość tego typu
Candy PandasCiasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami. Składniki 3 galaretki wiśniowe 500 ml śmietanki 30% 400 g wiśni drylowanych 350 g Nutelli 285 g sucharów Przygotowanie W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić(...)śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje. Później wykładamy wiśnie i zalewamy 500 ml lekko stężałą galaretką. Placek wstawiamy do lodówki. Po godzinie można jeść. Autor przepisu: Sabina Artykuł Ciasto Filadelfia (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKrem kawowy: 125g czekoladowego mascarpone 100ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki espresso Krem z białą czekoladą: 100ml śmietanki 30% ²⁄₃ tabliczki białej czekolady Frużelina wiśniowa: 150g mrożonych wiśni 3 łyżki wody 40g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 8g mąki ziemniaczanej rozmieszane w 3 łyżkach wody Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią(...)kąpieli wodnej. Studzimy. Łączymy ze śmietanką i krótko miksujemy. Nakładamy na biszkopty, wykałaczką przebijamy pęcherzyki jeśli takie powstaną. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przekładamy do małego rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i stawiamy na małym palniku pod przykryciem. Gdy wiśnie puszczą sok, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach
Kuchnia w czekoladziewyczuć, ciężko to zrobić za pierwszym razem tak, żeby każdy był zadowolony. Nasze proporcje mniej więcej zawsze są te same, bez względu na to czy robimy nalewki z wiśni, porzeczek czy aronii. I zawsze jakoś to gra. Jeżeli chcecie zrobić bardzo mocną nalewkę, zamiast wody, dodajcie do niej wódki. W paru przepisach widziałam takie systemy. Z proporcjami Wam jednak(...)pomogę, bo nigdy tego nie robiłam. Popróbujcie raz, drugi. Kiedyś dojdziecie do idealnych dla siebie proporcji. I na zdrowie. Powiedzmy. Składniki: 4 kg wiśni 2 litry spirytusu rektyfikowanego 95% 1,5–2 litry wody przegotowanej lub źródlanej płynny miód o bardziej neutralnym smaku (opcjonalnie) Wiśnie myjemy, część (1 kg) można wydrylować, ale nie jest to konieczne. Umyte owoce zalewamy spirytusem
KardamonovyBardzo proste i pyszne ciasto z ciasta filo z serem i wiśniami . 4 jajka, 500 g sera białego, 6 łyżek cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1,5 - 2 łyżki kakao (u mnie czarne kakao), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie ciasta filo, 1/2 kostki masła, sól, 400 - 500 g drylowanych odsączonych wiśni. Ser rozgnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem(...)jeden odłożyłam na przykrycie ciasta. Płat ciasta posmarować masłem, położyć na nim drugi płat również posmarować masłem. Następnie rozsmarować na nich 1/3 część masy serowej. Na masie ułożyć 1/3 wiśni. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Otrzymamy 3 takie rulony. Układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wzdłuż jej ścianek spiralnie do środka. Całość posmarować roztopionym masłem. Płat, który został
królestwo garówsmaku :-). Zalecam odczekać z pierwszą degustacją do grudniowych świąt. Wskazówki. PS . Czarnej porzeczki po odcedzeniu nie wyrzucam. Co prawda nie nadaje się do bezpośredniego zjedzenia, jak w przypadku wiśni z nalewki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy deserów. Zmacerowane owoce blenderuję i wykorzystuję jako dodatek farszu do naleśników na słodko 🙂 W tym celu odsączone owoce umieszczam(...)goździki, 2 szczypty cynamony na każdy 1kg porzeczek. Jeśli uznasz, że nalewka jest za mało słodka, polecam dosłodzić miodem. Na zdjęciu 2 świeżo zrobione nalewki: z czarnej porzeczki oraz wiśni. Koniecznie sprawdź także królową nalewek – wiśniówkę : Nalewka z wiśni zasypanych cukrem Właściwości nalewki z czarnej porzeczki. Na co pomaga Smorodinówka? Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C. Pół szklanki
Ania gotujenależy wynieść w zimne miejsce. Nie przesadzać z ilością dodatków. U mnie koper, czosnek, chrzan i odrobina gorczycy to podstawa. Jeśli mam to dorzucam po 2 listki porzeczki czarnej, wiśni i dębu. Zachęcam do domowego kiszenia ogórków, gdyż są one cennym źródłem probiotyków. Kupowane w sklepie kiszone ogórki , często są zapakowane w folię lub plastik i sztucznie przyspieszany jest proces(...)jaki sposób? Przepis na ogórki kiszone małosolne: świeże ogórki gruntowe czosnek łodygi kopru z kwiatostanem korzeń i ewentualnie liście chrzanu ziele angielskie liść laurowy gorczyca liście czarnej porzeczki, wiśni i dębu (opcjonalnie) Zalewa do ogórków małosolnych: 35 g soli kamiennej niejodowanej (2 płaskie łyżki) 1 litr wody Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ogórki
Kuchcik gotujeSkładniki: ok.1 kg wiśni 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek cukier, woda Przygotowanie: Owoce umyć Do garnka wlać ok. 6 l. wody, wsypać cukier- u mnie 1 kg Wsypać owoce, zamieszać Gotować ok. 5 min. po wypłynięciu owoców na wierzch, zdjąć garnek z ognia Do umytych słojów nalewać bardzo ostrożnie esencjonalny kompot Brzegi słojów wycierać jeśli polaliśmy kompotem, przykrywać czystymi(...)trzeba bardzo uważać by nie oblać się wrzątkiem owocowym. Jeśli nie lubimy rozgotowanych owoców, to po otwarciu słoja można je przecedzić przez sito. Zużyć w ciągu roku, bo pestki wiśni zawierają kwas pruski. Kto ma czas to może wiśnie wydrylować z pestek
Proste PotrawyDziś jedno z lepszych połączeń, czyli ciasto czekoladowe, krem i wiśnie. To taka trochę inna wersja tortu "Czarny las", bardziej lżejsza, więc idealna na lato. Taki torcik można zrobić też z innymi owocami. Pięknie się prezentuje, więc śmiało można go podać na każdej imprezie. UWAGA ! Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę z owocami, musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą(...)ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 250 g mrożonych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić
Healthy food explorerBardzo często dostaniecie go w marketach podczas akcji tematycznych – np. w Lidlu podczas tygodnia włoskiego itd. Składniki na około 3-4 porcje 2 litry wody 0,5 kg wiśni 1 jabłko 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu dowolny, ulubiony makaron Zupa owocowa – przepis W osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makron powinien(...)być ugotowany al’dente. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ten proces zapobiegnie dalszemu gotowaniu się makaronu, a przede wszystkim nie poskleja się on Wam. Wiśnie, jabłko dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do zimnej wody. Gotujemy zupę owocową na wolnym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania dodajemy do zupy owocowej cukier, cynamon i cukier waniliowy. Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubię zup na słodko, wyjątek jednak stanowi zupa z wiśni. Gotuję ją zazwyczaj jeden raz w sezonie letnim, i przywołuje ona wtedy wspomnienie domu rodzinnego. Zupa jest u mnie bez śmietany, lekko zaciągnięta odrobiną kisielu wiśniowego. Do tego makaron i lekki, letni obiad gotowy 😉 Składniki: ok 600-800 g wydrylowanych wiśni, u mnie razem z sokiem własnym 1 kisiel wiśniowy(...)cukrem 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego woda ugotowany makaron Wykonanie: Wiśnie wraz z sokiem wkładamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w szklance wody. Wlewamy na wrzątek. Mieszamy do zagotowania. Zupę doprawiamy dowolnie wg smaku i uznania np cukrem, jogurtem czy śmietaną. My lubimy bez śmietany, lekko zagęszczoną kisielem, ale oczywiście kisiel można pominąć
Walijskie PichceniePixabay Podczas wybierania owoców na deskę przekąsek najlepiej jest kierować się regułą porównania, czyli wybierać owoce podobne aromatycznie do wybranego wina. Doskonałym przykładem są świeże lub suszone maliny i wiśnie, gdy w karcie win pojawia się Pinot Noir. Jeśli chcemy też zaserwować białe wino pochodzące z aromatycznego szczepu, np. Viognier, niech na naszej desce pojawią się suszone morele. Ogólnie bezpiecznymi(...)owocami suszonymi są wiśnie, żurawina, morele czy też figi. Przepis na przekąskę: Figi zapiekane z kozim serem Podaj np. do Sauvignon Blanc, Albarinho, Viognier Jeśli chcemy zaserwować owoce świeże, oprzyjmy się na winogronach, figach, malinach i wiśniach. Unikajmy serwowania na desce przekąsek świeżych cytrusów, ponieważ wniosą one bardzo wysoką kwasowość, którą będzie niezwykle trudno zbalansować. Oliwki i pikle Obraz Cuyahoga
Kate's Kitchennadziane budyniowe ciasteczka. Przygotujecie je dosłownie w kilka minut. Szybkie, pyszne i pełne orzechów. Ja uwielbiam tak nadziane ciasteczka, a Wy? Ciasteczka nadziałam dwoma rodzajami orzechów i liofilizowaną wiśnią, którą też miałam pod ręką. Wyszło pysznie Takie zdrowe przekąski możecie nabyć na stronie https://raphaelfruits.pl/ Warto zapoznać się z całą ofertą firmy Składniki: 170 g mąki pszennej 1 budyń waniliowy(...)łyżki cukru pudru 1 jajko klasy M 100 g masła dodatkowo: po małej garści orzechów laskowych i migdałowych, opcjonalnie 6-7 liofilizowanych wiśni* *orzechy i liofilizowane wiśnie można nabyć na stronie https://raphaelfruits.pl/ Wpisując w koszyku kod slodkieokruszki otrzymujemy rabat 15% na zakupy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy
Słodkie okruszkijajka -30g mąki ryżowej -20g skrobi ziemniaczanej -25g gorzkiego kakao -50g ksylitolu Nutura Galaretka wiśniowa -1 opakowanie galaretki wiśniowej -1 łyżeczka żelatyny -100g suszonych wiśni Nutura -200g gorącej wody -ok 80g ksylitolu Nutura -350g jogurtu naturalnego Dodatkowo -ksylitol+ kakao+ gorąca woda (do nasączenia blatów) -400g jogurtu greckiego Pandzie ciasteczka -przepis znajdziecie TUTAJ(...)upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. GALARETKA WIŚNIOWA 1. Wiśnie zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1h i odsączyć je z wody. 2. Galaretkę, żelatynę i ksylitol zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drobinek. 3. Kiedy trochę galaretka wystygnie dodać
Candy Pandas