wiśnia - 6835 przepisów (strona:94/456)

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 114

dopiero udział w konkursie Hortex zmobilizował mnie, by wykonać je właśnie teraz :) Wyszły puszyste i słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru. Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można(...)łyżka do wysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Sorbetowe lody wiśniowe 126

czym...  W związku z tym zapraszam do mnie na lekkie ochłodzenie :) Częstuję orzeźwiającymi lodami wiśniowymi, chce ktoś gałeczkę?! Składniki: Na ok 1 litr lodów: 600g wydrylowanych wiśni 200g cukru kryształu 200ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: Wiśnie drylujemy i sprawdzamy, by nie było żadnej pestki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie gotujemy(...)rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumykiem dolewamy wiśnie. Bardzo rzadką masę przelewamy do pojemnika na lody i pozostawiamy do zamrożenia najlepiej na kilkanaście godzin. Pamiętajmy by w międzyczasie je przemieszać, by zlikwidować kryształki lodu. Ps. To ich naturalny kolorek, prawda że kuszący

Kuchnia w czekoladzie
drożdżowa wiśniowa buła 124

Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.  Na wierzch ciasta

Miód i pieprz
Czekoladowa wisienka 143

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia

Na Ciasteczkowych Papierach
Lody wiśniowe na jogurcie 160

letnie orzeźwienie, pomogą zimne domowe lody Lody wiśniowe na jogurcie Składniki: jogurt naturalny - 400 g wiśnie - 1 szkl cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować.  Przełożyć osączone wiśnie do miksera, zmiksować.  Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier, dobrze wymieszać.  Wymieszany jogurt przelać do miksera z wiśniami, dobrze zmiksować.  Następnie przelać do małych pojemników

Kuchnia Danusi
SOK Z WIŚNI 158

drzewach końcówka wiśni...Pięknie dojrzałe ,aż prawie czarne od słońca...Pozostały te których nie zdążyły skonsumować szpaki. Postanowiłam więc z nich przygotować sok. Z tycj najbardziej dojrzałych jest najsmaczniejszy   Składniki: 1 kg wiśni 80 dag cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie

Z Majeczką w kuchni
drodżowa buła z wiśniami 95

Drożdżowa buła z wiśniami Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.  Na wierzch ciasta

Miód i pieprz
Wiśnie drylowane w syropie 180

Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.  Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru  Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka(...)warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop  rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Źródło przepisu Smaczna Pyza

Ala piecze i gotuje
Placek z wiśniami 172

Wiem, że jest gorąco i nawet nie chce się włączać piekarnika, ale sezon na wiśnie już się kończy, a to ciasto, zrobicie bez użycia miksera :) Ekspresowe i łatwe. Miękkie, puszyste i wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Kwaśne wiśnie i słodka kruszonka dają rewelacyjny efekt podobnie jak http://www.osuszacze.watersmile.pl/ tyle, że w przypadku ciasta chodzi o smak, a w osuszaczach o osuszanie(...)wilgotnych pomieszczeń :)) Składniki: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g wiśni Kruszonka: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 35 g masła Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia, rękami zagnieść kruszonkę, odłożyć. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko

Domowa cukiernia Ewy
domowe ciasto ucierane z wiśniami 812

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 200 g masła 80 g mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wydrylowane wiśnie cukier puder wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy(...)koniec miksowania wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25×25 cm). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
WIŚNIE W SYROPIE 111

Sezon na wiśnie w pełni, wykorzystajmy więc ten czas na przygotowanie pysznych przetworów z ich wykorzystaniem, by potem zimą móc otworzyć troszkę lata zamkniętego w słoiczkach.    Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy

Z Majeczką w kuchni
Dżem wiśniowy domowy bez konserwantów 82

Wiadomo, że domowe jest najlepsze- sprawdzone, bez konserwantów! Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru Wykonanie: Wiśnie opłukać, wypestkować , zasypać połową cukru i gdy puszczą sok, zlać go i zagotować, zebrać pianę i wsypać resztę cukru. Następnie zalać wiśnie przestudzonym sokiem. Na drugi dzień, ponownie zlać sok, zgotować, zebrać pianę i zalać owoce. Taką samą czynność powtórzyć trzeciego dnia, włożyć(...)koniec wiśnie do gotującego syropu, pogotować kilka minut, przełożyć do słoików i zapasteryzować

Tradycyjna Kuchnia
MIGDAŁOWY TORCIK 164

niż powszechnie nam znana oraz 5 razy mniej węglowodanów - samo zdrowie..  Także sportowcy, osoby na diecie możecie jeść bez wyrzutów.  Wyczarowałam z niej wyśmienite, delikatne ciasto z wiśniami, które są oczywiście opcjonalne lub można zamienić je na inne owoce. Torcik jest w sam w sobie bardzo smaczny, także dodatki nie są wymagane.A jak smakuję z szklanką zimnego mleko(...)gęstego  2 jajka  2/4 szklanki cukru  laska wanilii  skórka otarta z cytryny + ok. 4 łyżeczek soku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wiśnie - ja miałam ok. 450 dag cukier puder Sposób wykonania:  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w oddzielnej misce ubić jajka z cukrem. Delikatnie połączyć z mąką, dodać jogurt. Dokładnie

pieprzny smaczek
Roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 210

Musze powiedzieć że słodko słonawe mięsko smakuje mi . Smaki się mieszają i można wyczuć co w nim zostało włożone . Składniki na roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 6 sztuk: schab 6 plastrów  serek Almette z wiśnią i żurawiną ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę(...)sól i pieprz ziołowy do smaku .   Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia  Wykonanie roladek schabowych z serkiem o smaku wiśni i żurawiny:  Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy schab  serkiem z wiśnią i żurawiną . Kładziemy plaster sera, liść sałaty

Różowa kuchnia