Czas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający(...)posmak, ale póki co trzeba ćwiczyć silną wolę i omijać słój z daleka przez kilka tygodni. To co moi Mili nastawiacie?. Składniki: - 2 kg wydrylowanych wiśni, ok. 2.2 kg przed drylowaniem - 1 kg cukru - 4 gałązki świeżej mięty - 1 litr zimnej przegotowanej wody - 1 litr spirytusu 1. Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem w dużym słoju, dodajemy mięte i stawiamy
Apetyczna babeczkaMadzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem(...)dostaniecie niedługo. Teraz wiśniowa. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg wydrylowanych wiśni 500 ml spirytusu 95% 300 ml wody 500 g cukru Wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu
Marder&Marder ManufacturePowidła z wiśni Gotowe powidła Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Świetnie sprawdzają się w nalewkach, kompotach, czy konfiturach. Dlatego już dziś rozpocznę wiśniowy sezon i wykonam przepyszne powidła. Składniki 3 kg wiśni 900 g cukru ( 300 g na każdy kilogram owoców) Sposób przygotowania Myjemy i drylujemy owoce, przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Trzymając(...)zostaw do wystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała noc). Następnego dnia gotować owoce kolejną godzinę i znów zostawić do wystudzenia. Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy wiśnie, konfitura( po wcześniejszych gotowaniach) powinna już zgęstnieć na tyle, że nie możemy już mówić o jej gotowaniu, a raczej o smażeniu. Podczas kolejnej ( trzeciej już) godziny, powidła często mieszamy
Miód i pieprzRolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie. SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół(...)końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem. 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy resztą kremu, wiśniami i czekoladą
słodki bratekMega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej! Najlepszy wypiek na poprawę nastroju, najsmaczniejszy jest schłodzony, jednym słowem deser z klasą. Zamiast wiśni może spróbujecie teraz z truskawkami? Pycha. Składniki: Ciasto kruche: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 8 dag cukru(...)mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem okrągłej
Wanilia i KardamonKruche maślane ciasto, masa z gorzkiej czekolady i wiśnie moczone w rumie to propozycja na słodki poczęstunek z okazji dnia Matki. Wyrazisty smak który z pewnością pokochacie. Zdecydowanie warto wypróbować. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Szczypta soli Nadzienie: ½ litra kremowej śmietany 30% 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 słoik wiśni w syropie ½ szklanki rumu 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych Tarta czekolada do dekoracji Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło oraz żółtko i śmietanę , zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować
Wanilia i Kardamonramach kampanii Streetcom miałam przyjemność testować dżemy Stovit Naturalnie Owocowe Otrzymałam zapakowane w estetyczne pudełko 10 naturalnie owocowych słoiczków w różnych smakach: wiśnia, truskawka, owoce leśne, cztery owoce oraz brzoskwinia i marakuja. Producent zapewnia, że nie jest to zwykły dżem ale owoce w delikatnym żelu i zawierają 100% zdrowia i 0% konserwantów, barwników i sztucznych aromatów i faktycznie jest(...)100g. produktu Owoce leśne: owoce w zmiennych proporcjach, jeżyny, maliny, jagody, truskawki, czarne porzeczki, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Wiśnie: wiśnie, cukier, skrobia, sok z cytryny, sok z aceroli. Sporządzono z 70g. owoców na 100g. Cztery owoce: owoce w zmiennych proporcjach, wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki, czarne porzeczki, cukier, skrobia
Cynamonowe szczęścieMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku
Kuchcik gotujeDziś mam dla Was ciasto, które jest modyfikacją naszego ulubionego ciasta na bazie kaszy manny. Nie trzeba go piec, więc robi się je dosłownie chwilę. Lekko kwaśny smak wiśni przełamuje słodycz masy grysikowej dlatego ciasto będzie idealne na ciepłe dni. *foremka 25*34 cm Składniki: 300 g okrągłych biszkoptów 1,5 l mleka 1,5 szklanki kaszy manny(...)szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 2 łyżki kakao 250 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej ( 110 g) Połowę biszkoptów rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko zagotować z masłem, wsypać kokos, kaszę mannę i cukier. Gotować aż zgęstnieje. Podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gorącą jeszcze masę kakaową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialinię, ale nie wyrzekających się deserów. Dzisiaj deser bezglutenowy i mniej kaloryczny. Tapiokę znacie już z moich wpisów ( np.tu ) komu posmakowała niech wypróbuje i ten przepis. TAPIOKA z WIŚNIAMI Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka drobnej tapioki 0,7 l mleka (może być roślinne) cukier wiśnie drylowane lub świeże płatki migdałowe kilka kropli ekstraktu migdałowego Przygotowanie: Tapiokę(...)się kleić i powstanie gęsty budyń. Budyń dosładzamy według uznania i dodajemy kilka kropli ekstraktu migdałowego. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Budyń przekładamy do miseczek, dodajemy drylowane wiśnie (ja użyłam z kompotu, ale w sezonie warto zastąpić je świeżymi) trochę soku z wiśni i posypujemy płatkami migdałowymi
Bon appetit mon amieTort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku. Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany(...)stopni na 35-40 minut. Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę oraz 1 łyżkę cukru pudru. Wiśnie odsączamy, a kompot wykorzystujemy do ponczu. Pięć minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje
Pyszności SłodkościObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka(...)opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy
słodki bratekpotrzeby oraz dodałam dekorację. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, rewelacyjnie połączony jest w nim smak mocnej kawy i czekolady a wszystko wieńczy idealnie pasujący do tego zestawu smak wiśni w alkoholu. SERNIK KAWOWY z WIŚNIAMI Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy(...)łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie
Bon appetit mon amieFale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę(...)już wiem, że do tego ciasta będę często wracał. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła cukier waniliowy 300g drylowanych wiśni 3 łyżki kakao sól Krem: 2 paczki budyniu 700ml mleka Polewa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g masła Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć
Jacob Tastesmój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy(...)masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 g zmielonych orzechów włoskich • 3-4 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku • 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
W mojej kuchni