pogoda, więc co pasuje lepiej jak nie czekoladowe lody domowej roboty! Uwielbiam lody! Nie znam osoby, która ich nie lubi! Lubię domowe lody ! Takie właśnie są czekoladowe lody z wiśniami w syropie. Przepis na lody jest łatwy, no ale wiadomo lody muszą się zmrozić więc trochę czasu upłynie zanim będzie można je skosztować. Najlepiej zacząć działać z samego rana(...)się mrożą. Wtedy już dobrze schłodzone przekładam do naczynia i wkładam do zamrażalki na 3 godziny. Jakie lubicie lody? Ja lubię wszystkie ale najbardziej owocowe. Dlatego do tych dodałam wiśnie w syropie. Czekoladowe lody Składniki: 4 żółtka 70 g cukru szczypta soli 380 ml mleka 380 ml śmietanki kremówki 225 g mlecznej czekolady, minimum 40% kakao 250 g wiśni
codojedzeniaSkładniki: wątróbka z kurczaka 60 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki, wiśnie bez pestek 25 dag, majeranek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, sól - ile potrzeba świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką(...)sposób nie brudzi blatu mąką wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor, dodać majeranek, mielony pieprz, dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę po usmażeniu - pyszna, aromatyczna, krucha wątróbka z kurczaka z cebulą i wiśniami, dodatek wiśni daje wątróbce
W Mojej Kuchni Lubięcóż na świeże owce to jeszcze sobie trochę poczekamy bo dopiero te najlepsze i najsmaczniejsze truskawki to będą w czerwcu, a potem w lecie będziemy mogli się objadać wiśniami, agrestem, porzeczką czerwoną czy czarną no i jagodami! O losie zapomniałam o czereśniach w czerwcu! Aż cieknie ślinka. Ja, jak co roku mrożę bardzo dużo świeżych owoców, tak aby starczyły(...)całą długą zimę i właśnie na wiosnę. Zazwyczaj zamrażam olbrzymie ilości borówki amerykańskiej, porzeczek, jagód i co raz mniej truskawek, niestety te tracą na smaku. Ostatnio mroziłam też wiśnie i to był strzał w dziesiątkę, smak smoothie z wiśniami jest fenomenalny! Warto zamrozić też jeżyny, które nie tylko będą pięknie zdobić wasze smoothie, ale nadają smak lata koktajlom. Moje smoothie
SMYKWKUCHNIłyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni Hortex 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy(...)minut. Studzimy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w dwóch łyżkach zimnej wody. Wiśnie wkładamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wiśnie puszczą sok, dodajemy sok z cytryny oraz rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Gdy masa wyraźnie zgęstnieje
Smaki Na Talerzuzdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić na maliny czy truskawki. PRZEPIS ZDROWA TARTA NA KOKOSOWYM SPODZIE Z BUDYNIEM I MUSEM WIŚNIOWYM(...)foremkę 22cm SPÓD DO TARTY 220g twarożku typu włoskiego Jajko 40g mąki kokosowej BUDYŃ Budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru 300 ml mleka Łyżka miodu MUS WIŚNIOWY 400g mrożonych wiśni bez pestek 4 łyżki nasion chia SPÓD Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach
HealthyCreationsżółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka(...)czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy
DominikaDolciKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód(...)kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka łamiemy
Wanilia i KardamonPrzepis na przepysznego bananowego murzynka. Owoce suszone można dowolnie podmieniać - ale bardzo polecam połączenie podane w przepisie.... suszona wiśnia + kandyzowana pigwa! Składniki na 2 małe keksówki lub jedną dużą: 3 duże banany 1/3 szkl. ksylitolu 1 szkl. mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 500/550 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła klarowanego(...)szkl. kakao Garść suszonych wiśni Garść kandyzowanej pigwy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wiśni i pigwy blendujemy. Wrzucamy pigwę i wiśnie. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem
Czarnawisienkajednego, najważniejszego – mojego męża. Dla niego, jeszcze przed świętami, przygotowałam pyszne ciasto, które smakowało nam tak bardzo, że chyba w tym roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie . Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto(...)śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej
W mojej kuchniSmak dzieciństwa, smak Świąt. Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych. Przypomniałam sobie o nim nie tak dawno, postanowiłam zrobić i pokochały go moje dzieci. To taka mała rozpusta, trochę wbrew regułom ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na to :) Świąteczny blok kakaowy(...)wiśniami 100 ml cukru 125 g masła 75 ml wody 2 łyżki kakao 200 g pełnego mleka w proszku 50 g herbatników 50 g suszonych wiśni (lub innych bakalii) pół łyżeczki cykaty kakao do posypania Masło roztapiany w rondelku. Dodajemy cukier, wodę, kakao i mieszamy. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Do miski wsypujemy mleko
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie. W tym wypadku jest to kakao. Niby nie jest to duża ingerencja, a jednak zmienia nieco smak dżemu. Dżem wiśniowo-kakaowy smakiem i aromatem przypomina znane wszystkim czekoladki. W dżemie wiśniowo-kakaowym zostało(...)zamknięte smaki i aromaty lata. Dżem o tak niezwykłym połączeniu na pewno zagości u mnie w spiżarni za rok. Składniki: 1 kg wiśni 460-500 g cukru(około 2,5 szklanki) 60 g dżemfixu 2:1 15 g kakao(1,5 płaskiej łyżki) Kakao przesiać przez sitko do cukru. Wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie
Ciasta z tradycjamimoje czekoladowe pragnienia. Do sernika użyłam 350 g czekolady. Masa serowa pozostała śnieżno biała, a prawie całą czekoladę wykorzystałam na czekoladowy mus. Dodatkowo posypałam sernik czekoladowymi wiórami i udekorowałam wiśniami w syropie…Ten sernik to prawdziwe niebo w gębie! Sernik z czekoladą Składniki: okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm Masa serowa 900 g twarogu 1 puszka(...)czekoladowy 3 białka 6 żółtek 1 łyżka kakao 150 g cukru 200 ml śmietanki, 36% 100 g masła 250 g czekolady, 70% Dekoracja 100 g czekolady 150 g wiśni w syropie Zacznij od pieczenia sernika. Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz i obetnij nadmiar papieru. Do dużej miski włóż ser, wlej skondensowane mleko, białka
codojedzeniamleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła 1 jajko Szczypta soli Frużelina z wiśni: 20 dag wiśni z kompotu 100 ml soku z wiśni 2 łyżki brązowego cukru Dry Deremara 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Dodatkowo: Bita śmietana Syrop trzcinowy Diamant do polania Przygotowanie: W małej(...)białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy. Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym
Wanilia i KardamonDawno nie było u mnie tortu. Ale powiem wam tylko tyle żebyście z upieczeniem tego tortu za długo nie zwlekali. Tort jest rewelacyjny a dodatek wiśni do kokosu sprawdził się rewelacyjnie nadając lekko kwaśnego smaku. Tort podany na Porcelana Bogucice Diament Gold. Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów* 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu Dodatkowo: 100 ml likieru kokosowego do nasączenia biszkoptów 1 słoik wiśni deserowych Rolnik 4 szt cukierki raffaello kokos do obsypania listki mięty Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę
Ala piecze i gotujeCIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI Składniki: 4 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 4 białka kisiel wiśniowy dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy(...)równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini
Słodkie ciacho