wiśnia - 6835 przepisów (strona:76/456)

wiśnie z lawendą 157

dojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 1czubata łyżka kwiatu lawendy Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5  kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin(...)noc.Rano przecedzamy sok . Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3  razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy łyżkę kwiatu lawendy.Wiśnie układamy w słoiczkach i zalewamy gorącym sokiem. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia

w mojej kuchni
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 128

Dzisiaj przedstawię przepis na dżem z wiśni, taki długo smażony, staroświecki, czyli taki jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru      Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę(...)ogniu około 15 minut, po tym czasie odlewamy nadmiar soku z garnka (ja przygotowałam z niego kompot), studzimy owoce (jeśli ktoś ich nie wydryluje, tak jak ja, to gdy wiśnie są już letnie wykładam je partiami na sito lub durszlak i przecieram, wyjmując pestki. Ja zamiast sita używam takiego metalowego koszyczka, co się w nim smaży w głębokim oleju

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 171

teraz wracam już z nowa porcją słodkości. Sezon owocowy w pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm(...)mleka pół szklanki oleju  250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić

Malinowa Kawiarenka
Dżem wiśniowy 140

Sezon wiśniowy w kuchni u Aniołów zaczynamy:) Składniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Wykonanie; Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając

Anioły w kuchni
Tiramisu 187

dodatkiem kawy też unikam, ale Tiramisu mnie zaczarowało, chociaż odpowiedniejsze będzie słowo "poderwało", bo jedno ze znaczeń słowa tirami sù to właśnie "poderwij mnie" :) Od siebie dodałam warstwę wiśni drylowanych. P-Y-C-H-O-T-A! Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm): 1,5 szklanki * zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać. 2. Jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek od białek. Żółtka

Domowa Cookierenka Agi
Murzynek z wiśniami 119

Jeśli macie chęć na proste, niezawodnie wychodzące i pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao(...)pieczenia, olejek migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej

Kulinarna Patilogia
Zupa owocowa z rabarbarem 135

szczęście ze swoimi dziećmi również nie mam problemu jeżeli chodzi o jedzenie, zjedzą wszystko, co tylko przygotuję, co jest w domu. Smak zupy owocowej kojarzy mi się z wiśniami, ja dzisiaj stworzyłam trochę wariację na temat takiej zupy. Wszędzie jest różowo, rabarbarowo, świat jest pełen kolorów, a rabarbar można kupić na każdym straganie, dlaczego więc go nie wykorzystać. Jest zdrowy(...)pyszny, kwaskowaty, ale w połączeniu z wiśniami, idealny. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to zupa owocowa z rabarbarem. Składniki: – 2 duże łodygi rabarbaru; – słoik wiśni; – 2 szklanki wody; – 2 łyżki cukru; – 16 g cukru waniliowego – 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Rabarbar umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na 0,5 cm kawałki, wrzucić do garnka, zalać

dom-agi.pl
Delikatny sernik z owocami i bezą 194

sobie bezy, ciasta z kremem i z owocami, co jest moją zmorą i niestety "przekleństwem" :( Zatem jak sami rozumiecie, zwyczajnie nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Sernik z wiśniami i bezą to ciasto,plasujące się w czołówce moich najulubieńszych! Przekonajcie się sami dlaczego :) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kg twarogu w wiaderku budyń śmietankowy łyżeczka proszku(...)pieczenia 3/4 szklanki masła opakowanie mrożonych owoców, np. wiśni, malin - możecie zamiennie wykorzystać owoce świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy  niebiańsko delikatnym serniku  (przepis znajdziecie

Taste Of My Day
Jem zdrowo: Waniliowo- wiśniowa jaglanka 181

Kolejna odsłona mojej ulubionej kaszy:) Wersja na słodko z wiśniami, nasionami chia i wanilią! Polecam na śniadanie:) Jem zdrowo: Waniliowo- wiśniowa jaglanka Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej 2 łażki nasion chia 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 3 łyżki wiśni (u mnie mrożone ) listonic_name = "Jem zdrowo: Waniliowo- wiśniowa jaglanka (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)łyżki kaszy jaglanej 2 łażki nasion chia 1 laska wanilii 1 łyżka miodu 3 łyżki wiśni (u mnie mrożone ) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 kaszę wsypujemy wraz z nasionami do rondelka, zalewamy wodą (ok 1 cm nad kaszę). Gotujemy ok 3 minut i dodajemy miód i wiśnie. Laskę wanilii przecinamy na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do jaglanki. Gotujemy

CoolinarniePL
Ciasto piankowe z wiśniami bez pieczenia 529

Ostatnio bardzo często goszczą u nas ciasta, których smak pamiętam z dzieciństwa:) Jednym z takich ciast jest ta właśnie pianka z dodatkiem wiśni. Mama bardzo często ją robiła, zresztą do dziś ją robi:) Teraz ja przygotowuję ją dla mojego synka, który też nie przejdzie obojętnie obok tego ciasta...   foremka 25 x 36 cm Składniki:   szklanka cukru,  250g(...)jajek,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  4 łyżki żelatyny,  2 szklanki mleka,  1 budyń wiśniowy, 3 galaretki wiśniowe,  słoik kompotu z wiśni.   Wykonanie Żelatynę rozpuścić w szklance wody, odstawić na 5 minut. Dodać szklankę gotowanego mleka. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i ostudzić. W 1/3 szkl. mleka rozrobić budyń

Z miłości do słodkości
Tort Nikon 144

tort mojego Narzeczonego;) Biszkopt przełożony masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki  . Krem wiśniowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 800 gram wiśni 2 łyżki soku z cytryny  5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny  około 100  ml wody  Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny(...)zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo dodawać wiśnie, ubijać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce

Krakowskie smaki Ani
Wiśnie z orzechami pod koglem moglem 169

masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!   Wiśnie z orzechami pod koglem moglem SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 szklanki wydrylowanych wiśni około 8 orzechów włoskich 4 żółtka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego listki melisy/mięty(...)dekoracji WYKONANIE: Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty

Pyry na Gaz
Procentowa wiśnia z lawendą 131

ogrodzie postanowiłam wypróbować ją w wiśniówce. To był strzał w 10-tkę :) Aromat lawendy w tyle dodaje nalewce "tego czegoś"... jeśli oczywiście lubimy lawendę... lubimy prawda? :) SKŁADNIKI: 2kg wiśni około 30 wiśni z pestkami 800g cukru 1 l wódki 1 l spirytusu około 10 świeżych kwiatków lawendy PRZYGOTOWANIE: Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 30 sztuk z pestkami. Wszystkie wiśnie wkładamy

Pyry na Gaz
Dżem wiśniowy z lawendą 129

Uwielbiam wiśnie! Co roku przygotowuje z nich przetwory, w tym dżemy z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut

Pyry na Gaz