smakuje znacznie lepiej, teraz mam nieco mniejszą słabość do surowego ciasta, a miski liże już ktoś inny ;) Moja mama robiła murzynka na dużej blaszce i dodawała jeszcze przed pieczeniem wiśnie lub truskawki ze słoika. Nie przekrawała już ciasta po upieczeniu, bo miało w sobie owoce. Tak też smakuje pysznie! Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że w cieście robią się(...)dziurki w miejscach gdzie pieką się wiśnie i wierzch nie jest już taki równy. Murzynka, którego widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, możecie jednak użyć średniej wielkości prostokątnej blaszki. Składniki: 4 duże jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka +dżem
CiastkozercyPolecam! (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Masa wiśniowa: 1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g śmietany 36% 1 łyżka cukru waniliowego Opcjonalnie do dekoracji: posiekana czekolada/posypka czekoladowa Przygotować ciasto(...)około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić. W międzyczasie przygotować masę wiśniową. Wiśnie odsączyć na sicie. Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy. Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i c ałość energicznie mieszając - zagotować. Na końcu wmieszać wiśnie. Masę
Di gotujemiałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda(...)Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto 75 g obranych pieczonych kasztanów 100 g suszonych wiśni kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g mąki kasztanowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć (ciasto czekoladowe składa się z dużej ilości czekolady(...)łyżeczki proszku do pieczenia krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na samym początku przygotować brownie: w garnku roztopić masło, następnie
Ugotowaćzagęstnik do zup i sosów, a także jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników. Dziś u mnie tapioka na słodko w formie deseru w pucharkach, o smaku czekoladowo-korzennym z wiśniami oraz jogurtem naturalnym. Pudding z tapioki jest rewelacyjny w smaku - zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki i żałuję, że tak późno go poznałam. Małe, jędrne kuleczki o smaku czekoladowym(...)nutą korzenną, podane naprzemiennie z wiśniami deserowymi to deser, który rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości! Idealny nie tylko na deser, ale również jako słodkie śniadanie 😉 Składniki: 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 400 ml mleka krowiego 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 2 łyżki erytrolu Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 słoiczek wiśni
Kuchnia MagdaLenyIntensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą. ok 400 g herbatników kakaowych 100 g czekolady gorzkiej 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli 2 szklanki śmietanki kremówki(...)serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: ok 2 szklanek wiśni z nalewki 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną. Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać
https:KKuchniaMniamchia przyjemnie trzaskającymi między zębami, naturalnie słodzone daktylami i oblane czekoladą. Czy kogoś trzeba zachęcać? Polecam! Składniki (na około 8 trufli): Trufle: 1 szklanka daktyli bez pestek 1 szklanka wiśni mrożonych bez pestek 1/4 szklanki nasion chia 1/4 szklanki mąki kokosowej Polewa: polewa czekoladowa według tego przepisu (około 1/2 porcji) Wykonanie: Przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Połowa porcji polewy(...)Pojedynczej porcji trufli nawet nie robię, bo zaraz rodzina podnosi alarm, że chce więcej Polewę odkładamy do przestudzenia – najlepsza jak trochę zgęstnieje i wolno opada z łyżki. Wyciągamy wiśnie z zamrażarki, odmierzamy jedną szklankę i odstawiamy na około 5 minut. Do blendera (z ostrzem S) wrzucamy daktyle i miksujemy około minutę. Dodajemy wiśnie, nasiona chia i mąkę kokosową
Lamarida.plzakupów znalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana, gdyż po przeprowadzeniu rewizji w lodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa(...)śmietany 18% (lub dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru 4 białka (z dużych jaj) 1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml) cukier puder do oprószenia Przygotować ciasto: mąkę, proszek i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 5 kawałków, każdy uformować
Obiad gotowyskładałam je w pośpiechu i na wykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. Za to doznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami. Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto: 4 jajka(...)kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady 70% 5 łyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany
Przysmaki Karolkiprzygotowania ciasta używamy bowiem zmielonych na drobno pierniczków lukrowanych. W oryginale jest to ciasto z wkładką z owocami czarnej porzeczki, jednak z braku kompotu z porzeczkami zdecydowałam się na wiśnie, które również świetnie tutaj pasują. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi – ciasto jest niebanalne, wysokie i bardzo smaczne. Ja z przezorności zmniejszyłam ilość cukru w cieście i masie(...)drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzuszklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą 450 g mrożonych wiśni 50 ml wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem(...)upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki. Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni
kuron.com.plFale Dunaju - jedno z bardziej popularnych ciast na wilgotnym, delikatnym, dwukolorowym cieście biszkoptowym z aromatycznymi wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - ciasto idealne niemal na każdą okazję. Fale Dunaju z Wiśniami - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)szklanki cukru + 180 g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Fale Dunaju z Wiśniami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli ciągle miksując wlewamy wodę i olej. Następnie partiami wrzucamy przesianą mąkę
Słodka Stronaszybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek, ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj składniki: 1 opakowanie gotowego(...)ciasta francuskiego, 1 duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, ewentualnie 1 żółtko. Wiśnie przełóż sitko i dobrze odsącz je z kompotu (który wykorzystaj w innym celu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta połóż porcję odsączonych wiśni. Narożniki ciast złóż do środka tak, aby powstały kwadratowe „poduszki”. Pamiętaj
blog.moje-pasje.infosię możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka). Połączenie kruchego czekoladowego ciasta, z kremową waniliową masą serową, przybraną lekko kwaskowatymi wytrawnymi wiśniami w likierze, zwieńczone czekoladową kruszonką- to musiało się udać Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche czekoladowe ciasto: 200 g pszennej mąki 2 czubate łyżki kakao 150 g oleju kokosowego (najlepiej rafinowany, czyli(...)najjaśniejszym kolorze masy, dlatego nie użyłam standardowo trzcinowego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (40-50 g) opakowanie cukru wanilinowego *opcjonalnie, ale szczerze polecam 300-400 g wydrylowanych wiśni z likieru, moje są domowej roboty, a wcześniej z własnego ogródka), będą się też nadawały wiśnie z kompotu) Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać olej kokosowy (w temperaturze
greenscarfzmieszać z żelatyną. Cały czas miksując na niskich obrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt(...)nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając od 4, na przeciwko siebie, następnie kolejne
moj przepis na