Mocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem(...)czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy
VioletoweKucharzenieDzisiaj słodko na moim blogu. Sernik z serków hormonizowanych z wiśniami. Podobny przepis tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą śmietanę. Pyszności. SKŁADNIKI: 5 serków homogenizowanych o smaku waniliowym ( można więcej, wtedy mamy wyższy ) 5 galaretek w różnych kolorach ( galaretki proporcjonalnie do serków) 1/2 kg świeżych wiśni 500 g. śmietanki 30 % 1/2 szklanki(...)mieszamy z serkiem Wlewamy na spód małej tortownicy. Chłodzimy w lodówce do stężenia. Przygotowujemy następny kolor galaretki i postępujemy podobnie. Na wierzch układamy wiśnie. Ostatnia warstwa to bita śmietana, którą ubijamy mikserem , dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dobrze mieszamy. Lekko ostudzamy. Powinna być ciepła. Taką
W kuchennym oknie EwyKonfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. Składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców Sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy(...)garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę do spiżarki
Miód i pieprzNalewka z liśćmi wiśni Składniki Na każde 0,5 l wódki 150 szt liści wiśni 200 g owoców wiśni 200 ml wody 100 g cukru Sposób przygotowania Wrzucamy do garnka liście wiśni, zalewamy je wodą, gotujemy przez 20 minut po czym studzimy. Do szklanego słoja wkładamy owoce wiśni, wsypujemy cukier, wlewamy wodę, odsączoną z wygotowanych liści i dodajemy wódkę
Miód i pieprzZnowu trochę smakołyków na zimę. Tym razem pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompociku można wydrylować i wykorzystać do ciasta. składniki: 3 kg wiśni cukier, dałam po 2 czubate łyżki na każdy słoik 0,5 l zimna woda filtrowana Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków(...)pojemności 0,5 l. Owoców nakładamy tak do wysokości szyjki z gwintem. Potem wiśnie zalać przefiltrowaną zimną, tylko tyle aby przykryła wiśnie. Do każdego słoiczka wsypać po 2 czubate łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. Z tej ilości wiśni wyszło
Monia miesza i gotujeKiedy zimą najdzie kogoś na upieczenie ciasta z wiśniami albo wiśniowy deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki. Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni(...)się tam kilka dni temu znalazła to wystarczą co najwyżej na jedno ciasto. Pomyślałam więc, że trochę tych owoców zamknę w szkle aby były gotowe do wykorzystania. Z takimi wiśniami, oczywiście osączonymi, możecie zimą upiec np. Fale dunaju albo jakieś inne pyszne ciasto. Sok po odcedzeniu wiśni idealnie nadaje się do napojów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie cukier trzcinowy kieliszek amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie: 1. Wsyp(...)pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć, miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdy ciasto bardzo zgęstnieje. 2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki smaż na ceramicznej patelni bez tłuszczu
AZgotuj!Przyznam, że zrobienie tej tary zajęło mi może 30 minut. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę , wtedy będzie jednolita. Składniki opakowanie ciasta kruchego, opakowanie mrożonych wiśni, galaretka wiśniowa(...)tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź. Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami
AZgotuj!Moja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców(...)cukru 1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy. 2. Przez następnie 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia. 3. W zależności od tego ile soku było w owocach
Apetyczna babeczkaDostałam w prezencie słoik wiśni z nalewki. Postanowiłam dobrze je wykorzystać i użyłam ich jako świetny dodatek do ciasta czekoladowego z kremem waniliowym J Ciasto wyszło pyszne! J Nie jest trudne w wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu. Składniki: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody(...)ciasto) 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18 % DODATKI: Nutella- do posmarowania dolnej części ciasta. Jeżeli nie lubicie, nie musicie jej użyć. Wiśnie z nalewki (moje są mocno alkoholowe ;)) Oczywiście możecie użyć zwykłych wiśni lub innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej
The Sweet DamselPrzepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :) A dlaczego akurat jogurt z mleka koziego? A dlatego, że kupiłam z ciekawości, by spróbować jak smakuje :) ale oczywiście możemy zastąpić go jogurtem naturalnym krowim :) Składniki: 1 słoiczek wiśni z kompotu 1 galaretka(...)wiśniowa 1 jogurt naturalny z mleka koziego 2 banany Sposób przygotowania: Wiśnie odsączamy z syropu, około 1/3 odkładamy do dekoracji, a resztę wrzucamy do rondelka, wlewamy 1,5 szkl. wody i zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Jogurt kozi mieszamy z bananem pokrojonym w kostkę, Pół drugiego banana również kroimy
Kolorowy Przepisownikpomocą rodziny) 3 zwycięzców i niniejszym jest mi niezmiernie miło ogłosić, że zestawy produktów Primavika otrzymują (kolejność alfabetyczna): pani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki(...)Piec w rozgrzanym do 180 stopni piecyku przez 20 minut. SERDECZNIE GRATULUJĘ !!! Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są fajne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie
Kto ugości moich gości?Zupa z wiśni zawsze kojarzy mi się z latem ... i słońcem :) Gotowałam ją zawsze, kiedy miałam dostęp do świeżych wiśni, bo z takich jest najlepsza. Ponieważ taka owocowa zupa "chodziła" za mną już jakiś czas postanowiłam ugotować ją sobie z wiśni drążonych ze słoika. Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt(...)Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. W miseczce rozrabiamy w małej ilości wody 1 kisiel
Walijskie Pichceniepapierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Poncz: 125 ml kompotu z wiśni woda Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej. Frużelina wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka esencji waniliowej 700 g wiśni z kompotu(...)Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie
kulinarnyswiatdomibadań) do trzech dych. W tej kategorii cenowej znajdziemy w ofercie Lidla kilka ciekawych propozycji. Château La Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo(...)Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup Pauillac 2008 (59,99 zł) na początku dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem. Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami. Château Andron Blanquet Saint
królestwo garów