świecie. Oprócz smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także smaczny element deserów. Przedstawiam przepis na placek ryżowy z wiśniami i czekoladą Składniki 250 g ryżu długoziarnistego 400 g wiśni (mogą być mrożone) 50 ml mleka 4 łyżki płatków lub kulek czekoladowych 4 łyżki ksylitolu 1 białko jajka Wiśnie(...)dużej miski, dodajemy mleko, ksylitol i blendujemy. Masą wykładamy formę do tarty. Białko ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki równomiernie smarujemy nią warstwę ryżową. Na wierzchu układamy wiśnie i posypujemy płatkami lub kulkami czekoladowymi. Tak przygotowany placek ryżowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą podajemy jako deser. Bardzo
My Chcemy Jeśćmojej kuchni. Rolada ta to deser, któremu nie oprze się żaden wielbiciel czekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Składniki na roladę o długości 30 cm: na biszkopt: 3 jajka(...)szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu dodatkowo: 4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE(...)proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim
Tradycyjna kuchnia Kasimoim najlepszym przyjacielem. Chęć odkrywania nowych raw ciast, jest o tyle duża, że wszelkie słodkości poddawane termicznym obróbką, chowają się w cieniu SUROWYCH WYNALAZKÓW. Pyszny nerkownik o smaku wiśni z niecodziennym w tym połączeniu dodatkiem wanilii zdobył serca domowników. Od pierwszego kęsa starali się zgadnąć, cóż to za nietypowa słodycz. SKŁADNIKI: WIERZCH: szklanka nerkowców 2 garści wiśni (u mnie mrożone(...)garści wiśni suszonych' laska wanilii 2-3 łyżki nasion chia SPÓD: 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki suszonych daktyli odrobina mleka sojowego WYKONANIE: Daktyle zalewamy wrzącą wodą na ok 5 min, następnie odcedzamy i blendujemy z płatkami oraz odrobiną mleka. Całość przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce zalewamy wrzątkiem na ok 20 min, po czym blendujemy je z rozmrożonymi wiśniami
healthy dreamskaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki, oblewając mięso ptaka sosem z pieczenia
Miód i pieprzKrem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami: 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie(...)zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym. Galaretka z wiśniami: Wiśnie przelać na sitko do odsączenia. Sok uzupełnić wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać
Ala piecze i gotujeKrem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany(...)masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt . Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy
Wanilia i Kardamonproszku do pieczenia Blaszka duża piekarnikowa Masa śmietanowa : 660 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny 1 słoiczek dżemu z wiśniami 1 szklanka wiśni z kompotu Do dekoracji : 1 wafelek Grzesiek 1 szklanka wiśni Wykonanie : Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę , stopniowo(...)ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy . Roladę wyciągamy ze ściereczki i smarujemy dżemem wiśniowym , na dżemie układamy wiśnie , na wiśnie wykładamy nie całą masę śmietanową , zostawcie trochę do posmarowania jej z wierzchu . Delikatnie zwijamy roladę. Wierzch smarujemy resztą masy , na wierzch ścieramy wafelka Grześka i wzdłuż układamy wisienki
Sama słodycz i szczypta chilidać trochę więcej) 7 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki wrzącej wody Frużelina wiśniowa (lub 2 puszki po 400 g gotowej frużeliny): 800 g wiśni (mrożonych lub świeżych) 8 łyżek cukru sok z 1 cytryny 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto kakaowe: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier(...)wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Frużelina wiśniowa: Mrożone wiśnie (lub świeże w sezonie) wkładamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut na małym ogniu (w tym czasie zamieszać 1-2 razy). Po tym czasie wiśnie
MyCookBook.plsztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka(...)masła roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu - czekoladę deserową można zastąpić mleczną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy(...)cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś mam dla Was przepis mojej mamy na rożki z wiśniami. Delikatne, łatwe do zrobienia, w pieczeniu nabierają ładnego kształtu. Do ich zrobienia użyłyśmy dość słodkich wiśni z konfitury ale jeśli takich nie macie to możecie świeże lub mrożone wiśnie przesmażyć z cukrem. Składniki: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki śmietany 250 g masła 70 g drożdży szczypta soli dodatkowo(...)wiśnie z konfitury łyżka cukru jajko Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, sól, śmietanę i posiekane masło. Zagnieść ciasto i rozwałkować. na podsypanym mąką blacie. Wycinać trójkąty. Na każdym kłaść wiśnie i zwijać w rożki. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kilkanaście minut aż się zarumienią
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą z wiśniami w miodzie pitnym , które robiłam na wakacjach. Pamiętacie je? Częstujcie się, a w wolnej chwili zapraszam do wypróbowania, nie są trudne, a pracochłonne ani tyle :) Składniki: 1 wafel kwadratowy 350g margaryny(...)Palma 1 szklanka cukru trzcinowego 2 galaretki wiśniowe 330ml kwaśnej śmietany (18%) 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie z miodem pitnym) Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy z cukrem trzcinowym, do gorącej wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia na wolnym ogniu uważając by nie zagotować. Masę ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy do całkowitego połączenia. Odbieramy
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny(...)całej o smaku wiśni MAKAR , 3 duże jabłka, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. 2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane
Tradycyjna kuchnia KasiTort, w którym mieszają się smaki słodyczy z kwaskowatością. Z jednej strony słodki krem toffi z drugiej cytrynowa pianka i wiśnie. Tort zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Tort podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Pianka cytrynowa: 2 jajka 200 g cukru pudru(...)kremu toffi 250 g margaryny Cukrowe róże: 125 g PALMY 65 ml wody 0,5 szklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie Czekoladowe kuleczki do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku
VioletoweKucharzenie