Kochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód tortownicy. I wstawimy do lodówki na 20 minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy
Niezły Młynekstylu z prześwitującymi blatami ciasta biszkoptowego. Przygotowałam go oczywiście w ramach weekendowego cyklu „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR”. Lekki i puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśną frużeliną z wiśni i obłędnym kokosowym kremem tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Zrobiłam go w formie krok po kroku i bardzo prostej wersji – tak, by każdy(...)TUTAJ! * CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 100 g – dostępna TUTAJ! * cukier puder – 60 g * pasta cukiernicza kokosowa 250 g – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! FRUŻELINA WIŚNIOWA: * wiśnie ( mogą być mrożone ) – 300 g * cukier – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka NASĄCZENIE: * woda – 100 ml * cukier – 2 łyżki * sok z cytryny
Ostra na Słodkobyła na wierzchu, ale tym razem byłam wyjątkowo roztargniona i o drugim kawałku ciasta czekającym w lodówce przypomniałam sobie po kilku minutach. ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z wiśniami Składniki Składniki na ciasto: 3 i ½ szklanki mąki krupczatki 5 żółtek ¾ szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na pianę(...)białek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 800 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Instrukcje Masło chwilę ucieramy i dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, cały czas miksując ciasto. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pyszny sernik na zimno. Możecie go zrobić z każdymi sezonowymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z wiśniami Składniki Składniki na spód: 220 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczka Hit orzechowe) 50 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 500 ml śmietanki kremówki(...)cukru pudru 36 g żelatyny Dodatkowo: 2 wiśniowe galaretki 300 g wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone) Instrukcje Ciastka rozkruszamy blenderem, dodajemy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasteczka i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Dolewamy ¼ gorącej
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 % lub 36% Składniki na frużelinę wiśniową: 300 g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny Instrukcje Beza: Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania łyżka(...)serkiem umieszczamy w misce i miksujemy do czasu, aż masa będzie sztywna. Frużelina: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wrzucamy umyte i wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści, dodajemy cytrynę. Mąkę mieszamy z odrobiną wody 1-2 łyżki i dolewamy do wiśni, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika
To co lubię - gotuję i polecamZielony koktajl z wiśniami, grejpfrutem i natką marchewki Nigdy nie wyrzucaj natki marchewki! Nie wszyscy wiedzą, że natka marchewki jest jadalna . Otóż nać marchwi jest jadalna i co ciekawsze, ponoć zawiera więcej witamin niż jej korzeń. Natka z marchwi to idealny dodatek do zielonych koktajli. Według mnie jej smak świetnie komponuję się ze wszystkimi owocami. Oprócz koktajli z natki marchwi(...)możemy zrobić pesto, posiekaną posypać sałatkę, ziemniaki albo dodać do mięsnych lub wegetariańskich kotlecików. Koktajl z wiśni, grejpfruta i natki marchewki to tylko jeden z wielu pomysłów. Natka marchewki świetnie łączy się z innymi owocami, próbujcie, eksperymentujcie. Polecam koktajl z natki marchewki, mango, kawałka imbiru i soku z limony – pycha. Składniki 1 różowy grapefruit 2 filiżanki wydrylowanych wiśni (mogą
Tajemnice SmakuSzybki i łatwy przepis na wiśniowy chutney, pikantny sos owocowy Ten pikantny wiśniowy chutney tak mi zasmakował, że zjadłam połowę łyżką prosto ze słoika. Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Warto więc zamrozić wydrylowane owoce, by poza sezonem móc szybko przygotować ten wyjątkowy dodatek do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw. Składniki 500 g wiśni 2 szalotki(...)papryczka chili 3 gałązki tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego 80 ml czerwonego octu winnego 80 ml wody sól Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 – 3 minuty
Tajemnice Smakumiksujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia. Dodatkowo: około 500 g wiśni 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki cukru cukier puder do obsypania Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą. 2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki(...)pieczenia (23x33 cm), wykładamy wiśnie, a na wiśnie piankę budyniową. Na wierzch na tarce ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 st. C. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSezon na wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych(...)waniliowy 5 dag masła lub margaryny Nadzienie: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki
Izabelawkuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon wiśniowy w pełni, dlatego też warto go wykorzystać i stworzyć z wiśni smaczne przetwory. Domowy dżem wiśniowy, szczególnie w sezonie zimowym smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny cukier żelujący 2:1 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wiśnie dokładnie umyć, usunąć ogonki, oraz wydrylować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić
Przepiski.plCiasto z wiśniami na oleju. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie. Składniki: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek, szczypta soli, 4 szklanki wydrylowanych wiśni, łyżeczka skrobi ziemniaczanej cukier puder Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksując(...)dalej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Wiśnie delikatnie obsypujemy skrobią. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i wiśnie na wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Lena GotujeDobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na kolejne takie ciacho. Niesamowicie puszyste i delikatne z kwaskowatymi wiśniami z własnego ogrodu. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi malinami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie, pyszne, tanie! Do zrobienia w godzinkę(...)Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie wiśni ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki
Ostra na Słodkogofry domowe! Print Gofry cynamonowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromat i smak czy trzeba coś więcej? Course Desery Cuisine Polska Keyword gofry, wiśnie Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Author Anna Ingredients Skladniki na gofry 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 400 ml mleka(...)masła 2 średnie jajka 1 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo na frużelinę 200 g wiśni 50 g cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 30 ml wody Instructions Przygotowanie frużeliny. Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka, całość zagotować wraz z cukrem. Po 5 minutach od zagotowania wiśni, dodać
SprawdzonaKuchnia.plCzarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam(...)dodatku żelatyny do kremu śmietankowego. Z przepisu oryginalnego zostawiłam tylko warstwę pysznej wiśniowej frużeliny, którą możemy przygotować z wiśni mrożonych i świeżych. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 35x24cm: spód: 1 /4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii
Lekcje w kuchnizmieszać z żelatyną. Cały czas miksując na niskich obrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt(...)nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając od 4, na przeciwko siebie, następnie kolejne
moj przepis na