chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny! Składniki jakie są potrzebne: – 1 ½ kg wiśni – 1 kg cukru – 1/3 szklanki wody – 1 ½ kg jabłek Wiśnie umyj i wydryluj. Wsyp do wiśni pół kilograma cukru i odstaw na 2 godziny. Jabłka pokrój(...)kostkę i wymieszaj je w garnku, wlej wodę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż zaczną się rozpadać. Jabłka zblenduj blenderem ręcznym. Do puree z jabłek dodaj wiśnie i wsyp pozostały cukier. Smaż na małym ogniu do momentu aż dżem zacznie gęstnieć, co chwile mieszaj by dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełóż do słoiczków. Słoiki postawić do góry dnem. Odkąd
Zdrowy Styl JoannyWitam serdecznie i zapraszam na pyszny dżem z wiśni, tym razem proponuję zastąpić tradycyjny cukier, ksylitolem tak zwanym cukrem brzozowym. Jest on o wiele zdrowszy i nawet polecany cukrzykom., a dodatkowo zmniejszy ryzyko rozwoju próchnicy w ząbkach naszych pociech. Polecam wypróbować przepis, bo dżem jest pyszny, słodko winny. Do przygotowania dżemu wiśniowego będziemy potrzebować: około 2 kg wiśni przed drylowaniem(...)ksylitolu – około 450 gramów – może być cukier sok wyciśnięty z jednej cytryny użyłam 4 słoiczków o pojemności 250 ml (każdy) Link do filmiku z przepisem na: Dżem z wiśni Przygotowanie: Wypłukane wiśnie dryluję i przekładam do garnka, dodaję ksylitol, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, żeby puściły sok. Następnie dodaję sok z cytryny, garnek stawiam na gazie i smażę
Uwaga Babcia GotujePyszny i sycący koktajl z sezonowych wiśni. Użyłam jogurtu typu greckiego, który jest kremowy i gęsty. Taki koktajl schłodzony w upalne dni ugasi nasze pragnienie i doda nam sytości. Polecam na drugie śniadanie czy podwieczorek. Cukru dajemy do smaku, moje wiśnie były dosyć słodkie, więc cukru nie wiele użyłam, tak tylko żeby lekko posłodzić. Polecam taki koktajl(...)Potrzebujemy: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 szklanki świeżych wydrylowanych wiśni cukier trzcinowy do smaku Wykonanie pysznego koktajlu: 1. Jogurt i wcześniej umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie przekładamy do kubka blendera, miksujemy na gładki koktail, dodajemy cukier do smaku i ponownie miksujemy. 2. Koktajl rozlewamy do szklaneczek i chłodzimy w lodówce. 3. Podajemy. Smacznego życzę
IzabelawkuchniJeśli macie chęć na proste, niezawodnie wychodzące i pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao(...)pieczenia, olejek migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej
Kulinarna Patilogiażycie to wpadną jakieś nowe przepisy i zdjęcia, ale publikowanie zostawię sobie na później. A teraz zapraszam na pyszne kruche ciasto z pianką z kaszy manny i dodatkiem soczystych wiśni. Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1/2 kg wiśni szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno
Cynamonowe szczęścieDziś przedstawiam przepis na muffinki z twarogiem i wiśniami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte babeczki czyli znakomity smakołyk na deser, świetnie zastąpią drożdżówkę, czy kanapki na śniadanie, można je zabrać do pracy lub na piknik. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. składniki na 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu(...)masła 1 szklanka kefiru ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli masa serowa` 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 garście wydrylowanych wiśni dodatkowo cukier puder do posypania muffinek przepis Do miski wsypujemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, wszystko razem mieszamy. W drugiej
Smakowite DaniaOdwrócone ciasto z wiśniami jest pyszne, jest puszyste, jest kwaskowe, tą specyficzną kwaskowatościa wiśni. My uwielbiamy takie ciasta. Robi się je szybko, łatwo i każdy da radę je upiec. Najlepsze są wiśnie świeże ale mrożone też będą znakomite. Polecam do kawy, herbaty i czystka, z kubkiem czekolady też będzie znakomite. Ciasto z wiśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś na blogu znowu wiśniowo, tym razem dżem na naturalnej pektynie. Te wiśnie zanurzone w wiśniowym żelu są po prostu wspaniałe... Wypróbujcie sami. Przepis wzięłam z opakowania po pektynie. Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 23 g pektyny w proszku 1 kg cukru (lub nieco mniej) 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Wiśnie umieścić w garnku z grubym(...)dnem. Zagotować. 2. Opakowanie pektyny (23g) wymieszać ze szklanką cukru, dodać ją do gotujących się wiśni, a następnie dodać pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy. Gotować przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Zdjąć z ognia, w razie potrzeby zdjąć powstałą pianę. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręcić
Kuchnia domowa AniPyszna nalewka z wiśni z dodatkiem miodu, goździków i cynamonu Wiśnie z pestkami, miód, goździki i cynamonem wszystko zalewamy alkoholem i uzbrajamy się w cierpliwość Do nalewki wiśniowej owoce możemy wydrylować z pestek, my jednak przygotowujemy nalew razem z pestkami. Pamiętajcie jednak, że owoce z pestką nie powinny stać zalane alkoholem dłużej niż 3 – 4 tygodnie. Składniki(...)wiśni 800 ml alkoholu nalewkowego 70 % 200 g cukru 2 łyżki miodu 2 goździki szczypta cynamonu Wykonanie Wiśnie myjemy, odsączamy i wrzucamy do słoja lub gąsiora. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w na 3 – 4 tygodnie. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód. Po 3 -4 tygodniach zlewamy z owoców
Tajemnice SmakuTort Czarnolas, zwany również szwarcwaldzkim , must have każdego lata. Przepyszne połączenie biszkoptu kakaowego, bitej śmietany, wiśni oraz czekolady. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt kakaowy 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do żelatyny(...)Drip 50g mlecznej czekolady łyżka oleju wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa 80 ml płatki czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać
RAROSSAzmieszać z żelatyną. Cały czas miksując na niskich obrotach do ubitej śmietany ciurkiem/bardzo powoli wlewać żelatynę. Dodać cukier, zmiksować. Odłożyć jedną szklankę śmietany, do dekoracji. Sitko położyć na miseczce, wiśnie przełożyć na sitko, lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt(...)nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając od 4, na przeciwko siebie, następnie kolejne
moj przepis nanowe wersje. Tym razem wymyśliłam sobie puszysty sernik w zdrowszej wersji, bo słodzony ksylitolem na orkiszowym spodzie i do tego jeszcze oblany wiśniową frużeliną, bo trzeba było zużyć zapas wiśni, które zalegały w moim zamrażalniku. Nie będę go zachwalać, spójrzcie tylko jak wyglądał to mówi wszystko. Spód: 1/2 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 100 g masła 3 łyżki(...)pieczemy w 180’C przez ok godzinę. Jeśli sernik zbyt mocno się rumieni zmniejszamy temperaturą do 160 st, lub przykrywamy go folią aluminiową. Frużelina wiśniowa: ok 300 g wiśni (u mnie mrożone) 150 ml wody 3 łyżeczki m ąki ziemniaczanej Wiśnie wrzucamy do rondla, wlewamy 2/3 wody i podgrzewamy, żeby owoce się rozmroziły. W pozostałej wodzie (50 ml) rozprowadzamy mąkę
Cynamonowe szczęście