Clafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 800 g wiśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiśnie należy umyć i usunąć pestki. Naczynie na tartę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką, wyłożyć na to osuszone wiśnie. Jajka ubić z cukrem, solą i ekstraktami na puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy
Delusional TrineWiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni. 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 125g masła 1/2 szklanki jogurtu, u mnie(...)grecki 2 jajka L 100g gorzkiej czekolady 1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki) 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników
Szefowa kuchniwaniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia(...)żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny. 7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: ciasto , cytryna , Gellwe , lukier , mąka ziemniaczana , Targroch , wiśnie , wiśnie kandyzowane
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPołączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Pyszności Słodkościmascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej(...)puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić
W kuchni u MonikiSkładniki: wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać(...)część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami
W Mojej Kuchni Lubięposiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim(...)Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski
Ugotowane pozamiatanekokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:) Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm Ciasto: 150 g suchego maku; 100 g wiórków kokosowych; 100 g zmielonych migdałów; 100 g cukru kryształu; 8 białek; 4 żółtka; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka(...)Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa: 650 g wiśni mrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Wiśnie
In my kitchenDziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze zaczynać dzień. Ostatnie nie wyobrażam sobie śniadania bez pysznej owocowej herbaty, a w „Słodkiej wiśni” Natjun się po prostu zakochałam. Bukiet lekko kwaskowego posmaku hibiskusa i wyrazistego aromatu wiśni dopełniają kawałki owoców(...)małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia polecam w towarzystwie aromatycznej owocowej herbaty – u mnie „Słodkia wiśnia” Natjun Przygotowanie: Do miseczki/głębokiego wlewamy 2 łyżki mleka, wbijamy całe jajko i dodajemy większą szczyptą cynamonu (ilość cynamonu zależy od indywidualnych upodobań), całość dokładnie łączymy widelcem („rozbełtaj
Słodkie okruszkiPołączenie czekolady i wiśni odpowiada mi zawsze i wszędzie. W tym roku właśnie taką konfiturę postanowiłam zrobić. Skorzystałam z przepisu ze strony mojewypieki . Składniki: 3 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych, 90 dag cukru, 90 g kakao Przygotowanie: Wiśnie wydrylować i przełożyć do garnka z grubym dnem, a następnie zasypać cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę pod garnkiem do minimum(...)gotować wiśnie bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. W między czasie wiśnie w garnku zblendować. konfiturę najlepiej gotować dwa dni (po około 2 godziny dziennie). Kiedy konfitura zgęstnieje dodać kakao. Żeby rozrobić kakao bierzemy trochę konfitury (takiej z góry bo jest płynniejsza) i mieszamy z kakao. Dodałam do tego ok 1/2 szklanki wody
Państwo Wojtczuk gotująmamy weekend pod znakiem wiśni. W piątek robiliśmy sok z wiśni, a dziś konfiturę wiśniową z kakao oraz ciasto z wiśniami i marcepanem. Przepis na ciasto znalazłam tutaj kraina szczesliwosci troszeczkę go zmieniłam czyli jak to zazwyczaj ja odcukrzyłam i w piekarniku pojawiło się szybkie, pyszne ciasto :) Składniki: 200g masy marcepanowej, 250g masła/margaryny (ja dałam masło), 100g(...)cukru, 32g cukru waniliowego, 4 jajka, 250g mąki pszennej, 75g mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg wiśni, 1/2 szklanki płatków migdałowych, ewentualnie cukier puder do oprószenia. Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać starty na drobnej tarce marcepan. Następnie dodawać stopniowo jajka, miksując po dodaniu każdego . Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem
Państwo Wojtczuk gotująDelikatna, biszkoptowa tarta z kremem i nasionami chia. A na wierzch wykorzystałam wiśnie w syropie z domowej spiżarni;) Pomysł zaczerpnięty z bloga wspaniałej blogerki kulinarnej Małgosi Gotowanie i blogowanie. Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki: biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru(...)mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik 500 ml wiśni w syropie opakowanie żelatyny na 500 ml płynu Przygotowanie: Wiśnie: Żelatynę rozpuszczamy w około 100 ml wody oraz odsączonym syropie. Wcześniej oba płyny musimy dobrze podgrzać. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy
Życie zaczyna się w kuchniprócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie(...)wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta
MyCookBook.plponiedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką. Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszne ciasto z lekko piernikową nutą, pianką i wiśniami w galaretce. Spód jest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 2 opakowania galaretki wiśniowej na wierzch: 1 l wiśni w kompocie 2 opakowani galaretki wiśniowej Pierniczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skruszyć wałkiem. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia