jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu. W nieznanych okolicznościach ginie też cały zapas mrożonych wiśni... Dzieje się tak szczególnie jesienią gdy są urodziny najbliższych-gdy chcesz wyłudzić od kogoś duży uśmiech(i piętnaście uścisków) The Black Forest Cake źródło przepisu: 1.SPODY składniki na 1 spód(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu
U Fiolkidrobno posiekanej czekolady deserowej ½ szklanki oleju rzepakowego ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Lukier wiśniowy: 4 łyżki soku wiśniowego ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie. Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki. Sposób przygotowania tradycyjny: Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy partiami do masy
Kuchnia w czekoladzieNudno na blogu być nie może więc dziś przerwa od przetworów. Przed weekendem polecam Wam bardzo pyszne ciasto z wiśniami.Musicie spróbować bo dla mnie to jedno z lepszych ciast...ale każdy lubi co innego.Przekonajcie się sami. Składniki: 30 dag zmielonego twarogu 4-5 żółtek 15 dag cukru pudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić
Niespełnione zdolności kulinarneClafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 800 g wiśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiśnie należy umyć i usunąć pestki. Naczynie na tartę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką, wyłożyć na to osuszone wiśnie. Jajka ubić z cukrem, solą i ekstraktami na puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy
Delusional TrineWiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni. 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 125g masła 1/2 szklanki jogurtu, u mnie(...)grecki 2 jajka L 100g gorzkiej czekolady 1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki) 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka. 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników
Szefowa kuchniwaniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia(...)żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny. 7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: ciasto , cytryna , Gellwe , lukier , mąka ziemniaczana , Targroch , wiśnie , wiśnie kandyzowane
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPołączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Pyszności Słodkościmascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej(...)puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić
W kuchni u MonikiSkładniki: wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać(...)część wiśni mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami
W Mojej Kuchni Lubięposiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim(...)Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski
Ugotowane pozamiatanekokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:) Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm Ciasto: 150 g suchego maku; 100 g wiórków kokosowych; 100 g zmielonych migdałów; 100 g cukru kryształu; 8 białek; 4 żółtka; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka(...)Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Frużelina wiśniowa: 650 g wiśni mrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Wiśnie
In my kitchenDziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni , tak mogłabym zawsze zaczynać dzień. Ostatnie nie wyobrażam sobie śniadania bez pysznej owocowej herbaty, a w „Słodkiej wiśni” Natjun się po prostu zakochałam. Bukiet lekko kwaskowego posmaku hibiskusa i wyrazistego aromatu wiśni dopełniają kawałki owoców(...)małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia polecam w towarzystwie aromatycznej owocowej herbaty – u mnie „Słodkia wiśnia” Natjun Przygotowanie: Do miseczki/głębokiego wlewamy 2 łyżki mleka, wbijamy całe jajko i dodajemy większą szczyptą cynamonu (ilość cynamonu zależy od indywidualnych upodobań), całość dokładnie łączymy widelcem („rozbełtaj
Słodkie okruszkiprzygotowałam czekoladowe, trójwymiarowe motyle, myślę, że bardzo ładnie się prezentowały! W środku skrywa się tort czarnoleski; zupełnie inny niż ten , jaki robiłam wcześniej. Warstwy ciemnego biszkopta, nasączone syropem z wiśni przełożone są tutaj wiśniami i lekkim, ale sztywnym kremem ze specjalnie przygotowanej bitej śmietany. Tort jest łatwy do przygotowania, należy jednak pamiętać, by samą śmietanę przygotować odpowiednio wcześniej. składniki: biszkopt(...)łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 25 g żelatyny 15 g cukru waniliowego ponadto: słoiczek wiśni w syropie ew. kieliszek wiśniówki czekolada do dekoracji Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia
6nieboPołączenie czekolady i wiśni odpowiada mi zawsze i wszędzie. W tym roku właśnie taką konfiturę postanowiłam zrobić. Skorzystałam z przepisu ze strony mojewypieki . Składniki: 3 kg dojrzałych wiśni, wydrylowanych, 90 dag cukru, 90 g kakao Przygotowanie: Wiśnie wydrylować i przełożyć do garnka z grubym dnem, a następnie zasypać cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę pod garnkiem do minimum(...)gotować wiśnie bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje. W między czasie wiśnie w garnku zblendować. konfiturę najlepiej gotować dwa dni (po około 2 godziny dziennie). Kiedy konfitura zgęstnieje dodać kakao. Żeby rozrobić kakao bierzemy trochę konfitury (takiej z góry bo jest płynniejsza) i mieszamy z kakao. Dodałam do tego ok 1/2 szklanki wody
Państwo Wojtczuk gotująmamy weekend pod znakiem wiśni. W piątek robiliśmy sok z wiśni, a dziś konfiturę wiśniową z kakao oraz ciasto z wiśniami i marcepanem. Przepis na ciasto znalazłam tutaj kraina szczesliwosci troszeczkę go zmieniłam czyli jak to zazwyczaj ja odcukrzyłam i w piekarniku pojawiło się szybkie, pyszne ciasto :) Składniki: 200g masy marcepanowej, 250g masła/margaryny (ja dałam masło), 100g(...)cukru, 32g cukru waniliowego, 4 jajka, 250g mąki pszennej, 75g mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg wiśni, 1/2 szklanki płatków migdałowych, ewentualnie cukier puder do oprószenia. Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać starty na drobnej tarce marcepan. Następnie dodawać stopniowo jajka, miksując po dodaniu każdego . Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem
Państwo Wojtczuk gotują