udziałem piwa Miodowo Chlebowego. Jak tylko usłyszałam tą nazwę to od razu wiedziałam, że musi to być kaczka Przygotowałam więc udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Aby spełnić warunku konkursu, uprzejmie informuję, że receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa(...)Książęce Chlebowo Miodowe. Pycha!Scroll down for recipe in EnglishPieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami(4 porcje)Składniki:4 kacze udka ze skórąsól i pieprzolej rzepakowy1 cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki½ szklanki piwa Książęce Chlebowo Miodowego1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki1 łyżka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyjajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe(...)mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka upieczone ciasto
W Mojej Kuchni Lubiędeser jest spadkiem po mojej babci. Babcia podawała "śnieżne kule" z różnymi owocowymi musami. Uzależniała to od pory roku i związanych z nią owoców. Zimową porą korzystam z mrożonych wiśni i truskawek. 0,5 kg wiśni, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wiśniówki (dla dorosłych), Wiśnie wsypać do rondla ,posypać cukrem i podgrzewać ,aż się odmrożą(...)Wlać alkohol lub nie i zagęścić mąką ziemniaczaną. Wiśnie wyłożyć na talerzyki. Śnieżne kule -"NIC" 2 szkl. mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 białka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Białka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu. Łyżką do zupy nabierać
Kulinarny karnet Christopheracóż... wisienkom nie mogłam się jednak oprzeć ! Kolor lodów wyszedł niesamowity, wcale nie wisienkowy, ale myślę, że to kwestia tego, że lody robiłam z surowych wiśni. Następnym razem przetestuję wersję z wiśniami przetworzonymi. Domowe lody wiśniowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego(...)wiśni + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Wiśnie drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie blendujemy, jeśli nie lubimy kawałków owoców w lodach, można też rozgnieść je widelcem. Gdy owoce są już rozdrobnione wkładamy je do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
Kulinarne przygody GatityDziś przepis na mój tort urodzinowy. Moje ulubione połączenie to zdecydowanie wiśnie i czekolada. Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny(...)mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenie: · 300 g wiśni w sosie* · 3 kieliszki wódki wymieszanej z wiśniówką w proporcjach 2:1 · 1000 ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mania GotowaniaCiasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo aromatycznym ciastem ucieranym. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że połączenie czekolady i wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek kwaskowatych wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak czekolady. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Ciasto czekoladowe z wiśniami Składniki: 75g mąki pszennej(...)oprószenia wiśni 75g masła 50g czekolady mlecznej 50g cukru 50ml mleka 2 pełne łyżki kakao 1 jajko 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 150g wydrylowanych wiśni Wykonanie: - masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika - do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści
Smakołyki BerenikiDeser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można(...)również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość. Deser wiśniowo-czekoladowy Składniki: 300g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie
Smakołyki Berenikiłyżeczki soli Masa serowa: 1 kg sera 180 g drobnego cukru 6 jajek 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru opcjonalnie – 100 ml śmietanki 30% Frużelina: 500 g wiśni (u mnie mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Brownie: W rondelku umieszczamy masło oraz olej, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło powoli się roztopi(...)temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy dalej, przez około 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Frużelina: Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Mrożone wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą soki, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody (około
Smaki Na TalerzuSezon wiśniowy więc mam ciasto wiśniowe. Takie bez kremu, zwykła krucha tarta z chrupiącą kruszonką. Zamiast wiśni można użyć czereśni. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru 1 duże żółtko 500 g wiśni bez pestek 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemnaczanej kruszonka 75 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego(...)tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Potem rozgrzać piekarnik na 190 C i podpiec spód aż się lekko przyrumieni. Wydrylowane wiśnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wszystko razem rozetrzeć w palcach. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie i posypać kruszonką. Wstawić
Monia miesza i gotujeoznajmiła, że jest pyszne mogłam podać jej szczegóły, które tutaj są dość istotne - bo galaretka to w rzeczywistości frużelina wiśniowa, a beza jest mocno kokosowa i genialnie pasuje do wiśni i musu czekoladowego. Całość ciasta prezentuje się bardzo efektownie i smakuje genialnie także zróbcie póki jeszcze są świeże wiśnie (z mrożonych także wyjedzie, ale co świeże to świeże) Biszkopt(...)ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Frużelina wiśniowa: 750 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane
Cynamonowe szczęścienieco cięższe, dwie kolejne lżejsze. Dzięki temu połączeniu otrzymujemy taki miks letnich i zimowych smaków. Na spodzie znalazło się ciasto bajaderkowe, dalej krem z mascarpone i nutellą, dalej wiśnie w galaretce oraz masa przygotowana z jogurtu greckiego, waniliowego skyru oraz puddingu proteinowego. Wierzch wieńczy starta czekolada. Polecam, jeśli to Twoje smaki. Spód bajaderkowy: około 400 g ciasta bez masy/biszkopt(...)ilość kakao do 2 łyżek) 1-2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella około 160 g dżemu wiśniowego (najlepiej bez cukru) Galaretka: 3 op. galaretki wiśniowej około 400 g wiśni (u mnie mrożone) Krem czekoladowy: 125 g miękkiego masła 150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella 250 g mascarpone Masa jogurtowa: 250 g jogurtu greckiego 150 g waniliowego skyru
Smaki Na Talerzuprawdziwie niebiański przysmak, który można zjeść na śniadanie, deser do popołudniowej kawy czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a budyń, kwaśne wiśnie i słodki lukier tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Takim bułeczkom nie można się oprzeć! Składniki na drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami (około 12 sztuk): 320 g mąki pszennej(...)szklanki) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie (60 g) budyniu wiśniowego z cukrem (może też być inny smak np. waniliowy) 350 ml mleka żółtko jajka 450 g wiśni (albo innych owoców świeżych lub mrożonych) + łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 5 łyżek soku z cytryny szklanka cukru pudru Dodatkowo: białko jajka do posmarowania Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuszczamy
e-PrzepisyKulinarneSernik bez pieczenia z wiśniami na gofrach. Słodki spód, serowa masa i lekko kwaskowe wiśnie stanowią idealnie uzupełniającą się kompozycję smaku. Składniki na dużą blachę ok 300 g gofrów, ok 250-300 g dżemu wiśniowego, 1 kg sera z wiaderka, 500 g mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe, 900 g mrożonych wiśni, 2 galaretki wiśniowe Przygotowanie(...)gofry. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa lekko stężała. Galaretkę wiśniową rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Gdy przestygnie, ale nie będzie jeszcze tężejąca dodajemy zamrożone wiśnie i wykładamy na masę serową - galaretka zacznie teraz szybko się ściągać. wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej
Lena GotujeSkładniki: ? 1 kg wiśni wydrylowanych ? 1 szklanka cukru ? 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie: ? Wiśnie zasypać cukrem, dodać 2 szklanki wody i zagotować. ? Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. ? Dolać do rozpuszczonej mąki soku wiśniowego, wymieszać i połączyć z gorącymi wiśniami. ? Zagotować i gorące wiśnie włożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. ? Nie ma potrzeby pasteryzować
To co kochamDeser skomponowany na bazie serka mascarpone, słodkiej bezy, gorzkiej czekolady i kwaśnych wiśni. Wszystko to doskonale łączy się w całość, łagodnie bombardując kubki smakowe. Składniki na 8 porcji ? 250 g sera mascarpone ? 1,5 szklanki śmietany 30% ? 2 łyżki cukru pudru ? 1 czekolada gorzka ? 1 opakowanie gotowych bezików Sos wiśniowy ? 1 opakowanie wiśni mrożonych ? 3 łyżki cukru ? 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej Wykonanie: ? Rozmrożone wiśnie zagotować z cukrem, odlać wcześniej trochę soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować całość – ma powstać delikatny kisiel. ? 1 szklankę śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone i krótko ubić. ? Czekoladę z 1/2 szklanki śmietanki rozpuścić na parze. ? Na dno pucharka pokruszyć 1-2 bezy. ? Bezy polać czekoladą, następnie rozłożyć krem mascarpone. ? Krem
To co kocham