Połączenie wiśni i czekolady nie może się nie udać, więc dziś zapraszam na takie pyszne muffinki. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, więc robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru użyłam ksylitolu. Muffinki wyszły mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe :) Składniki (ok 12 sztuk): 400 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g masła(...)jajka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Wiśnie wydrylować. Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić. W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia
Healthy food explorerMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta . W tym sezonie żądzą w mojej kuchni letnie, pyszne i łatwe desery Nigela. Trochę przerobiłam ten przepis , ale nie dlatego, że chciałam wcisnąć przysłowiowe pięć groszy, ale dlatego, że tylko takie produkty miałam(...)porcje 4 morele 10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów 30 g kruchych maślanych herbatników 100 ml śmietanki kremówki 30 % 100 mascarpone ekstrakt waniliowy kilka kropel 100 g wiśni, mogą być mrożone łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki miodu Wykonanie Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem. Nie za długo, tak aby owoce pozostały
Tajemnice SmakuFrużelina to świetny pomysł na zamknięcie dojrzałych owoców lata w słoiczki. Ja do przygotowania swojej użyłam dojrzałych wiśni, ale mogą być również inne owoce, maliny, truskawki, czereśnie na co tylko macie ochotę. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zatopione w delikatnym żelu przypominającym konsystencją zastygający kisiel. Wykorzystujemy ją jako dodatek do deserów, lodów, gofrów czy do przełożenia ciasta. Składniki(...)słoiczki o pojemności 200ml ) - 600 gram wydrylowanych wiśni - 6 łyżeczek cukru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier i sok z cytryny. Mieszam, doprowadzam do wrzenia, gotuję około 10 minut aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Do małego słoiczka odlewam trochę soku z gotujących się
Kuchnia z widokiem na ogródPolędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem. Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g, 500 g wiśni ze słoika lub mrożonych, 100 ml ryżu, 1 łyżka siekanego świeżego tymianku, sól, 3 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki oleju, Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła(...)łyżeczki soli. Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Do ryżu dodać wiśnie, resztę masła i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając
królestwo garówteraz jest idealną propozycją na posiłek. Robi się go szybko, prosto, tanio a przede wszystkim schłodzony zaspokoja nie tylko głód ale i pragnienie. Ja zrobiłam z wiśniami gdyż moja wiśnia dość obficie w tym roku obrodziła ale możecie w ten sam sposób zrobić go z każdymi sezonowymi owocami gdyż zasada jest taka sama Garus z wiśniami i lanymi kluseczkami(...)wiśni ( najlepiej wydrylowanych) - cukier do smaku - woda Lane kluseczki Tu zasada jest prosta na jedną osobę przypada jedno jajko a na jedno jajko : 2 łyżki mleka, 4 łyżki mąki i trochę soli. Wszystko razem mieszamy. Wiśnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości . Po zagotowaniu dosładzamy do smaku. Kiedy ugotuje się dość soczysty kompot za pomocą lejka o dość szerokim zakończeniu
Kuchnia Pełna Emocjisobie dużo krzemionki, która pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Kiedy czujemy się zadbani, jesteśmy radośni. Poza tym kasza jaglana zapobiega odwapnianiu kości. Wiśnie natomiast są naturalnymi przeciwutleniaczami, czyli dodatkowo dodajemy sobie młodości.Skoro tyle pozytywów już przytoczyłam zabieramy się za gotowanie. Przepis na 2 solidne porcje lub 3 mniejsze. Jaglanka z wiśniami. - 100g kaszy jaglanej - 500ml mleka(...)mnie bez laktozy) - 1 łyżka miodu z uwagi na kwaśność wiśni ( lub 1 łyżka cukru) - wiśnie Na początek wypłukałam porządnie kaszę, żeby pozbyć się goryczki. Następnie przelałam ją wrzątkiem i wsypałam do garnka. Dodałam miód i zalałam mlekiem. Mam mleko bez laktozy co powoduje jego słodycz. Jeśli macie zwykłe mleko to polecam dodać jednak ciut więcej cukru, niż jest
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki (na 1 porcję) - łyżeczka żelatyny (ok. 5 g), - 1/3 szklanki wody (ok. 80 ml), - 1/4 opakowania mrożonych wiśni (ok. 112 g), - 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g), - 2 łyżki płatków jaglanych (ok. 20 g), - łyżka migdałów (ok. 10 g), - pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania 1. Żelatynę zalewamy częścią przygotowanej wody i odstawiamy na kilka minut(...)napęcznienia. 2. Wiśnie podgrzewamy z dodatkiem wody. 3. Miksujemy wiśnie z łyżeczką miodu i namoczoną żelatyną. 4. Wiśnie przelewamy do miseczki i odstawiamy do stężenia. 5. Prażymy na patelni płatki jaglane z posiekanymi migdałami. Pod koniec dodajemy łyżeczkę miodu. 6. Galaretkę wiśniową blendujemy na piankę. 7. Do pucharka przekładamy kolejno: piankę wiśniową, jogurt naturalny i dekorujemy chrupiącą warstwą. Pianka wiśniowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpóźniej... Tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z opisem i moją opinią na temat zaprezentowanego zestawu. BeBio Ewa Chodakowska - kosmetyki naturalne Chia i Kwiat japońskiej wiśni Skład zestawu: żel pod prysznic 200 ml balsam do ciała 200 ml krem do rąk 75 ml deo roll-on 50 ml eko plecak Żel pod prysznic "Zawiera(...)skóry dzięki obecności kompleksu mikroelementów i soli mineralnych sodu (Na), magnezu (Mg) i wapnia (Ca). To przyjemność dla skóry i zmysłów. Zawiera naturalne ekstrakty z nasion chia, kwiatu japońskiej wiśni i naturalny sok z liści aloesu." Składniki: Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Coco-Glucoside, Sea Salt, Lauryl Glucoside, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sodium Benzoate, Glyceryl Oleate, Parfum, Citric Acid, Prunus
Di gotujełyżki cukru pudru lub innego słodzika (wedle smaku) 2-4 łyżek nasion chia (jeżeli nie ma, to 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku) ** 200-300 g wiśni z kompotu, odsączonych na sitku Żelowany kompot: 200 ml komput z wiśni 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku(...)wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę lub wsypać nasiona chia, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawać zmieloną kaszę. Miksować tylko do połączenia. Na schłodzony spód, z zapiętą tortownicą, wyłożyć 1/3 wiśni, wyłożyć połowę budyniu jaglanego, następnie wyłożyć połowę wiśni, na to wyłożyć resztę budyniu, wyrównać. Wstawić do lodówki na 8 godzin.W międzyczasie przygotować żelowany kompot. Kompot przelać do garnuszka, dwie łyżki
moj przepis nacukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody 1 opakowanie mrożonych wiśni Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)zimne ciasto oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta. Kruchy spód włożyć do blachy. Wiśniowa galaretka: W czasie, gdy pieczemy kruchy spód oraz bezę, wyłożyć mrożone wiśnie na sitko, pozostawić do odmrożenia, sok zachować. Przygotować także wiśniowe galaretki, dokładnie je rozpuszczając w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, a gdy będzie zimna, wlać do niej
niecodziennikparyGALARETKĄ Składniki ( blacha 25x25 cm ) Masa grysikowa: 1 litr mleka 9 łyżek kaszy manny 200 g masła o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka z wiśni: 250 g dżemu wiśniowego 150 g mrożonych wiśni 3 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 150 g herbatników 100 g biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe dowolne owoce świeże lub mrożone Wykonanie(...)Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszę - ugotować i ostudzić. Dżem wiśniowy zagotować z mrożonymi wiśniami. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, gdy spęcznieje, dodać do gorących owoców i rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć
kolorowotorcikowoSkładniki: wiśnie bez pestek 2 szklanki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, woda gorąca 450 ml ciasteczka z czekoladą 200 gram jogurt naturalny 380 gram, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, woda gorąca 1/2 szklanki, żelatyna 1 łyżeczka jogurt naturalny 380 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, woda gorąca 1/2 szklanki, żelatyna 1 łyżeczka wiśnie bez pestek 1 szklanka Galaretkę wiśniową wymieszać w gorącej wodzie(...)szklanki wiśni bez pestek wsypać do formy silikonowej 22 cm z kominkiem, wlać galaretkę i schować do lodówki do stężenia, gdy zacznie tężeć położyć dociskając lekko herbatniczki kakaowe. Jogurt naturalny wymieszać z wystudzoną galaretką cytrynową wymieszaną w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzony wylać na herbatniki i schować do lodówki do stężenia. Jogurt naturalny wymieszać z galaretką wiśniową wymieszaną
W Mojej Kuchni LubięTarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)fasolą i zapiekam jeszcze kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Z reszty ciasta robię gwiazdki które piekę 5-10 minut temp 160 stopni. Oblewam je czekoladą. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka i podgrzewam żeby puściły sok. 1/3 szklanki soku odlewam. Do wiśni dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam
wesoła kuchniaZapraszam na pyszne ciasto. Trzy warstwy, posypane czekoladą. Biszkopt, galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana i utarta czekolada. Nazwałam je wiśniowa pychotka :) Zamiast wiśni, można użyć innych owoców i innej galaretki. Następnym razem zrobię brzoskwiniową pychotkę :) Już mi ślinka cieknie, na samą myśl. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki(...)śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody Galaretka: 3 galaretki wiśniowe 4 szklanki gorącej wody 1 duży słoik wiśni w komplecie Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować chwilę, na najniższych obrotach miksera
Agusiowe smakołyki