wiśnia - 6835 przepisów (strona:47/456)

Ciasto Czarny Las 282

kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Warstwa Wiśniowa: 100 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody ok. 2 czubate łyżki cukru pudru czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 250- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Krem czekoladowy: 400 ml śmietany(...)wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny biszkopt umieszczamy w formie w której go piekliśmy i wykładamy na niego masę wiśniową - w takiej postaci całkowicie studzimy.   Masa kakaowa:   Mascarpone miksujemy

Słodka Strona
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 278

mleka 2 budynie o smaku waniliowym (2 x 40 g) 3 żółtka 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa(...)masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz z sokiem). Do wiśni wlać 3 szklanki wody i wsypać cukier. Masę zagotować. W pozostałej szklance wody rozpuścić budynie.  Do gorących wiśni

Ugotować
Wiśniowa chmurka 272

Ciasto "Wiśniowa chmurka" to po prostu "Malinowa chmurka" (przepis z Moje Wypieki) tylko z wiśniami ;) Jest bardzo delikatne i orzeźwiające. A kwaskowate wiśnie w galaretce świetnie komponują się ze słodkim kremem i bezą. Nie ma nic lepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(...)żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 40-50g płatków migdałowych Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować

Smakołyki Asi
sernik z wiśniami i kokosem 98

masę serową: 1000 g sera, zmielonego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła 125 ml śmietany 200-250 g cukru 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 słoiczki wiśni z syropu (odsączonych z syropu) wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno(...)łyżeczki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy masę kokosową. Całość pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kompot wiśniowy na zimę 170

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni, a aromatyczne przyprawy podkreślają smak. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 1,4kg wydrylowanych wiśni 4 łyżeczki cukru waniliowego 4 laski cynamonu 4 anyże gwieździste 8 goździków 1,6 l wody 600g cukru(...)łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny Sposób wykonania: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Do każdego słoika dodajemy laskę cynamonu, anyż gwieździsty

Pyry na Gaz
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. 101

Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę(...)masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Wykonanie: 1. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku  i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą

Izabelawkuchni
Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami 147

bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości(...)zimnego masła 1 jajko 3 łyżki ksylitolu/cukru szczypta soli Składniki na nałożenie: 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła dodatkowo: 750 g wiśni płatki migdałowe cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol Wykonanie: masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem wiśniowy z amaretto 204

słodkie. Jeśli preferujesz zdrową, naturalną kuchnię ten przepis jest dla Ciebie. Jeśli jest Ci obojętne czym słodzisz przetwory, użyj po prostu cukru w proporcji do ksylitolu 1:1. Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo podkręcić dodając i urozmaicić smak dżemu likierem migdałowym amaretto i płatkami(...)zachowają się płatki migdałowe po kilku miesiącach przechowywania, ale na dziś dżem jest pyszny, a płatki nadają przyjemnej chrupiącej tekstury. Składniki na 6 słoiczków a`200 ml: 2 kg wiśni 500 g ksylitolu 100 ml amaretto płatki migdałowe Wykonanie: wiśnie dokładnie umyć, odstawić na sitku, by obciekły z wody. Wydrylować wypestkowane wiśnie zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto kokosowe z wiśniami... Obłędnie pyszne 146

jest takie twórcze i pełne niespodzianek. Najbardziej ekscytujące jest to, kiedy po rozkrojeniu ciasta spróbujemy i... przekonujemy się, że to jest PYSZNE!. Tak właśnie zrobiłam moje ciasto z wiśniami, które powstawało podczas jego robienia. I co się okazało? Zobaczcie sami... Składniki na foremkę 25x30 cm : 500 g wydrylowanych wiśni 300 g cukru 150 g masła 150 g margaryny 4 jajka(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych Ponadto do lukru: cukier puder sok z wiśni oraz: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie jajka wmieszały się do masy maślanej, stała się ona puszysta. Mąkę przesiałam razem z proszkiem

Kuchnia u Krysi
Czekowiśnia na zimę i "Kochając pana Danielsa" 122

okazji przygotowałam dla Was przepis na czekowiśnię - powidła wiśniowe z dodatkiem kakao. Zawierają wyłącznie 3 składniki i z powodzeniem zastąpią popularny krem, którym niektórzy rano smarują pieczywo. Wiśni w tym roku dostatek, więc można z nich przygotować prawdziwe i naturalne cuda 😊 Składniki (na 11 słoiczków o pojemności 210 ml): 3,5 kg wydrylowanych wiśni 3 czubate łyżeczki kakao(...)cukru Wiśnie umieścić w wysokim garnku o grubym dnie. Przykryć i zagotować, mieszając dwa razy do momentu zawrzenia (wiśnie mogą przywrzeć do dna pod wpływem swojego ciężaru). Zdjąć pokrywkę i gotować na palniku o małej mocy przez ok. godzinę. Odstawić. Nie przykrywać, bo gorące nadal będą parować. Następnego dnia znowu gotować wiśnie ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Kolejnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka wiśniowa z liśćmi czarnej porzeczki i ginem 191

Właśnie ją rozrobiłam, ale mam jeszcze z poprzednich lat. Delikatna wódeczka o smaku wiśniowym i z lekkim aromatem z czarnej porzeczki. Kupiłam wiśnie żeby zrobić w słoiczkach bez pestek i moją nalewkę. Teraz jest właśnie dobry czas. Trzeba to zrobić właśnie teraz żeby można było kupić wiśnie i zdobyć liście z czarnej porzeczki. Wykonanie – wiśnie umyć, połowę wiśni wypestkować(...)Pestki wrzucić do słoika razem z wiśniami. Liście czarnej porzeczki umyć i odcisnąć wodę. Wszystko włożyć do słoika i zalać ginem. Dodać cukier i wymieszać. Zamknąć słoik i odstawić w nienasłonecznione miejsce na 1,5 miesiąca. Co jakiś czas zamieszać. Następnie zlać całą nalewkę przez sitko i rozlać do butelek. Zostawić jeszcze na miesiąc. Po dwóch i pół miesiącach już

Kuchnia Pokoleń
ciasto czekoladowe z wiśniami 172

Wiśnie i czekolada to jedno z tych połączeń idealnych, którym naprawdę trudno się oprzeć. Na stronie MC znalazłam przepis na wspaniałe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami i czekoladową polewą. Jest bardzo aromatyczne, w smaku zbliżone do brownie, a wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady. Jeśli więc lubicie takie połączenia, to bardzo Wam to ciasto polecam. składniki: 1 1/2 szklanki(...)łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki brandy 130 g masła 3/4 szklanki wody 1/2 kg wiśni 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka wykonanie: W rondelku podgrzewam wodę i posiekane masło, mieszam. Masło ma się roztopić. Odstawiam na chwilę

babka w formie
Tort czekoladowy z wiśniami 120

Bardzo pyszny tort, który zasmakuje nie tylko wszystkim czekoladoholikom, ale również każdej innej osobie. A to za sprawą tego, że krem jest delikatny i ma wyważony smak, zaś wiśnie idealnie komponują się z kremem czekoladowym. Lubię eksperymentować ze smakami, a ten eksperyment mogę uznać zdecydowanie za udany ;-) Koniecznie musicie spróbować. Zawsze można przygotować mniejszy tort z 1/2 ilości składników. SKŁADNIKI(...)jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny

Passions hobbies life
Czekoladowe brownie z wiśniami 135

Czekoladowe brownie z wiśniami – wilgotne, ciężkie i pyszne ciasto na każdą okazję. Wiśnie i czekolada komponują się tutaj idealnie, a czekoladowy smak pogłębia jeszcze polewa, którą brownie jest oblane. Składniki: 3 tabliczki czekolady o dużej zawartości kakao (dałam jedną gorzką i dwie mleczne) 300 g cukru 200 g masła 140 g mąki pszennej 4 jajka 4 czubate łyżki kakao około(...)wiśni bez pestek (użyłam mrożonych) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki kakao 3 łyżki masła łyżka cukru około 100 ml śmietany 30% Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy połamane na kostki czekolady i cukier. Całość roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lekkiego ostygnięcia. Potem masę przekładamy do miski

e-PrzepisyKulinarne
TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI 183

Najprostszy torcik jaki znam, a przy tym jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Czekoladowy biszkopt przełożonym masą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny słoik wiśni drylowanych Dagoma 1 kostka czekolady gorzkiej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami

Kuchnia MagdaLeny