więcej 150g miękkiego masła 150g cukru pudru 7 jajek (M) 150g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć(...)będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki(...)łyżki cukru, słoik wypestkowanych wiśni, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie kilka łyżek likieru jajecznego. Wykonanie Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzone płatki ryżowe, dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć na sicie. Na dno 3 pucharków nakładać po 2 łyżki masy ryżowej, następnie
Z miłości do słodkościmleka; 250 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18% tłuszczu); 50 g drobnego cukru; 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny; Składniki na wiśnie w syropie: 125 g mrożonych wiśni; 50 g cukru; 50 ml wody; sok z 1/4 cytryny; Wykonanie: 1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie(...)dłuższego podgrzewania niż żelatyna). 6. Miksturę ponownie przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu
In my kitchensię zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć herbatników 75 g miękkiego masła Masa wiśniowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 200 g wiśni 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% Dekoracja: 200 g mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru syrop wiśniowy Przygotowanie: Spód: 1. Babeczki maślane pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić(...)Dodać ciepłe masło. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. Masa wiśniowa: 1. Wiśnie podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż wiśnie puszczą sok i ten troszkę zgęstnieje. Może to troszkę potrwać, bądź cierpliwa/y. Gdy syrop będzie gotowy ostudź go 2.Zmiesza
KreatywnePinyciasto było wielkim hitem w moim domu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery(...)owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100 g płatków migdałów 50 g wiórków kokosowych 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek płynnego miodu (może być więcej jeżeli lubicie słodko) 1 jajko 100 g masła roztopionego szczypta soli 2 szklanki wiśni Składniki dostaniecie taniej tutaj
Niezły Młynekciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy(...)pozostał na cieście.Ciasto dzielimy na około 9 kwadratów. Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. 1/3 szklanki kompotu który wcześniej odlaliśmy mieszamy z mąką ziemniaczaną i zalewamy mieszanką wiśnie.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa
Mania GotowaniaZupełnie inna wersja popularnego ciasta 'Fale Dunaju', inna, bo z podstawowego przepisu na to ciasto został tylko wzór- czyli fale, które powstają dzięki opadającym wiśniom.Ciasto jest wilgotne, miękkie i z delikatną nutą advocatu, wyborne i dobre, naprawdę dobre!Gorąco zachęcam Was do tego wypieku, szczególnie wtedy, kiedy szykuje się Wam jakaś uroczystość, albo też impreza ze znajomymi- moje 'Fale(...)jajka- 4 szt.* skrobia ziemniaczana- 100 g* advocat- 250 ml* kakao- 2 łyżki* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki* laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)* sól- szczypta* wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie)Dodatkowo:* masło- do posmarowania blachy* kasza manna- do obsypania* czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Wiśnie odsączyć i osuszyć.Masło
Kraina Miodem Płynącabardzo ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Składa się z puszystego kokosowego biszkoptu, pianki na bazie bitej śmietany i jogurtu oraz galaretki z wiśniami. Całość tworzy kompozycję, od której ciężko się oderwać, dopóki nie zniknie ostatni kawałek. Składniki na ciasto Lady Makbet: Biszkopt kokosowy: 3 jajka rozmiar L 45 g mąki pszennej (3 łyżki(...)galaretki cytrynowej (3×75 g) 350 ml wody 800 ml jogurtu greckiego 400 ml śmietany 30% Warstwa owocowa: 2 opakowania galaretki wiśniowej 250 ml wody (szklanka) 750 g wiśni (świeże lub mrożone) Poncz: 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki wody Na wierzch: tabliczka białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Biszkopt Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem
e-PrzepisyKulinarneKolejny sernik mojej mamy? Zgadza się! Ten sernik jest niesamowicie delikatny, niezwykle kremowy i nieziemsko puszysty! Słodki smak sernika przełamuje warstwa kwaśnych wiśni, które idealnie komponują się z całością. Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników! Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Gwarantuję, że pokochacie! SKŁADNIKI: SPÓD: * masło(...)mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mleko w proszku – 4 łyżki * śmietana 30% – 500 ml * skórka z cytryny * sól DODATKOWO: * mrożone wiśnie – ok. 500 g * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Masło roztapiamy. Mieszamy ze zblendowanymi na pył herbatnikami. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach
Ostra na SłodkoMożna powiedzieć, że „ciasto orzechowe z wiśniami” brzmi banalnie, ale… No właśnie, to małe „ale” zmienia wszystko. Ciasto jest zrobione bez mąki, z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów. Uzyskujemy zupełnie inny wymiar ciasta o niezwykłej wilgotności i strukturze. Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 szklanka drobno mielonych orzechów laskowych ½ szklanki kaszy manny 2 jajka 80 g masła(...)łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 150 g wiśni bez pestek Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku, cały czas ucierając. Kaszę mannę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaję do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszam łopatką. Do ciasta dodaję wiśnie i ponownie mieszam
Słodki sentymentproszku do pieczenia Masa śmietanowa: 200 g śmietanki 30-36 % (dobrze schłodzonej) 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 2-3 łyżki cukru pudru/erytrolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Frużelina: 300 g wiśni świeżych lub mrożonych 2-3 łyżki cukru/erytrolu 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej ew. 2 łyżki nalewki wiśniowej/brandy Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem waniliowym(...)Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) Piecz przez ok. 35 min w temp. 180°C (grzałka góra dół, 160°C – termoobieg) Pozostaw do całkowitego ostygnięcia Frużelina: Wiśnie i cukier/erytrol przełóż na patelnię i gotuj przez ok. 10 min aż wiśnie zmiękną Skrobię rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody Do wiśni dodaj rozpuszczoną skrobię i ew. nalewką/brandy
Słodki BlogMaślankowiec z wiśniami Jeden z najłatwiejszych i najszybszych w wykonaniu wypieków. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Wilgotne, idealnie słodkie i lekko kwaskowe od wiśni ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera, z kilku ogólnodostępnych składników. Prawdziwy hit! Składniki: Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Ciasto(...)szklanka maślanki 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju Kruszonka: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: ok 300g wydrylowanych wiśni opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta *** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Ciasto przelewamy
Blog z ApetytemFrużelina z wiśni to idealny dodatek do deserów, np lodów . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/fruzelina-z-wisni-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/fruzelina-z-wisni-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/fruzelina-z-wisni-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["350 g wydrylowanych wi\u015bni\r","3 \u0142y\u017cki cukru\r","1 czubata \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej"],"name":"Fru\u017celina(...)rozpu\u015bci.\r","Wsypa\u0107 m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105.\r","Miesza\u0107 a\u017c fru\u017celina zg\u0119stnieje."],"keywords":"fru\u017celina,wi\u015bnie","totalTime":"PT0H25M"} Drukuj Frużelina z wiśni Czas przygotowania: 15 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y Czas całkowity: 25 minut/y Składniki: 350 g wydrylowanych wiśni 3 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wiśnie zblendować, zasypać cukrem
Bardzo Gruby SmokCiasto Filadelfia to pomysł na ciekawy deser , który pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy śmietankowo-serowej i wiśni zatopionych w galaretce. Prosto i smacznie. Ciasto Filadelfia doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, lub na specjalne okazje takie jak urodziny, imieniny czy święta. Ciasto na pewno przykuje uwagę gości(...)proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g sera z wiaderka 4 łyżeczki żelatyny 80 ml wody Warstwa galaretkowa z owocami 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g) 1 galaretka wiśniowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo
Przepiski.pl