Ciasto z wiśniami to świetna propozycja na popołudniowy deser. Bez miksera, szybkie, które wykonasz w kilka chwil. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet mrożone czy te z puszki, po uprzednim odsączeniu. SKŁADNIKI: 200 g mąki 4 łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 450 g wiśni mrożonych Uwagi(...)przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Wiśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku – wychodzi wtedy około 280 g wiśni. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Mieszam ciasto przy pomocy rózgi kuchennej, krótko, tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam
Zasmakuj KuchniMocno czekoladowe ciasto z wiśnią. Kolejne ciasto z maślaną kruszonką, tym razem w wersji czekoladowej z dodatkiem wiśni. Do tego przepisu macie dołączony filmik z YouTube, gdzie czasami zdarzy mi się coś wrzucić. Przyznam, że nagrywanie filmów słabo mi wychodzi, bo nie mam na to warunków. Przygotowuje desery w różnych miejscach i nie zawsze jest miejsce oraz sprzęt na nagrywanie(...)jajka 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) masa 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) 3 szklanki mleka 1 galaretka pomarańczowa 500 g wiśni (mogą być mrożone) Przygotowanie: ciasto Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je, jedna większa część
zdrowo i aktywnieMocno czekoladowe ciasto z wiśnią. Kolejne ciasto z maślaną kruszonką, tym razem w wersji czekoladowej z dodatkiem wiśni. Do tego przepisu macie dołączony filmik z YouTube, gdzie czasami zdarzy mi się coś wrzucić. Przyznam, że nagrywanie filmów słabo mi wychodzi, bo nie mam na to warunków. Przygotowuje desery w różnych miejscach i nie zawsze jest miejsce oraz sprzęt na nagrywanie(...)jajka 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) masa 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) 3 szklanki mleka 1 galaretka pomarańczowa 500 g wiśni (mogą być mrożone) Przygotowanie: ciasto Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je, jedna większa część
Zdrowie i pysznie na talerzuDrożdżowe słodkie bułeczki z wiśniami, lekkie i puszyste, dzięki wiśniom - nie za słodkie. Pyszna propozycja na słodkie śniadanie przy szklance mleka lub kawy, jako deser lub przekąska spakowana na wynos. Do wypieku użyłam suszonych wiśni, ale równie dobrze nadadzą się świeże wiśnie oprószone mąką ziemniaczaną lub inne owoce, a nawet rodzynki. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej(...)cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Dodatkowo: wiśnie świeże (wydrylowane) lub suszone Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu
Kocham..lubię..gotuję..jemy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy truskawkami. Na Ukrainie mniej popularne są farsze z dodatkiem sera, częściej można spotkać wareniki z ziemniakami, makiem czy właśnie wiśniami. Te ostatnie zupełnie skradły nasze serce podczas wizyty we Lwowie, a z racji, że za Lwowem już się zdążyliśmy bardzo stęsknić, postanowiliśmy wareniki z wiśniami przyrządzić w domu. Składniki(...)porcji, około 30-35 wareników): - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka gorącej wody - szczypta soli - 2 łyżki oleju - 400 g wiśni (z racji, że do sezonu wiśniowego jeszcze daleko, użyliśmy mrożonych) - 2 łyżki cukru - cukier puder (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli
Roślinożerni urlopowiczeZabierając się za to ciasto zastanawiałam się czy to w ogóle może smakować - orzechy laskowe, wiśnie i cynamon w jednym wypieku? No i do tego czekolada, ale czekolada pasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe(...)można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :) . Składniki: 180 g mąki pszennej tortowej 180 g masła 180 g zmielonych orzechów laskowych 130 g drobnego brązowego cukru 3 duże jajka 70 g czekolady gorzkiej lud deserowej, posiekanej
Opowieści z piekarnikaNowa odsłona ciasta ze słonecznikiem. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 115 g, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, sól szczypta, warstwa(...)galaretką: wiśnie wydrylowane świeże lub mrożone 600 g, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 3,5 szklanki, krem: masa kajmakowa 460 g, masło 200 g, pieczony słonecznik: słonecznik 200 g, mleko 3 łyżki, cukier 6 łyżek, masło 5 dag, do nasączenia: kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, woda gorąca 1/4 szklanki, dodatkowo: czekolada gorzka lub mleczna 6 kostek, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy
kulinarne odsłony patipełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna (z soi); tłuszcz mleczny, aromat], czarna porzeczka liofilizowana rozdrobniona 3,9%, pasta z prażonych orzeszków arachidowych 2,9%, aromat. Wiśnie-żurawina – pasta z daktyli 36,9%, żurawina kandyzowana 27,7% (żurawina 60%, cukier, olej słonecznikowy), czekolada 25% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku(...)mleka), emulgator: lecytyna (z soi); tłuszcz mleczny, aromat], pasta z prażonych orzeszków arachidowych 5,1%, wiśnie liofilizowane 3,7%, częściowo odtłuszczona mąka z prażonych orzeszków arachidowych 1,5%, aromat. Fistaszki-migdały – pasta z daktyli 45,8%, czekolada 25% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna (z soi); tłuszcz mleczny, aromat], orzeszki
Candy PandasPrzygotowując sok wiśniowy z sokownika , tuż przed rozlaniem do butelek i słoików, osobno w garnuszku przygotowuję sok z dodatkiem amaretto. Uwielbiam połączenie wiśni i migdałów i w mojej spiżarni jest cała kolekcja przetworów wiśniowych z amaretto: dżem z pektyną , wiśnie w syropie, oraz konfitura tradycyjnie smażona . Zawsze robię tylko po kilka słoiczków, wtedy taka limitowana edycja smakuje jeszcze lepiej(...)Serdecznie polecam! Składniki: umyte wiśnie sokownik cukier 100 ml amaretto/litr soku Przygotowanie: Sokownik składa się z następujących części: na samym spodzie rondel na wodę, wyżej część na odprowadzany sok z owoców z odpływem/rurką, część na owoce i pokrywa. Do dolnego rondla wlać wodę, w zależności od zaleceń producenta jest to 1/3 lub 1/2 pojemności garnka. Na garnek
Kocham..lubię..gotuję..Kolejna propozycja na wiśnie z amaretto - w formie tradycyjnie długo smażonej konfitury, słodziutkiej, ze szklistymi owocami nasączonymi syropem cukrowym. Zapraszam na inne przetwory z amaretto: dżem z pektyną , wiśnie w syropie, oraz sok z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody 180 ml amaretto Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać(...)szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie w szerokim rondlu umieścić resztę cukru i wodę, ugotować gęsty syrop. Do gorącego syropu przełożyć wiśnie wraz z puszczonym sokiem, zagotować, skręcić moc palnika i smażyć konfitury do zgęstnienia. Podczas smażenia unikać intensywnego mieszania, tylko mieszać poruszając garnkiem. Smażenie rozłożyć sobie na raty i smażyć przez
Kocham..lubię..gotuję..Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. – czyli wisienki w sosie własnym :) Idealne nie tylko na zimę, ale też na jesień i wiosnę, a nawet na lato :) Jako że są to wiśnie w syropie, to kompot ten oczywiście przed podaniem może być The post Kompot z wiśni na zimę do słoików. Wiśnie w syropie. appeared first
Kulinarne PrzebojeWitajcie kochani! Czy znacie ciasto Malinowa Chmurka? Jeśli tak, to ciasto Zemsta Teściowej jest praktycznie takie same, ale zamiast malin są wiśnie. Myślę, że ta wersja jest jeszcze bardziej smaczniejsza. A czy wiecie skąd wzięła się nazwa tego ciasta? Otóż teściowa robiąc to ciasto do kawałka, który podała zięciowi nie wydrylowała wiśni 😊 Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna(...)cukier puder 30 g, żółtka 3 szt, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, masło 100 g, galaretka z wiśniami: wiśnie wydrylowane 600 g, galaretki wiśniowe 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób przygotowania: Schłodzone składniki ciasta
kulinarne odsłony patiMagda Kwaśne soczyste wiśnie i słodka biała czekolada to połączenie warte wypróbowania. Składniki idealnie się równoważą – każdy kęs to uderzenie kwaskowych wiśni ze środka muffinek i chrupiącej, podpieczonej czekolady z wierzchu. Składniki (na 12 muffinek): 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni tabliczka białej czekolady, pokrojona na drobno 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam tak, że wydzieliłam sobie 3 wiśnie do środka każdej muffinki, wrzucałam więc 3 sztuki do ciasta
Smaczna Stronaciasto, ale w wersji wiśniowej (a dokładniej wiśniowej z małym dodatkiem jeżyn...) i powaliło nas dosłownie na kolana Ten bajeczny smak zauroczył nas totalnie. Połączenie kruchego ciasta, z wiśniami, masą śmietanową i bezą z migdałami, okazał się nieziemsko pyszny. Nad tym ciastem były same ochy i achy... Najlepsze z najlepszych.. Polecam bardzo gorąco:-) Do ciasta potrzebujemy dwóch takich samych(...)minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15-20 minut, na termoobiegu, do lekkiego zezłocenia. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z wiśniami: - 600g wydrążonych wiśni mrożonych lub świeżych (dałam 450g wiśni i 150g jeżyn, z braku tych pierwszych) - 3 galaretki wiśniowe (na 1/2 litra wody każda) - 750ml(g) gorącej wody Galaretki rozpuścić
Smaczne Zdrowe