wiśnia - 6835 przepisów (strona:46/456)

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami. 383

bardzo polecam i nie potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera(...)wiadereczku 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru  3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy pół szklanki mleka Wiśnie: 2 szklanki wydrylowanych wiśni cukier do smaku 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo: około 40 dag herbatników Wykonanie pysznego sernika gotowanego: 1. Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy

Izabelawkuchni
Wiśniówka dla zdrowotności 194

dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne nalewy muszą nabierać smaku i aromatu poprzez długie dojrzewanie. Składniki : 1,5 kg wiśni (3/4 wydrylowanych) 0,5 l spirytusu 12-15 sparzonych migdałów 0,5 l wódki 40% 0,25 kg cukru 0,5 l wody Wiśnie i migdały umieścić w słoju. Zalać(...)spirytusem. Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce w cieniu. Mieszać zawartość przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zlać nalew do innego słoja. Do wiśni wlać wódkę i wsypać cukier. Odstawić na kolejne 4 tygodnie w ciepłe miejsce w cieniu. Codziennie mieszać, by cukier się rozpuścił. Zlać nalew znad wiśni i połączyć go z pierwszym nalewem. Wiśnie na durszlaku przelać wodą

Weekendy w domu i ogrodzie
Kostka czekoladowo-wiśniowa 749

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy 350g śmietanki kremówki 50g mlecznej czekolady(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 26x21cm ) *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem). Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki zalewy. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy

Blog z Apetytem
Tort z michałkami i pianką wiśniową 308

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym, waniliowym biszkoptem budyniowym. Z tym tortem świętowaliśmy urodziny syna, a gdzie impreza z udziałem dzieci, tam nie może zabraknąć soczków. Napój wiśniowy Hortex w tym przypadku był konieczny, bo świetnie podbijał smak tortu. BISZKOPT(...)jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 szczypta soli PIANKA WIŚNIOWA: 450 g wiśni mrożonych Hortex 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki wiśniowej KREM MICHAŁKOWY: 250 g serka mascarpone 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków białych Michałków 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody OZDOBY: bita śmietana cukierki

https:KKuchniaMniam
Kisiel wiśniowy z tapioką 212

Szybki, prosty, smaczny, a zarazem zdrowy deser. Wszystko to w jednym kubeczku, kubeczku z kisielem wiśniowym z tapioką. Wiśnie możecie zastąpić swoimi ulubionymi owocami. Sprawdzą się tu doskonale wszelkie owoce jagodowe, ale  równie dobrze możecie poeksperymentować, np z mango czy ananasem. Jako dodatki do takiego deseru polecam jogurt naturalny, gęste mleko kokosowe oraz orzechy czy granolę. Deser przygotujecie bardzo(...)szybko, a jego wykonanie jest banalnie proste i nieskomplikowane. KISIEL WIŚNIOWY  Z TAPIOKĄ Składniki: 200 g mrożonych wiśni 100 ml wody 2-3 łyżki cukru kokosowego/ ksylitol lub cukier 1 łyżka drobnych kuleczek tapioki szczypta cynamonu 5-6 goździków 4-5 nasion kardamonu Przygotowanie: 1. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier/słodzić oraz przyprawy. Garnek ustawić na małym ogniu

kolorowotorcikowo
WALENTYNKOWY DESER Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ 137

przygotujemy sobie wcześniej galaretkę, np. na noc lub rano przed pracą. Bo samo przygotowanie deseru to raptem 10 minut! Deser ten wykonany jest na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiśni deserowych, gorzkiej czekolady oraz galaretki przygotowanej z herbaty Teekanne o smaku wiśni i czekolady, która dopełnia całości. Mój deser nie jest zbyt słodki, ale jego słodkość można dopasować pod siebie(...)większe ilości cukru. Nie trzeba wielu składników oraz czasu, aby stworzyć coś pysznego! Składniki: (4 porcje) 500 ml śmietanki 36% 3 szt. herbaty Desire Teekanne ok. 300 g wiśni deserowych 50 g gorzkiej czekolady 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1-3 łyżeczki cukru 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Torebki herbaty umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy ok. 600 ml wrzącej

Kuchnia MagdaLeny
Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą 233

jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego(...)łyżka cukru 1 galaretka wiśniowa + 160 ml wody 2 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka 90 g białej czekolady Dekoracja: posypka czekoladowa starta gorzka czekolada opcjonalnie świeże wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając

Passions hobbies life
Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie 186

mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast korzystać z dżemu wiśniowego. U mnie dekoracja z galaretek nadziewanych wiśniami (domowych) i liści z marcepanu (liście robiłam(...)soku z cytryny Krem wiśniowy: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka wiśniowa z cukrem + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: wiśnie, marcepanowe liście (u mnie galaretka z wisienką w środku) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy o wymiarach

Passions hobbies life
Ciasto Czarny Las 335

kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Warstwa Wiśniowa: 100 ml syropu po wiśniach w zalewie 50 ml wody ok. 2 czubate łyżki cukru pudru czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 250- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Krem czekoladowy: 400 ml śmietany(...)wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny biszkopt umieszczamy w formie w której go piekliśmy i wykładamy na niego masę wiśniową - w takiej postaci całkowicie studzimy.   Masa kakaowa:   Mascarpone miksujemy

Słodka Strona
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 317

mleka 2 budynie o smaku waniliowym (2 x 40 g) 3 żółtka 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa(...)masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz z sokiem). Do wiśni wlać 3 szklanki wody i wsypać cukier. Masę zagotować. W pozostałej szklance wody rozpuścić budynie.  Do gorących wiśni

Ugotować
Wiśniowa chmurka 301

Ciasto "Wiśniowa chmurka" to po prostu "Malinowa chmurka" (przepis z Moje Wypieki) tylko z wiśniami ;) Jest bardzo delikatne i orzeźwiające. A kwaskowate wiśnie w galaretce świetnie komponują się ze słodkim kremem i bezą. Nie ma nic lepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(...)żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 40-50g płatków migdałowych Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować

Smakołyki Asi
sernik z wiśniami i kokosem 123

masę serową: 1000 g sera, zmielonego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła 125 ml śmietany 200-250 g cukru 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 słoiczki wiśni z syropu (odsączonych z syropu) wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno(...)łyżeczki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy masę kokosową. Całość pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Kompot wiśniowy na zimę 192

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni, a aromatyczne przyprawy podkreślają smak. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 1,4kg wydrylowanych wiśni 4 łyżeczki cukru waniliowego 4 laski cynamonu 4 anyże gwieździste 8 goździków 1,6 l wody 600g cukru(...)łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny Sposób wykonania: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Do każdego słoika dodajemy laskę cynamonu, anyż gwieździsty

Pyry na Gaz
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. 126

Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę(...)masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Wykonanie: 1. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku  i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą

Izabelawkuchni
Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami 175

bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, midałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości(...)zimnego masła 1 jajko 3 łyżki ksylitolu/cukru szczypta soli Składniki na nałożenie: 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko 30 g rozpuszczonego masła dodatkowo: 750 g wiśni płatki migdałowe cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol Wykonanie: masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!