wiśnia - 6335 przepisów (strona:50/423)

pieczona kaczka z sosem z czerwonego wina 139

kojarzył się z jakimiś brakami w zaopatrzeniu sklepów ;) A dzisiejsza kaczuszka świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Zwłaszcza, gdy nadszedł czas zlewania nalewek i pozostaną nam na przykład wiśnie. pieczona kaczka w czerwonym winie z wiśniami - składniki 4 kawałki kaczki, np. 4 nogi lub 2 nogi i 2 piersi, jeśli sami dzielicie tuszkę, sól, pieprz, 4 gałązki rozmarynu(...)tłuste ząbki czosnku, 1 łyżka cukru, pół butelki czerwonego wina, 1 szklanka wiśni z wiśniówki, 2 szklanki bulionu, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej pieczona kaczka w czerwonym winie z wiśniami - przepis Kawałki kaczki natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia na blasze ułóż rozmaryn i nieobrany czosnek. Na nich ułóż w jednej warstwie kaczkę. Rozgrzej

Eksperyment sobotni
Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia ) 167

Przepis na tartę serową z wiśniami spokojnie możecie wpisać na listę ciast do przygotowania na Święta. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze - robi się ją bardzo szybko...a wiadomo, w przedświąteczny czas, każda minuta jest cenna. Po drugie - tarta wygląda bardzo świątecznie. No dobra...do Świąt jeszcze sporo czasu. Dlatego na próbę warto zrobić tartę już teraz. Powodów(...)zrobienia jest na pewno więcej niż powyższe dwa. Tarta serowa to ciasto bez pieczenia. Niewymagające wielkich umiejętności cukierniczych, ani skomplikowanych receptur czy wyszukanych składników. PRZEPIS NA TARTĘ SEROWĄ Z WIŚNIAMI Składniki na tartę serową: Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego

kolorowotorcikowo
Przekładane ciasto z wiśniami 152

Pyszne i efektowne ciasto z wiśniami. Lekko zmodyfikowany przepis, znaleziony w jednym ze starszych numerów tygodnika Niedziela. Polecam. Ciasto: 8 jajek 3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g margaryny 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia: 1 kg dojrzałych wiśni pół szklanki cukru 2 łyżki cukru pudru 800 ml śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny(...)rozprowadzić w blaszce (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia; pokryć 1 częścią piany z białek. Upiec (175 stopni, 25 minut). Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta i piany.  Wypestkowane wiśnie zagotować dodając pół szklanki cukru. Przecedzić. Uzyskany sok rozcieńczyć gorącą wodą tak, aby otrzymać 3 szklanki płynu. Rozpuścić w nim galaretki, po czym ponownie połączyć z wiśniami. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić

Praktyczna pl
Wiśniak na rumie 137

jest czas oczekiwania na pierwszą degustację, wymaga bowiem minimum sześciu miesięcy dojrzewania. Wiśniak na rumie może być składnikiem drinków, świetnie smakuje dodany do herbaty lub spożywany bez żadnych dodatków. Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast. Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino(...)dłużej leżakują tym lepsze. Wiśniak na rumie - składniki 2 kg ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki z serem i frużeliną z wiśni! 183

Naleśniki z serem i frużeliną z wiśni! To tak proste a zarazem tak pyszne danie, obiad na pomysł dla całej rodziny, za niewielkie pieniądze, a smak zaprowadzi Cię do nadmorskich kurortów. Cienkie naleśniki wypełnione masą z kremowego białego sera, oblane obficie zatopionymi w gęstym sosie wiśniami. Danie idealne na obiad latem i uszczęśliwiające dzieciaki! Przepis na idealne naleśniki znajdziesz(...)masę, naleśniki posmaruj i złóż na cztery, tworząc 1/4 koła. Rozgrzej patelnię, dodaj masło lub olej, ułóż cztery i smaż z każdej ze stron na złoty kolor. FRUŻELINA Z WIŚNI: - 4-5 szklanek wydrylowanych wiśni - 1,5 szklanki wody - cukier wedle uznania - 2 płaskie łyżki kisielu wiśniowego Wiśnie zalej wodą i zagotuj, dodaj kisiel i zagotuj. Pamiętaj, że nie robimy

SMYKWKUCHNI
Kokosowo - wiśniowy deser chia 118

truskawkami ;)  Składniki (2 porcje): Warstwa kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce) 2 łyżki nasion chia 3 łyżki miodu Wiśniowy dżem chia: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki nasion chia  1 łyżka miodu* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie:  Dżem chia :  Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie(...)zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka

Healthy food explorer
Czekoladowe muffinki z serem i sosem wiśniowyn 82

mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju. Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem.  Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę(...)cukru lub słodzonej ksylitolem) Nadzienie serowe: 250 g chudego sera twarogowego pół łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki ksylitolu 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy: ok. 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki wody 3 łyżki ksylitolu 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos wiśniowy:  Do garnka przełożyć wiśnię i zasypać je ksylitolem (jeśli używamy mrożonych

Healthy food explorer
ciasto zemsta teściowej 476

przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto bez bezy umieszczamy w foremce, na które wykładamy równomiernie tężejącą galaretę z wiśniami(...)mniej, wg własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę

Domowy Smak Jedzenia
Wieniec wiśniowo brzdącowy 166

łyżka octu winnego masa brzdącowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Beza: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno(...)śmietany. Żeby nie było grudek przecieram przez sitko. Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej i dodaję do śmietany żeby się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję

wesoła kuchnia
Dżem z wiśni bez żelatyny 101

Smaczny i ekologiczny dżem bez dodatku żelatyny Składniki: 2 kg wiśni 1 szklanka soku wyciśniętego z wiśni 1200 g cukru Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Do rondla / garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z wiśni - przygotować syrop, często szumować.  Po ściągnięciu wszystkich szumowin, wrzucamy wiśnie i gotujemy je razem z syropem na małym ogniu

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 110

Zobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko(...)roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 220 ml kefiru 300 g wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiśniowa chmurka -ciasto 290

prezentuje. Wymaga trochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto. Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne. Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Ciasto 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru(...)rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki.  Widelcem ponakłuwać ciasto i piec w 200 stopniach C aż  będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Warstwa wiśniowa 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Galaretka powinna być lekko stężona. Wiśnie wydrylować (usunąć pestki). Na upieczonym

O kuchni z uczuciem
Wiśniowa delicja 143

Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza. Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie. Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą(...)ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać tyle wrzącej wody, żeby można było rozmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać

Kuchnia Pokoleń
WIŚNIE W SYROPIE 140

roku wszystkie owoce i warzywa mamy dość szybko. Zdecydowanie szybciej niż w tamtym roku. Wiśnie też już podojrzewały, trzeba więc je poprzerabiać.  A co z nich robię? Pyszne soki oraz całe wisienki zatopione w pysznym syropie. Mówię wam, palce lizać. Zimową porą będą jak znalazł Składniki: 3 kg wiśni 2 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy(...)dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane podgrzewamy aż do zagotowania. Kiedy zaczną wrzeć łyżką cedzakową wyjmujemy wiśnie przekładamy do słoików, delikatnie uciskamy aby sok z nich pokrył wiśnie w słoiczku. Słoiki zakręcamy, wekujemy ok 10 minut. Pozostały sok zlewamy do butelek, pasteryzujemy

Z Majeczką w kuchni
deser wiśniowo-serowy 112

skomplikowany, żeby był pyszny. Czasem wystarczy kilka prostych składników. Tak jak w tym przepisie. Kremowa, lekka jak chmurka warstwa serowa, chrupiące ciasteczka a wszystko to przełamane lekko kwaśnymi wiśniami. Przygotowanie tego deseru zajmie nie więcej niż 10 minut, dlatego polecam na wypadek niezapowiedzianych gości.  Składniki na dwie porcje: 6 ciasteczek Markizy Blacky (Cukry Nyskie) 150 g serka kremowego naturalnego(...)mascarpone) 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru szklanka wiśni łyżeczka kisielu wiśniowego (proszek) Ciasteczka posiekać. Dwie łyżki odłożyć, resztę przesypać na dno dwóch pucharków.  Wiśnie wydrylować. Przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i na małym ogniu gotować chwilkę aż puszczą sok. Kisiel rozrobić w kilku łyżkach wody i wlać do wiśni. Zagotować. Powinien powstać gęsty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania