przygotowanej z soku z owoców tego samego lub innego rodzaju. Ja zrobiłam owoce w zalewie z soku. I ten właśnie sposób dzisiaj prezentuję. Po otwarciu słoiczka z np. z wiśniami możemy takie owoce zalać galaretką, kisielem, można dekorować nimi desery. A można po prostu zrobić z nich kompot dolewając wody. Nic łatwiejszego... Składniki(...)wiśni 40 dag cukru Ponadto: słoiczki typu „twist” Wykonanie: Umyte wiśnie wydrylowałam. Część wiśni około 500 g wsypałam do garnka i zasypałam cukrem. Resztę wsypałam do wyparzonych słoiczków tak aby wypełnić je do około ¾ pojemności. Wiśnie w garnku wstawiłam do parowania pod przykryciem na małym gazie na kilka minut. Kiedy cukier się
Kuchnia u KrysiTurkus morza. Piasek pustyni. Szarość codzienności z przebłyskami słońca. Miałam w tym roku niezbyt dużą ilość wiśni do zagospodarowania i długo zastanawiałam się, do czego je wykorzystać (oprócz słoików). Jednak w porę sobie przypomniałam, że jakiś czasu temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie(...)komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy) Składniki: kostka chudego twarogu (250 g) 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
My simple kitchenCzekolada z wiśniami, to jedno z najpyszniejszych słodko-kwaśnych połączeń, które dzisiaj zaserwowałam pod postacią crumble, czyli owoców pod kruszonką. Kruszonka słodka i mega chrupiąca- na samych płatkach owsianych (jeżeli wolicie mniej chrupać zamieńcie część płatków na mąkę pszenną) w czekoladowym wydaniu, pod którą kryją się kwaskowe, ciepłe i mięciutkie wiśnie... No i odrobina czereśni, aby delikatnie tę kwasowość poskromić(...)dopełnić całość niezbędna jest kremowa śmietanka (nie polecam jogurtu, gdyż jest za 'kwaśny' do i tak kwaśnych wiśni), która fantastycznie równoważy smaki słodko-kwaśne. Deser szybki, nieskomplikowany, idealny! Korzystajcie, póki sezon na wiśnie w pełni :) 4 porcje: * wiśnie- 500 g * czereśnie- 200 g * masło- 100 g * płatki owsiane- 1 i 1/2 szklanki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * czekolada gorzka posiekana
Kraina Miodem Płynącaprzygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa C zekoladowa: 6 00 ml śmietanki kremówki 200 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 15 0 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady(...)mąki tortowej 3 0 g szklanki kakao 6 0 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczk i proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż emy użyć konfitu
Słodka Stronagram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody - 100 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jaja - ok. 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki gęstego soku z wiśni do przełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki ** - 2 łyżki cukru - wiśnie do przełożenia i udekorowania *** - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji * wykorzystałam czekoladowe zajączki i jajeczka, które zwykle w dużej(...)pozostają po Wielkanocy (oczywiście dokładnie sprawdzając, jaki mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały mi po robieniu domowego wina - spisały się bardzo dobrze! :-) Roztapiam na wolnym ogniu czekoladę i margarynę, dodaję wodę. Studzę. Kiedy masa jest już chłodna, dodaję żółtka, mąkę, proszek
WielopokoleniowoCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser. Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 opakowania galaretki wiśniowej 450 g mrożonych wiśni bez pestek 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 50 g mlecznej czekolady Przepis : Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno
Smakowite Daniapszennej tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około 35 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie i odlać pół
Passions hobbies lifetermoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku(...)rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Jeżeli chcemy aby we frużelinie były całe wiśnie, trzeba połowę zagotowanych wiśni odłożyć. Mąkę wlać do frużeliny, wymieszać, zblendować, dodać odłożone wiśnie, dodać sok z cytryny, zagotować. Gotowe. Wykonanie: Na każdego racucha nałożyć łyżeczkę frużeliny, podawać
moj przepis naTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)schłodzonego sera mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu 200 g niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego lub soku z wiśni w wersji dla dzieci Dekoracja: 100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe
maniapieczeniasamo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić to, czego brakuje i upiec jakieś ciasto. Dziś padło na francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi(...)dotyczy owoców, które wypełniają je po brzegi. We Francji słynie z niego Limousin, gdzie piecze się go tylko przez kilka tygodni w roku, ponieważ głównym składnikiem są słodkie, ciemne wiśnie, w dodatku niewydrylowane, co ponoć nadaje deserowi niepowtarzalnego smaku. Można też nakłuć wiśnie i nasączyć je mocnym alkoholem, np, rumem. Istnieje też jedno niepisane prawo odnoszące się do Clafoutis
Przepysznik - BLW i nie tylkozwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody II etap: 0,5 kg cukru 0,5 l wody III, IV etap: cierpliwość Przygotowanie: 1. etap: Wiśnie(...)umyć i wydrylować, zostawić połowę pestek. W gąsiorku/ dużym słoju umieścić wydrylowane wiśnie i pestki, wlać spirytus wymieszany z przegotowaną i ostudzoną wodą, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. 2. etap: Po 10 dniach zlać nalewkę do butelki, owoce oddzielić od pestek, pestki wyrzucić, a wiśnie umieścić z powrotem w gąsiorku/słoju. Cukier rozpuścić w przegotowanej
Domowa Cookierenka Agikońcu trochę popadało, ale i tak nadal jest bardzo duszno ...lato :) Obiady w takie dni najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI(...)szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka 2 jajka 3 dag drożdży 3 łyżki masła 1 łyżeczkę cukru szczyptę soli dodatek wiśnie wydrylowane 1 szklankę 2 łyżki miodu 1 łyżkę masła SPOSÓB WYKONANIA : Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, odstawić
Basia w kuchniKruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej(...)wody 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 kg wiśni 50 g mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru Wiśnie umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, mąkę wsypać do miski. Wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. W zależności od konsystencji ciasta dodać jedną lub dwie łyżki zimnej
maniapieczeniaLody nie tylko dla ochłody. Bardzo smaczne – nie za słodkie, lekko kwaskowate i z fantastycznie chrupiącą czekoladą. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką, która jest bardziej intensywna. SKŁADNIKI: 300g wiśni 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 szklanka śmietanki 30% 50g czekolady mlecznej Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu i smażyć, aż wiśnie puszczą(...)Zmiksować blenderem i wystudzić. Do zimnych wiśni dodać żółtka i utrzeć. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami delikatnie wmieszać w wiśnie. Czekoladę posiekać i wmieszać w masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe
https:KKuchniaMniamUcierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie - surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne(...)przepis tutaj. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4-1 szklanka ksylitolu lub cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy 500 - 600 g wiśni Wykonanie: masło roztopić w rondelku, ostudzić wydrylować wiśnie jajka z ksylitolem ubić na pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy do ubitych jajek dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!