porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno(...)masy śmietanowej, w ten sposób hartuję ją. Wlewam cienkim strumieniem do śmietany i mieszam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Poncz: Składniki ponczu mieszam w szklance. Żelka wiśniowa: Wiśnie przekładam do garnka,i chwilę podsmażam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody zimnej. Do gotujących wiśni wlewam mąkę i mieszam cały czas zrobią się lekko gęste. Galaretkę rozpuszczam
wesoła kuchniaSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie, śliwki 8 sztuk, wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć(...)papierze do pieczenia w formie. Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić(...)piekarniku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej masy, na koniec wmieszać kisiel. Owoce: Jagody przebrać, krótko opłukać. Wiśnie opłukać, wydrylować, pozostawić na sicie, żeby nadmiar soku odkapał. Wykonanie Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć jagody i wiśnie, posypać je kruszonką. Przykryć ściereczką i po raz ostatni
niecodziennikparywalory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii ok. 0,40 kg cukru Wykonanie: Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja(...)wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 4 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie syrop wiśniowy. Na koniec pozostaje nam połączyć syrop
Walijskie Pichcenienazwą kryje się pyszne, nietypowe i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości. Polecam ! Składniki: Ciasto: 400g mąki (plus mąka do podsypywania) 180g masła 180g śmietany 1 jajko(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 słoiki po 700 ml wiśni bez pestek w soku Krem : 700 ml śmietany 18% 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Łyżeczka ekstraktu waniliowego ziarenka z laski wanilii Do dekoracji: 50g białej czekolady Helio Sposób przygotowania przepisu: Śmietanę odcedzamy na wyłożonym gazą sicie i wstawiamy na noc do lodówki
Podróż w kulinariaSkładniki: wiśnie bez pestek 70 dag, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier puder 1 szklanka, woda 3-4 łyżki Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać(...)mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto. Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto. Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie. Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na białej masie. Za pomocą widelca, delikatnie zamieszać ciasto. Wiśnie odcedzić lub rozmrozić. Na cieście ułożyć wiśnie. Zostawić połowę do galaretki. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180C , góra i dół i piec na dolnej półce piekarnika. Piec 35-40 minut(...)wymieszać i wylać na gęstą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki. Ostatnia warstwa – galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Rozłożyć na górze pozostałe wiśnie. Następnie wylać galaretkę na masę budyniową i znowu do lodówki. Ciasto przykryć żeby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Ciasto pycha, polecam
Kuchnia PokoleńWyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez cała noc. Sos wiśniowy do podania: 500 g wiśni świeżych lub mrożonych 2 łyżki brązowego cukru, lub więcej - do smaku ( może być też oczywiście cukier biały ) sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 - 5 łyżek likieru wiśniowego(...)nalewki wiśniowej ( jeżeli nie macie można pominąć ) opcjonalnie - szczypta cynamonu lub kardamonu Wiśnie umieścić w rondelku ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Postawić na palniku i podgrzewać, aż puszczą sok, a mrożone całkowicie się rozmrożą. Pogotować przez kilka minut pod przykryciem. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, cukier, likier lub nalewkę oraz cynamon/kardamon ( jeśli używacie ) i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną
Opowieści z piekarnikaofercie posiada Siła Roślin . Nazwa: Wegańskie BCAA - Raw sport MAINTAIN, wiśniowa kola. Firma: Revolution Foods Skład: Kompleks roślinnych BCAA (Leucyna, Izoleucyna, Walina), Woda Kokosowa w proszku, Wiśnie liofilizowane w proszku, Burak sproszkowany, Lecytyna ze Słonecznika, ekstrakt z Orzecha koli, szara sól morska, naturalny aromat wiśni, naturalny aromat koli, wyciąg ze Stewii (glikozydy stewiolowe). Masa netto: 240g(...)plastikowego opakowania zamykanego na suwak mamy różowy, drobny proszek. Mieszanka bardzo dobrze i szybko się rozpuszcza zabarwiając wodę również na kolor różowy. Od razu uwalnia się słodki zapach landrynkowej wiśni. Smak: Naszą mieszankę rozpuściłyśmy w zwykłej wodzie według zalecanej proporcji, czyli jedna miarka (8g) na 250 ml wody. Od razu w smaku czuć było dwie rzeczy, landrynkową wiśnię i wodę
Candy Pandasmogą zrobić sami. Przepis otrzymałam od Halusi - ostatnio urządziłyśmy sobie przednią zabawę w wirtualne wspólne pieczenie, Halinka upiekła to ciasto z przyprawą korzenną i bakaliami a ja z wiśniami i kokosem. Obie wersje godne polecenia, za prostotę wykonania, szybkość a przede wszystkim za smak! Polecam serdecznie :) Składniki: 1 jajo 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej(...)łyżka dżemu 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu) Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej/deserowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wiśni umieścić w misie i zmiksować na gładkie ciasto. Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać
Kocham..lubię..gotuję..konfitur. Nie ma nic lepszego, niż słoiczek pysznych konfitur otwarty w środku zimy do naleśnika, kanapki lub jako nadzienie do rogalików czy pączków. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie w szerokim rondlu umieścić resztę(...)cukru i wodę, ugotować gęsty syrop. Do gorącego syropu przełożyć wiśnie wraz z puszczonym sokiem, zagotować, skręcić moc palnika i smażyć konfitury do zgęstnienia. Podczas smażenia unikać intensywnego mieszania, tylko mieszać poruszając garnkiem. Smażenie rozłożyć sobie na raty i smażyć przez 2-3 dni - zagotować wiśnie, smażyć kilkanaście minut i pozostawić do ostudzenia. Smażenie powtórzyć kilka razy. Konfitura będzie gęstniała
Kocham..lubię..gotuję..węglowodany 22 g ♡ ▸ ANANAS &KOKOS wiórki kokosowe, mąka jaglana, rodzynki, ksylitol (substancja słodząca),siemię lniane, olej kokosowy, ananas liofilizowany, słonecznik, acerola, sól himalajska, woda. ▸ WIŚNIA&JABŁKO&MIĘTA mąka jaglana, siemię lniane, słonecznik, olej kokosowy, ksylitol (substancja słodząca), daktyle suszone, wiórki kokosowe, wiśnia liofilizowana, jabłko suszone, karob, mięta suszona, sól himalajska, woda. ▸ ZIARNO(...)brazylijskie , migdały ), pestki mo reli ▸ ORZECH BRAZYLIJSKI daktyle, orzechy brazylijskie (25%), migdały (8%), kokos, tłuszcz kakaowy ▸ WIŚNIOWY owoce 62% (daktyle, suszone wiśnie 23%), orzechy 38% (surowe orzechy nerkowca , migdały ) ▸ CZEKOLADA &SPIRULINA daktyle (46%), pasta migdałowa , surowa czekolada 10% (pasta
zdrowo i aktywnieUWAGA: Winiarza Colnago odwiedzimy w ramach rejsu WINO POD ŻAGLAMI . Kolor: przepiękny, głębokorubinowy. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźne aromaty czarnych i czerwonych owoców: wiśni, czereśni i truskawek. Piękne aromaty II i III rzędowe wiązane z 1,5 rocznym starzeniem w beczce, takie jak pieczone i gotowane wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej(...)chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami
Kate's KitchenCynamonowe ciasto z wiśniami dziś powstało w mojej kuchni. Mam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasta bez miksera, lubię je modyfikować tworząc nowe w smaku wypieki. Ciasto jest banalnie proste, bo wszystko sprowadza się do wymieszania składników w misce. Wyjdzie każdemu, smakuje wszystkim. Jeśli nie przepadacie za cynamonem (moja mama by pogardziła, cóż:) to zrezygnujcie z niego. Można(...)łyżkę kakao lub cukru z wanilią. Będzie równie pysznie! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 1,5 szklanki mrożonych wydrylowanych wiśni lub świeżych, u mnie mrożone 1/2 szklanki mleka 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest
Zasmakuj Kuchniciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem
Cynamonowe szczęście