wiśnia - 6835 przepisów (strona:82/456)

Wiśnie w syropie na zimę 108

Robię przetwory na zimę w ilościach hurtowych. Tak, żeby nigdy niczego nie zabrakło kiedy najdzie mnie ochota na owoce czy warzywa, których poza sezonem nie można dostać. Wiśnie w zalewie to jedne z moich ulubionych owoców - są bardzo uniwersalne. Dodaję je do ciasta, deserów lub robię z nich kompoty, są pyszne i banalnie proste do wykonania

Prosty przepis na
Kostka wiśniowa 100

Pyszny letni przekładaniec z wiśniami w roli głównej. Wilgotny biszkopt, kwaskowaty krem z bitej śmietanki z wiśniami i mleczna czekolada. Pyszności 🍒❤  Składniki  (blaszka 23/33): Biszkopt : Woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, olej 3/4 szklanki, jajka 5 szt, mąka pszenna 1,5 szklanki, cukier 0,5 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Krem: wiśnie bez pestek świeże lub mrożone 800 g, cukier 8 łyżek, śmietanka 36 % 500 ml, żelatyna 6 łyżeczek, sok z cytryny 2 łyżki, Polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka 36% 100-120 ml,  Sposób przygotowania : Wodę, kakao oraz 1 szklankę cukru umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.  Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z Serem i Wiśniami 68

drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców, warto pokusić się o pyszne drożdżówki z malinami, truskawkami czy wiśniami. Domowe drożdżówki z serem i wiśniami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, a także smaczna przekąska do pracy. Poniższy przepis na drożdżówki jest naprawdę prosty, dlatego też każdy(...)pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20g roztopionego masła Nadzienie: 2 łyżeczki cukru wanilinowego 500 gram twarogu kilka wiśni lub czereśni 2 żółtka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę

Przepiski.pl
Sernik z wiśniami 621

Pojawienie się pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam! Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g masła, zimnego(...)jajka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej Ponadto: 500 g wydrylowanych wiśni Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz

Opowieści z piekarnika
Sernik z wiśniowym musem 119

ktoś lubi bardziej słodkie smaki -200g śmietanki 30% -pół łyżeczki proszku do pieczenia -kilka kropel olejku waniliowego Mus wiśniowy: -350ml jogurtu naturalnego -galaretka wiśniowa -650g wiśnie w kompocie Na wierzch 2 galaretki wiśniowe. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową, herbatniki blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, konsystencja ma przypominać mokry piasek, wykładamy(...)folię i zobaczyć czy nie dostała się woda. Po ostygnięciu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Jak jesteśmy pewni, że sernik jest zupełnie zimny możemy robić mus wiśniowy, Odsączamy wiśnie, ze 150ml kompotu robimy galaretkę, jak ostygnie mieszamy ją z wiśniami i jogurtem, wstawiamy do lodówki, jak zaczyna gęstnieć to wylewamy na sernik, wstawiamy ponownie do lodówki i robimy galaretkę

Wypieki Rene
KOMPOT Z CZEREŚNI - przepis 153

Pyszny kompot z czereśni do obiadu - łatwy przepis.    Prosty przepis na przygotowanie pysznego kompotu z czereśni do obiadu. W taki sam sposób można także zrobić kompot z wiśni.  Kompot z czereśni - składniki: 500g czereśni lub wiśni ok. 1 litr wody źródlanej 200g cukru skórka starta z cytryny dla aromatu Przygotowanie kompotu z czereśni/wiśni krok(...)kroku: Krok 1. Czereśnie lub wiśnie opłukać, oczyścić z szypułek. Krok 2. Przygotować syrop z wody i cukru. Krok 3. Na gorący syrop wrzucić czereśnie lub wiśnie - gotować 3-4 minuty. Odstawić, oziębić , następnie przelać do kompotierki, podać do obiadu. Do kompotu z czereśni można dodać odrobinę skórki startej z cytryny. Smacznego :) Prosty przepis na domowy kompot z czereśni

Moja Książka Kucharska
Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym 92

bitą śmietaną polany obficie przepysznym sosem wiśniowym. Składniki PUDDING 250 g białego ryżu ( u mnie jaśminowy) 250 ml wody szczypta soli 1 l mleka SOS WIŚNIOWY 400 ml wiśni świeżych lub mrożonych 300 ml wody 150 g cukru brązowego trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej + 100 ml wody RISALAMANDE(...)czajniku i  w razie konieczności dolewamy małymi porcjami do ryżu. Kiedy ryż jest miękki, a całe danie konsystencji puddingu, odstawiamy garnek do wystygnięcia.   SOS WIŚNIOWY Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy odmierzoną wodę, cukier, cukier waniliowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Skrobię mieszamy ze 100 ml wody, dodajemy do wiśni , starannie mieszamy

Tajemnice Smaku
Koktajl mango z kokosoem i jagodami 95

Mój koktajl to moje ulubione owoce które mam teraz dostępne o tej porze roku. Jestem szczęśliwa posiadaczką jagód które sama nazbierałam, wiśni i zamroziłam. Do tego mango, pomarańczo, mleczko kokosowe i już jestem w raju owocowym, przepysznym. 1 mango 1 pomarańczo 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki jagód mrożonych 10 dkg wiśni mrożonych płatki migdałowe Mleczko kokosowe wkładam do lodówki(...)Pozostałe mleczko mieszam i dzielę na trzy części. Jedną część przekładam do pojemnika, dodaję obrane mango i miksuję blenderem. Przelewam do szklanek. Dodaję śmietanę kokosową. Drugą część miksuję z wiśniami i wykładam, trzecią część z jagodami i wykładam. Wierzch polewam odrobiną musu mango. Dekoruję wiśniami i jagodami oraz płatkami migdałowymi

wesoła kuchnia
Marcepanowy tort z żelką 134

porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno(...)masy śmietanowej, w ten sposób hartuję ją. Wlewam cienkim strumieniem do śmietany i mieszam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Poncz: Składniki ponczu mieszam w szklance. Żelka wiśniowa: Wiśnie przekładam do garnka,i chwilę podsmażam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody zimnej. Do gotujących wiśni wlewam mąkę i mieszam cały czas zrobią się lekko gęste. Galaretkę rozpuszczam

wesoła kuchnia
śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim... 126

Składniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie, śliwki 8 sztuk, wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć(...)papierze do pieczenia w formie. Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK Z FRUZELINA WISNIOWA I KRUSZONKA 134

CIASTO: 200 G MĄKI PSZENNEJ 100 G MASŁA 70 G CUKRU PUDRU 1 ŻÓŁTKO 1 ŁYŻKA ŚMIETANY 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI FRUZELINA WISNIOWA: 180 G MROŻONYCH WIŚNI 1 ŁYŻKA MASŁA 50 G CUKRU 2 LYZECZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ 30 ML WODY KRUSZONKA: 50 G MĄKI PSZENNEJ 30 G CUKRU 30 G MASŁA OPCJONALNIE 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO MASA(...)TORTOWNICE, DNO I BOKI, WYŁOŻYĆ CIASTEM. CIASTO NA DNIE NAKŁUĆ WIDELCEM. TAK PRZYGOTOWANA TORTOWNICE WLOZYC DO LODOWKI. FRUZELINA: WISNIE, MASŁO I CUKIER WRZUCIĆ DO GARNUSZKA. PODGRZAĆ DO MOMENTU AŻ WIŚNIE WYPUSZCZĄ SOK A MASŁO I CUKIER SIĘ ROZPUSZCZA. MAKE ZIEMNIACZANA ROZPROWADZIC W WODZIE. DOBRZE WYMIESZAĆ I DODAĆ DO GOTUJĄCYCH SIĘ WIŚNI. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. KIEDY FRUŻELINA ZGĘSTNIEJE, ZESTAWIĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasto drożdżowe z jagodami 80

opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, rozmieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić(...)piekarniku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej i gęstej masy, na koniec wmieszać kisiel. Owoce: Jagody przebrać, krótko opłukać. Wiśnie opłukać, wydrylować, pozostawić na sicie, żeby nadmiar soku odkapał. Wykonanie Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć jagody i wiśnie, posypać je kruszonką. Przykryć ściereczką i po raz ostatni

niecodziennikpary
DOMOWA WIŚNIÓWKA Z NUTĄ WANILII 134

walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌 Składniki: ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych) ok. 0.20 kg wiśni z pestkami 0,5 litra spirytusu (95 %) 200 ml przegotowanej wody 1 laska wanilii  ok. 0,40 kg cukru Wykonanie: Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja(...)wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy  cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 4 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie syrop wiśniowy. Na koniec pozostaje nam połączyć syrop

Walijskie Pichcenie