Składniki: 1/2 l spirytusu 75 dkg wiśni 250 ml wody 1/2 kg cukru kryształu Sposób wykonania: Połowę wiśni opłukać, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zakorkować i pozostawić na 24 godziny. Następnie przecedzić i zalać tym roztworem drugą część wiśni rozmiażdżonych z pestkami, zakorkować i pozostawić ponownie na 24 godziny, przecedzić. Wodę zagotować z cukrem, zalać wiśnie, wymieszać, przecedzić, połączyć ze spirytusem, przelać przez lejek z watą do butelek, zakręcić i pozostawić na 6 miesięcy. ... czytaj dalej...
Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...