wina - 1000 przepisów (strona:57/67)

Współpraca z firmą Skworcu 179

idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również

Słodkości i nie tylko
1440.Kiełbasa z grilla 164

Wino czerwone argentyńskie Celebro pasuje do potraw z grilla..tak więc jest i kiełbaska z grilla...do marynaty wykorzystałam miód rzepakowy..z Anielskich Przysmaków mniam... Miód rzepakowy. Zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych czyli kaszubach. Ma kolor jasno kremowy i jest bardzo gęsty. Działa pozytywnie na serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 152

charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala

Moje domowe kucharzenie
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 218

rozkładamy wszystkie dodatki, sosy i pieczywo, tak aby każdy mógł  skomponować sobie własną wersję dania. Urządzenie nagrzewamy i skrapiamy oliwą aby nic nie przywarło nam do płyty. Podajemy wino i zaczynamy ucztęJ

Mania Gotowania
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 267

gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego

OstryKęs
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 142

ostro przez co były jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Polecam taki sposób przyrządzania :) 4 kiełbaski śląskie łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy

Mienta blog
"Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki" recenzja książki 144

książka dla tych, którzy szukają przepisów "na co dzień". Niektóre składniki trudno będzie zdobyć w naszych sklepach, inne są po prostu drogie (np. małże, które gotujemy w białym winie).Moja opinia:Jest to książka, którą można mieć na półce, jest ładna, choć niekoniecznie praktyczna. Przyda się, jeśli będziecie szukać inspiracji na romantyczną kolację dla dwojga (bo przy większej liczbie

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 163

sobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych

Kraina Tysiąca Smaków
Risotto z kurkami 152

Uwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd.] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy

Pasja Smaku
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 194

smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 182

Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v  Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 195

mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 159

napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy

Mia Cucina Sofieta
Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem 166

kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu.  A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pocieszajka. 187

kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do tej pory.  Co się stało? Co się zmieniło? Czy to my, nasza wina? Czy w ciągu tylu wspólnych godzin możnazmienić się nie do poznania?   Widocznie można.Opustoszałe ulice. Latarnie mgliście oświetlają alejkę. Ulicę. Jedną z tych wąskich, uroczych uliczek.Stanęliśmy

W kuchni Karmel-itki