mielonej kolendry1/4 lyzeczki chili1/2 lyzeczki pieprzu2 cebuleswieze ziola oregano i rozmarynu Skladniki na tzatziki:500 g jogutru greckiego 10%1 maly dlugi ogorek 2 zabki czosnkuocet winny bialy lub wino-1 lyzkaoliwa 1-2 lyzkisol,pieprzkoperek lub szczypiorek Wykonanie:karkowke umyc osuszyc pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Życzę smacznego!UWAGI:syrop ma przepiekny rubinowy kolor,dlatego chętnie jest wykorzystywany do przgotowywania i barwienia drinków.Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny,przy tym ma cudowny kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muszę przyznać, że najlepiej ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron
UgotujmyTo.plkolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają. Przypomniałam sobie o niej odwiedzając blog Wino i oliwki. W przepisie zmieniłam tylko jedną rzecz… mianowicie przygotowałam krem z podwójnej porcji, żeby nie było później szukania kawałka Karpatki z największą ilością kremu A tak kremu
UgotujmyTo.plPowiem Wam, że delikatne podniebienie Naczelnego stwierdziło, że zupa była zbyt pikantna ;p dla mnie była idealna! Pyszna, szybka, pożywna i idealna na kolację z dodatkiem bagietki i białego wina. Smacznego
Kitchens Alphabetposmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser.Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny. W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę
Świat Domowej KuchniSmażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Gdy cebula na patelni jest już miękka, dołożyć do niej pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać majerankiem i chwilę jeszcze smażyć. Najlepsza podawana od razu po usmażeniu. Smacznego.Źródło: kulinarnapasja
Świat Domowej KuchniPoliczki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron spaghetti – 300 g* wędzony boczek – ok. 100 g* śmietana 18% słodka – 200 ml* duże żółtko – 1 szt* czosnek – 2 ząbki
Ostra na Słodkopoświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura
Smakowity Blog Kulinarnymożna zastąpić je Bursztynem lub jeśli ktoś ma produkty Mlekowity to Ementalerem Zakopiańskim. Jeśli dajemy sery delikatne to dajmy ząbek czosnku więcej. Można jedną szklankę bulionu zastąpić szklanką białego wina. Można próbować z różnymi serami i różnymi ich proporcjami. Bawcie się smakiem, próbujcie i cieszcie się każdą łyżką
ladykitchenkostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchennegodziny, co jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy
Poezja smakuPRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy. Do dużej miski dodać umyte porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży
zielonacukinka