wina - 1000 przepisów (strona:58/67)

OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 167

Mnóstwo atrakcji, wspaniała atmosfera, rewelacyjne jedzenie. Czegóż chcieć więcej? Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce.  feta w oliwie i papryce. ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 613

wpadłam na pomysł, by uwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 214

zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert.Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam, że to wina czekolady. Wyjątkowo użyłam nieznanej mi marki, bo z lenistwa nie chciało mi się pędzić dalej niż do osiedlowego sklepu. I teraz mam, lenistwo zostało mi wypomniane.Ale, ale, nie zmienia

W kuchni Karmel-itki
Ryba w sosie serowym 184

serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie:Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy

Czerwona Porzeczka
Praliny z ganaszem z Porto 113

instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu, dodać rozdrobnioną  czekoladę (1,5 tabliczki słodkiej, 1 gorzkiej) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodajemy wino dalej mieszając. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze chwilę, a następnie odstawiamy, żeby wystygło i zgęstniało. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka nanosimy ścianki formy. Wstawiamy

Delicious Titbits
68 przepisów na koktajle 298

chia Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chia Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl owocowy Koktajl owocowy z białym winem Koktajl owocowo-warzywny z kalerosse Koktajl owocowo - warzywny Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką

Moja smaczna kuchnia
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 136

zasiada do wigilijnej wieczerzy. Rodziny gromadzą się wokół świątecznego stołu najczęściej 25 grudnia. Obok wykwintnych przysmaków, takich jak ostrygi, langusty, ślimaki, przegrzebki, łosoś, indyk i kasztany, serwowanych z winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 129

razem naprawdę. Musiał zrobić to zastrzeżenie, ponieważ podobne deklaracje głosił już co najmniej dwukrotnie, z tym, że poszły za nimi okresy wyjątkowo krótkiej aktywności. Za pierwszym razem winą został obarczony but biegowy, który okazał się niezwykle podatny na usterki, bodajże już na trzecim treningu. Za drugim razem trenowanie nabrało nawet pewnej regularności, ale przyszedł wakacyjny wyjazd i pomimo, że Najlepszy

I tu będę miała takie te
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 191

już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo sobie stąd póżniej nie dodajemy soli jak i też dodatki do niego lepiej podać niesłone. Smacznego

Smaki Brazylii
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 205

potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem.   Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia

Karo in the Kitchen
Koreczki serowe z oliwkami i sardelami 154

wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu  cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku

Wanilia i Kardamon
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 151

czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI na 4 porcje Chaczapuri adżarskie: 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek

Food Square
Sernik bazyliowo-brzoskwiniowy 178

Idzie szarość i smutek. Czas więc na coś, co osłodzi i ubarwi rzeczywistość! Rozglądasz się po kuchni opuszczonej i opustoszałej, bo od tygodni żywisz tylko się samymi arbuzami i winem i oczom twoim ukazuje się nagle ledwo żywy krzaczek bazylii. „Dziś w nocy będziesz mój” myślisz sobie i działasz. Chwilę później z piekarnika wyjeżdża on! Duży, ciężki, pachnący

GRUBY WAŁEK