wina - 1000 przepisów (strona:56/67)

SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 463

Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut

Nerds Kitchen
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 264

zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Zupa z leśnych grzybów 184

odkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem

My Culinary Art
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 125

nowymi nabytkami. Moja radość jednak nie trwała długo, o ile  do pralki nie mam za rzutów o tyle piec pozostawia dużo do życzenia. W sumie to nawet nie wina samego pieca, jest przecież taki jak chciałam, tylko niestety instalacja elektryczna w naszym domu nie przewiduje kolejnego "pożeracza energii". Dobrze, że jako testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też falafel Kuchnia południowoeuropejska: obejmuje: południowo-zachodnią Hiszpanię, południową Francję, Monako, Włochy, wyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone

Chilli Czosnek i Oliwa
Panforte - włoski piernik 569

pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie również, zgodnie z tradycyjnym zwyczajem, wyłożyć dno formy waflami opłatkowymi.  Zaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe), albo w towarzystwie kawy.  Więcej o historii panforte (i historyczne przepisy): italianfood, discoveritalianfood, toskania.matyjaszczyk.com Panforte - piernik ze Sienny według przepisu Nigelli Lawsonna 1 blachę o średnicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 191

posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia  Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 196

wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 156

mnie we wpisie o horcie badaniu Trichopoulou i wsp stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie/. Myślę, że ciasto przygotowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella de verduras (wegetariańska) 217

danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli paskami pieczonej papryki. Przykryj paellę folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Zdejmij folię i postaw na środek stołu. Polecam ze szklaneczką czerwonego wina:) Życzę Wam smacznego!Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa  Przepis dodaję do akcji ¡Viva España

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 144

weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij końcówki z zielonej fasolki. Fasolkę Mamut pokrój skośnie na mniejsze części. Wyłuskaj świeży groszek. Gotuj warzywa przez 3-5 minut we wrzątku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 185

pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny(...)razie potrzeby rozrzedź łyżką wody, ja tak zrobiłam.  W misce umieść bób, pomidorki przekrojone na połówki i liście rukoli. Polej pesto i wymieszaj. Podawaj z bagietką i białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 299

mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 155

Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa  Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok malinowy 153

słoi. Słoje zakręcamy albo przykrywamy gazą i odstawiamy na ok 5-7 dni w pomieszczeniu nie nasłonecznionym. Po tym czasie przecedzamy przez sito do garnka. ( owoce możemy użyć do wina :) ) a sok zagotowujemy i przelewamy do słoiczków wcześniej umytych i wygotowanych w piekarniku w temperaturze 100 C. Do ciepłych słoików wlewamy sok, zakręcając odstawiamy i obracamy do góry dnem

Niezły Młynek