wina - 1000 przepisów (strona:47/67)

Sernik z marakują 153

wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik z marakują  upiekłam, w zasadzie, „na winie”.    Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka i bardzo kremowy

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 136

szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.”    Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego.   W  Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy AleksandryAgnieszka z bloga Kuchnia Maryny

mojewypiekiinietylko
Smocze carpaccio 160

tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio.    Składniki: - 1 smoczy owoc- ½ cytryny- 2-3 łyżki wina ryżowego Mirin- listki melisy do przybrania- cukier demerara do posypania            Umyty owoc obieramy pozostawiając czerwoną, cienką otoczkę. Moim zdaniem w takiej formie się pęknie prezentuje. Kroimy na plasterki

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta z… wkładką 108

śmietany. Młodą kapustę z… wkładką możemy podać z pieczywem, młodymi ziemniakami lub z czym kto lubi, tzn. „bez niczego”. Zaznaczam, że jest to moja wersja kapusty, z serii „na winie”. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Młoda kapusta z… wkładką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z rukoli, koziego sera Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu w sosie z pomarańczy. 154

cyklu wieczorny relaks przy winie i serach prezentowałam już lekką sałatkę z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata. Dziś proponuję bliźniaczą w pewnym sensie wariację ze względu ser tego samego producenta. Ser Saloio Gourmet kozi dojrzewający z ziarnami czarnego pieprzu połączyłam z rukolą i pomarańczami. W takim zestawieniu pieprzowa posypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki

Delicious Titbits
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 255

składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję.Smacznego

W kuchni Katie
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2617

przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów):2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy)250 g żółtego sera

Food Square
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 180

miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną

Bon Appetit Małgorzaty
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 167

wiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;)Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka pomidorów suszonychkulka mozzarellikilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone)1 papryczka chili1 białkoCiasto rozwijamy

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 142

botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 216

Pewnie każdy z Was robił już żeberka w miodzie i w ketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :)Składniki:1 kg żeberek wieprzowych1 cebulasól, pieprzsuszony majeranek4 łyżki naturalnego miodu10 łyżek ketchupu3 łyżki octu winnego z czerwonego wina3

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 203

będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe

Bon Appetit Małgorzaty
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 178

garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Zdejmujemy z ognia

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańskie galaretki z wiśniami 114

odrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Składniki:1 galaretka czerwona1,5 szklanki gorącej wodygarść wiśni (u mnie z kompotu)pół szklanki wina musującegoGalaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce wiśni i zalać

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 176

rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) składniki:0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot)ok. 40 dag obranej dyni piżmowej2 cebule2 ząbki czosnkuok. 8 suszonych pomidorów0,5 kg ziemniaków3 liście

Bon Appetit Małgorzaty