schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić
Stare Garyzakryć i zmiękczać 2 godziny. Wypestkować . W przypadku śliwek kalifornijskich zmiękczanie nie jest konieczne , zalałam je wodą na 1/2 godziny. Po tym czasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką
Stare Garywłożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso, wrzucić pozostałe ząbki czosnku ,bez obierania, 2 listki szałwii. Patelnię na której smażyliśmy mięso podgrzać i wlać do niej kieliszek wina lub wody, zeskrobać wszystko co osadziło się na dnie patelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Stare Garygrubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii. Smacznego!Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii
Stare Garypory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić). Po raz pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Wellskładnikiok
Stare Garywrzątkiem, przy pomocy skrobaka do cytrusów (zestera) ściąć skórkę z pomarańczy, pomarańczę obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić ok 5 minut. wlać rum, wymieszać. Przepiórki zalać pomarańczowym sosem
Stare Garywyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie 30 minut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi
Stare Garylodówki.Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.tym razem w zabawie udział wzięliORGANIZATORKI :PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTA www.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :KASIA www.bakeandtaste.blogspot.comMONIKA www.papryczkaa.blogspot.comMAGDA
Stare Garywarzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka.Szybko wlać wermut lub wino. Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje.Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej
Stare GaryUwagi: Po wymieszaniu składników, masy wyszło ok 1 l. I dla takiej ilości można przyjąć ilość żelatyny. Używałam żelatyny w listkach, po namoczeniu, rozpuściłam ją w 1/4 szklanki podgrzanego wina. Zgodnie z opisem na opakowaniu, ilość listków żelatyny których użyłam to 6 szt na 500 ml płynu
Stare Garywszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka
Stare Garyprzelać masę, przykryć i wstawić do lodówki dobrych kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać z cząstką cytryny. Można też podawać mus zrobiony w małych miseczkach czy kieliszkach do wina. Smacznego Post Mus z łososia wędzonego pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plswiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina. ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W AW polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!starta galke muszkatalowaZ podanej ilosci uzyskasz 4 porcje sosu:1 porcja to 162 kcal, 5 g bialka,10 g tluszczu,i 11 g weglowodanow i czesc wywaru mozesz zastapic winem,wywarem miesnym np.z kurczaka lub cieleciny do sosu dodaj 2 lyzki posiekanych swiezych ziol lub 1 lyzeczke suszonych -otrzymasz sos ziolowy.Dodalam tymianek i oreganojesli sos ma dla Ciebi zbyt(...)cebula i odstaw na 10 minut.Przed robieniem sosu cebule usunniektore zrodla podaja dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu.Nie probowalamUWAGI :jedna wazna zasada-goraca zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem(rosolem,winem,woda) i podgrzewajac mieszamy dokladnie do zgestnienia sosu,tak by nie bylo grudek.Najlepiej przyrzadzac sos tuz przed podaniem,w ostatniej chwili,poniewaz kazdy sos traci na smaku przez odgrzewanieGdy zrobia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!