wina - 1000 przepisów (strona:43/67)

Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 142

Należy wskazać winnego dodatkowych wałków na brzuchu. Tu wzrok spoczywa na naszym facecie, który niewinnie i po cichutku przemykał do lodówki celem zrobienia kanapki. Ha! To jego wina! Podły żądał jedzenia. Karmić się kazał. Wymagania miał. Tyran jeden! Problem polega na tym, że on nam do ust jedzenia na siłę nie wpychał. Smażąc kotleta dla niego, sobie mogłyśmy ugotować

ladykitchen
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 162

makaronem. Toskański stek z suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 2 cm ½ szklanki czerwonego wina ½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone ¼ szklanki świeżych liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie

naRuszcie
Malinowy sernik i owoce leśne 157

Pierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam "romantycznie, przy świecach i winie", ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie - trzeba robić  sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem

pink envelope
Bułeczki z lilakiem vel bzem 136

piszę 'bez' a raz 'lilak'? Bo jestem niechlujem:) Powinno być wszędzie lilak. Krzewy te pochodzą z krajów arabskich ale do Polski trafiły z Austrii- i to zamieszanie to właśnie wina Austriaków, którym lilak skojarzył się z czarnym bzem (ich młode pędy są podobne). Tak więc lilak przywędrował do nas już pod błędną nazwą i tak zostało**. Kiedy wcinałam bułeczki

les mirabelles
Ogród po powrocie 124

pomidorowy najbardziej lubię bardzo gęsty, taki który konsystencją przypomina bardziej puree niż sos właściwy, dlatego starałam się, żeby miał jak najmniej płynu. I zjedliśmy,powspominaliśmy, jeszcze tylko lampka jakiegoś wina do kontemplacji by się przydała

les mirabelles
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 171

jadł tak dobrze, jakby chciał.     Oczywiście, gdzie najlepiej zjeść? We Włoszech! I właśnie tam oparta jest akcja dotycząca jedzenia. Pizza, makaron, oliwa z oliwek... Litry wina, wieczne szczęście i wspaniali ludzie, czyli uczta niezastąpiona i z pewnością udana!    Cały film natomiast traktuje o przygodach pewnej Amerykanki. Liz, prawie czterdziestoletnia kobieta, nieszczęśliwa i i niespełniona

W kuchni Karmel-itki
Zupa paprykowa, Brno 126

Zamiast papryczki chili możesz użyć przyprawy w proszku. Poniżej fotorelacja z wakacyjnego wyjazdu Brno-Wiedeń-Bratysława. Brno - drugie miasto co do wielkości w Czechach, stolica Moraw (znanych z dobrego wina). Ludzie bardzo mili, ceny jak w Polsce lub taniej. W wielu restauracjach (nawet w centrum) można było zjeść smacznie, niedrogo i zawsze coś wegetariańskiego się znalazło, co nas pozytywnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Owoce goji, wilcze jagody 120

minerałów. Przede wszystkim jednak są świetnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym starzeniu się i chroniącym przed chorobami.  Wilczych jagód używa się w kuchni chińskiej, jako składnik herbat, a nawet do produkcji win i piw. Ja dodawałam do porannej owsianki i ciasteczek owsianych - smakują naprawdę ciekawie. Źródło informacji: tutaj . Goji or wolfberry Company: Provita. Price: about 7PLN (online). Weight: 100g. Goji fruit

Qlinarnie i Qlinarnie
Ziemniaki po węgiersku, prezenty z Francji 174

przykryj i duś aż ziemniaki zmiękną, delikatnie wstrząsając co jakiś czas patelnią. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji: Przyjechały z Francji: migdały (tak wyglądają nieobrane:), suszone zioła, słodkie wino bio i kaki. Podziękowania dla L. i S.:). Kaki (również persymona, hebanowiec, hurma, szaron) pochodzi z Chin. Najlepiej jeść owoc na surowo (bez skórki). Jest bardzo zdrowy (bogata

Qlinarnie i Qlinarnie
Bezdroża i polska, zimowa klasyka obiadowa I 196

drogi z ponadczasowym przesłaniem: carpe diem ! Jest na szczycie listy moich ulubionych filmów, oglądałam go kilkakrotnie i pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę… A zamiast jedzenia jest tutaj… wino. Dosłownie leje się strumieniami… P.S. Jeśli tylko macie okazję, obejrzyjcie Nebraskę tego samego reżysera – genialna. Pisałam o niej, relacjonując ubiegłoroczny LAF . Sideways, classic Polish winter dinner I A classic

Qlinarnie i Qlinarnie
Przyjęcie w Transylwanii 110

niej potrawy. Wódki były tylko swojskie, wśród nich prym wiodła palinka, była też wiliamowka z gruszek, jabłkowy calvados leżakowany lat 16 w dębowych beczkach i szeroki wybór nalewek. Wina były nie tylko z Romanii. Jako przekąski polecano ozory jelenie i języczki z kozłów podawane z chrzanem. Kozioł dzikiej kozy zachwalany był jako marynowany w tylko tutaj znany sposób. Serek

Jadło i czytadło
Wiszące ryby 95

samochód i wyskoczywszy z jego wnętrza fotografowaliśmy się na tle górskiego łańcucha we wszystkich możliwych konfiguracjach. Tego dnia, w krótkiej drodze do Tbilisi zdołaliśmy być na ślubie, kilkakrotnie na winie i wielokrotnie na zakupach. Do miasta wjechaliśmy wieczorem. Uderzyła nas drażniąca woń gazu. Był on wyczuwalny do tego stopnia, że baliśmy się zaparkować auto w pobliżu domów, podejrzewając

Jadło i czytadło
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 147

grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak

BaRepas
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 144

była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię. Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki

vegetanie