wina - 1000 przepisów (strona:34/67)

Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 172

łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez(...)grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski

Pyry na Gaz
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 232

łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku . Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 182

białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie

BaRepas
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 218

się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki(...)masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekane w kostkę owoce. Smażymy chwilę, podlewamy winem. Jak odparuje dodajemy dwie łyżki cukru i kilka świeżych listków mięty oraz szczyptę startego imbiru. Karmelizujemy, odstawiamy.Masło, mąkę i cukier ugniatamy, dodajemy płatki i nerkowca, znów zagniatamy do konsystencji

BaRepas
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 220

czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa- po kawałku papryki czerwonej  i pomarańczowej- zielona cebulka- wino ryżowe Mirin- sól, pieprz- olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując  – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon  i tłuszczu, wkładamy(...)posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki. Sałatę kroimy w paski, na tarce jarzynowej ścieramy kawałki papryki, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy winem Mirin oraz olejem sezamowym. Posypujemy zieloną cebulką i delikatnie mieszamy.Krótka była przygoda Wspólnego gotowania z Formułą na Węgrzech. Jest to kuchnia dla wielbicieli papryki, pod różną postacią. Ja uwielbiam

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 142

ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson.    Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta       Składniki na krem:  - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy(...)niesolone pistacje do ozdoby      Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce

mojewypiekiinietylko
Pudrowane poduszeczki 127

robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki.     Składniki :  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto(...)przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce

mojewypiekiinietylko
Konfitura cebulowa z Porto 190

ciepłych mięs i do wędlin.  A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam!składniki800 g cebuli1- 2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto)1/3 szklanki octu balsamicznegogarść rodzynekew brązowy cukier do smakusóloliwa z oliwekprzygotowanieCebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie. W garnku

Stare Gary
Konfitura z czerwonej cebuli 166

kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Swiateczna szynka 189

naszym światecznym stole.Składniki;1,5 kg surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski cynamonu,sól,Marynata2 cebule,3 ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy

Anioły w kuchni
Zupa winna 224

ładniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami.  Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać

Stare Gary
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 379

zrumieni - około 4 minut.Połączyć  cebulę, czosnek i tymianek w naczyniu wolnowaru,   doprawić solą i pieprzem. ułożyć warstwę kurczaka, skórą do góry. W małej misce wymieszać dokładnie wino i mąkę, tak aby nie było grudek, dodać do naczynia z kurczakiem. Przykryć i gotować ustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 221

podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 178

takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.składniki1 kg podgrzybków1/2 kg prawdziwków2 cebule2 ząbki czosnku200 g śmietany 18%natka pietruszkisól, pieprzczerwone wino do podlania przygotowanieGrzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery.  Cebulę pokroić w piórka(...)przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 347

Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowymPotrzebne będą:2 piersi z kurczaka200-250 g pieczarek1 cebulaok. 200 ml śmietany 36%1-2 łyżki masła4-5 ząbków czosnkutymianek (suszony lub świeży)ok. 100 ml czerwonego winasól, pieprz, oliwa do pieczenia(...)kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.I czekam aż odparują…Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… SmacznegoPost Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

UgotujmyTo.pl